Clujeanul Jakab Gerald îi acuză de fraudă, furt şi înşelăciune pe mai mulţi judecători clujeni, pe patru avocaţi (Maria Giurcă şi pe fiica acesteia, Flavia Maier, pe Micolt Kapcza şi Sanda Albu) şi pe fosta lui soţie, Anna Maria Nagy. Întreaga afacere se învârte în jurul disparţiei unor documente de la Biroul de Cadastru şi Carte Funciară Cluj, unde fosta soţie a lui Gerald a reuşit să îşi întabuleze o casă pe care cei doi o construiseră împreună. De asemenea, şi pe numele Leontinei Kovacs, şefa de la Biroul de Carte Funciară, Gerald a depus plţngeri penale, dar procurorii i-au dat acesteia un NUP (neînceperea urmăririi penale), încriminând însă o persoană fără nume.

Răzvan Robu

În 2008, Jakab Gerald a depus o plângere penală pe numele şefei de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, Leontina Kovacs şi a unei angajate din cadrul aceleiaşi instituţii, Monica Octaviana Negulescu. În această plângere, clujeanul le acuza pe cele două persoane de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de neglijenţă în serviciu. În concret, Gerald reclamă faptul că, în 1998 a cumpărat împreună cu soţia o casă veche cu terenul aferent de la socrul său. După ce a dărâmat şi a construit o altă casă estimată la circa 500.000 de euro, soţia a dorit să divorţeze. După divorţ şi partaj, fosta soţie şi-a întabulat casa pe numele ei, în condiţiile în care Gerald a rămas să crească copilul provenit din acest mariaj, iar casa, consideră el, este proprietate comună.
„Greşeala este în modul de dobândire a proprietăţii, în care trebuia să se menţioneze faptul că construcţia în cauză este proprietatea noastră comună prin construire şi nu prin vânzare-cumpărare. Deşi am înaintat două memorii, deşi prin răspunsurile pe care le-am primit serviciul de carte funciară recunoaşte faptul că astfel de greşeli se pot remedia, cei de la cadastru mi-au trimis mai mult niste descriei filosofice de literatură, de copiere a unor texte de lege, fără a mi se comunica în concret cum se remediază situaţia, deşi culpa este exclusiv a lor”, explică Gerald. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Cristina Kelemen din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca care dispune neînceperea urmăririi penale pe numele Kovacs şi a lui Negulescu, însă trimite plângerea spre cercetarea poliţistilor.
„Dispun disjungerea cauzei pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu a persoanei angajate a Serviciului de carte funciară care a efectuat înscrierile în cartea funciară 9447, fără a se face menţiunea corespondentului în foaia B a Cărţii funciare, cercetările urmând a fi continuate de Poliţia municipiului Cluj-Napoca-Secţia I Poliţie. Se stabileşte termen de soluţionare 60 de zile de la data primirii prezentei”, arată soluţia semnată de procurorul Cristina Kelemen în 05.10.2009. De la această dată până în momentul de faţă, „persoana” nu a fost identificată, chair dacă au trecut mult mai mult de două luni de când poliţiştii clujeni cercetează cărţile funciare.

20 de luni de investigaţii pentru o persoană fără nume

Conform lui Jakab Gerald, procurorului clujean i-au trebuit 20 de luni de zile pentru a ajunge la concluziile expuse mai sus. De asemenea, el mai suspectează că tergiversările şi neregulile nu ar fi putut fi făcute fără concursul altor magistraţi clujeni. De altfel, magistraţii enumeraţi în plângerea penală a lui Gerald au avut legături cu cazul în care acesta consideră că este prejudiciat.
“Ma întreb dacă doamna procuror, până acum ce a cercetat, sau intenţionat a tergiversat soluţia, deoarece stia de falsul făcut şi de dispariţia dosarului de la Oficiul de Cadastru. Doresc să vă atenţionez şi asupra unor aspecte privind legăturile şi modul prin care s-a pus la cale frauda juridică, furtul dosarului, falsul şi înşelăciunea făcută de Nagy Anna Maria, Nagy Alexandru, avocaţii Giurcă Maria (fostul şef al Baroului Cluj), Flavia Maier (fiica avocatei Giurcă), Micolt Kapcza şi Sanda Albu, judecătorii Francesca Bujor, elena Bendea de la Judecătoria Cluj-Napoca şi de la instanţele de control, Tribunalul Cluj, Maricica Grozavu şi Camelia Balint, respectiv curtea de Apel Cluj, Antoaneta Tania Nistor, Anca Adriana Pop şi Alina Rodina şi angajaţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj. Judecătorii în mod tendeţios nu au vrut să ia cunostinţă despre situaţia reală a imobilului, nici dacă s-a sesizat eroarea din cartea funciară chiar de un expert tehnic judiciar numit de judecătorie. Niciuna dintre instanţe nu a luat în considerare edificatul nou construit, judecătorii au dispus ca şi cum imobilul actual existent nu ar fi fost construit în timpul căsătoriei, ci ar fi existat la momentul încheierii contractului autentic de vânzare-cumpărare”, mai explică Jakab Gerald. Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat de avocatul Flavia Giurcă, o cunostiinţă de-a lui Jakab Anna Maria şi autentificat la notarul Silvia Buduşan. Avocata Flavia Giurca, (devenită Maier prin căsătoria cu angajatul SRI Cluj Vasile Dorel Maier), a continuat să o reprezinte pe Jakab Anna Maria în procesul de divort şi în cel de partaj.

Distracţie la CF

Biroul de Carte Funciara din Cluj-Napoca este un adevărat “purgatoriu” din punctul de vedere al celor care intră în contact cu această instituţie. Numai la nivelul judeţului Cluj lipsesc peste 20.000 de Cărţi funciare, care pun bete în roate celor care au nevoie să-şi dovedească dreptul de proprietate. Chiar dacă, în mod normal, lipsa unor asemenea documente ar trebui să intre în ancheta procurorilor, nimeni nu s-a sesizat până în momentul de faţă. Din 2004, Leontina Kovacs este şefa CF-urile clujenilor, ea ocupând functia de director al OCPI Cluj. Neregulile au fost o constantă a acestei instituţii clujene, ajungându-se ca, în 2006, Prefectura clujeana să facă o serie de cercetări privind o serie de acuzaţii la adresa unui grup de angajaţi ai Biroului de Carte Funciară care ar fi eliberat CF-uri în mod ilicit. Cu toate acestea, fostul prefect Alin Tise nu a reusit să probeze aceste acuzaţii. În 2004, momentul la care s-au predat C.F.-urile de la Judecătorie la Cadastru au apărut0 mai multe acte de acest gen lipsă. Mai exact, la nivelul judeţului Cluj, conform procesului verbal de predare-primire încheiat între cele două instituţii, 21.501 de Cărţi Funciare au fost declarate lipsă. Dacă o societate comercială care se confruntă cu un control al celor de la Garda Financiară ar da dovadă de o asemenea neglijenţă, administratorul firmei cu siguranţă ar suporta consecinţe de ordin penal. Interesul pentru ca aceste Foi Funciare să dispară este al "samsarilor" imobiliari care pot face bani frumoşi dintr-un act lipsa. Ei profită de faptul că cineva nu îşi poate dovedi proprietatea asupra unui imobil, pentru a reconstitui acest drept pe numele lor.

Cum să scapi de casă
În urmă cu cinci ani, Jakab Gerald a divorţat de soţia lui, Anna Maria Nagy, iar instanţele clujene au considerat ca fiul celor doi să fie crescut de tată. Cu toate acestea, aceleaşi instanţe l-au evacuat pe Gerald împreună cu fiul acestuia din casa în care acestia locuiau.
“Soţia mea s-a îmbolnăvit şi a vrut să divorţăm. Nu am avut ce face, aşa că am mers la judecătorie şi copilul mi s-a dat mie în creştere pentru că a fost diagnosticată cu o serie de boli mintale. Numai că ea, a cerut şi casa pe care am construit-o în timp ce eram împreună, iar ea, cu tot felul de tertipuri, a reuşit să o întăbuleze pe numele ei”, explică Gerald. Instanţele clujene au declarat contractul de vânzare-cumpărare din 31 martie 1998 dintre Nagy Alexandru, tatal lui Anna Maria, şi soţii Jakab, drept un contract simulat. Cu toate acestea, Jakab Gerald susţine că vânzarea s-a efectuat conform contractului, ei plătind în schimbul terenului preţul de 37.500.000 de lei. Chiar dacă locuinţa a fost construită în timpul căsniciei, sentinţa civilă nr. 892/2008 a Judecătoriei Cluj-Napoca a dispus locuinţa ca fiind bun propriu al Annei Maria Nagy, contractul de vânzare-cumpărare fiind declarat „o donaţie în favoarea fiicei sale, deghizată în contractul de vânzare-cumparare”.

21.501 de CF-uri dispărute prin Cluj

4 COMENTARII

  1. este de necrezut ce se intapla in aceasta tara!! dipar acte oficiale,.oameni care ar trebui sa faca si sa imparte dreptatea ,sunt aservit unor interese.
    pacat..mare pacat ca nu putem sa scapam de aceste obiceiuri balcanice si sa incepem sa ne aliniem cu lumea civilizta a Europei.!

  2. Sa nu uite ungurul Jakab ca tovarasii lui de sange manipuleaza si fura pe rupte proprietati imobiliare din Cluj, evident ajutati de alogeni regateni care si-au pus primar pe Aprostu. Securisto-judecatorii o sa-i rezolve problema ungurului Jakab cind o sa-si vada ceafa fara oglinda.Mult succes ungure Jakab.

  3. Perosna fara nume, totusi exista.De ce nu s-a solicitat o expertiza grafologica a celor ce lucraza in cartea funciara(sau au lucrat acolo)Este clar ca”cei mari”nu doresc sa se descopere adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.