În acest an electoral, Direcția Națională Anticorupție a fost una dintre cele mai vizibile instituții din țară. DNA a trimis în judecată, fără să țină cont de culoarea politică, statutul social sau locul pe care afaceriștii îl ocupă în topurile de milionari. Conform unui studiu social media, în 2014 Direcția Națională Anticorupție a avut aproape 800 de milioane de afișări. Studiu respectiv a fost făcut de agenția Zelist Monitor la cererea revistei Capital. Raportat la impactul demografic pe care Direcția Națională Anticorupție l-a avut în mediul online, instituția a fost menționată mai mult de către bărbați (67%) decât de femei (33%).

 

Un studiu social media arată că în acest an instituția cu cel mai mare impact în social media a fost Direcția Națională Anticorupție. Astfel, în ultimul an (27 octombrie 2013 – 27 octombrie 2014), DNA a fost menționată în social media de 425.778 de ori. Cele mai multe apariții s-au înregistrat în presa online (32%), pe paginile publice de Facebook (25%) și în agregatoare (19%). Cele 425.778 de menționări ale Direcției Naționale Anticorupție din ultimul an au înregistrat  74.763.000 de impresii (afișări). Jumătate dintre acestea (54%) sunt în presa online, iar 37% pe paginile românești de Facebook. Pe graficul evoluției menționărilor Direcția Națională Anticorupție din ultimul an se pot observa trei “vârfuri” de vizibilitate:

Primul “vârf al vizibilității” s-a produs în perioada 7 – 13 aprilie 2014, când în presa online, Direcția Națională Anticorupție a fost menționată de 4.702 ori. Un al doilea “vârf” s-a înregistrat în săptămâna 23 – 29 iunie 2014, când DNA a fost menționat de 4.910 ori în presa online. În perioada 20 – 26 octombrie 2014 s-a înregistrat al treilea vârf de vizibilitate în social media. În această perioadă DNA a fost menționat de 5.810 ori în presa online și de 6.375 de ori în paginile publice românești din Facebook.

 

Aproape 8.000 de cauze anul trecut

Parchetul anticorupţie şi-a prezentat bilanţul pe anul trecut, din care rezultă că procurorii au avut de soluționat peste 7.900 cauze, fiind trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. În urma anchetelor procurorilor DNA au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi (dintre care doi membri CSM), 19 avocaţi, 10 directori de companii naţionale şi 22 de directori din alte instituţii publice.

În medie, anul trecut un procuror a efectuat urmăriri penale în aproape 100 de cauze, un volum dificil de gestionat, mai ales atunci când avem în vedere natura acestor dosare. Au fost trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezintă nu doar o creştere similară raportat la anul 2012, ci şi un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate. A crescut semnificativ şi numărul rechizitoriilor, fiind întocmite 270 de rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. În aceste cauze s-a reţinut săvârşirea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură cu corupţia, dar şi a 129 de infracţiuni de evaziune fiscală, 524 de infracţiuni de înşelăciune, 22 de spălare a banilor şi 46 de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat. 49 dintre inculpaţi sunt persoane juridice iar peste 300 dintre persoanele trimise în judecată au ocupat funcţii de demnitate publică, de conducere sau de control. Au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi (dintre care doi membri CSM), 19 avocaţi, 10 directori de companii naţionale şi 22 de directori din alte instituţii publice”, arată raportul DNA pe anul trecut.

 

Capii dosarelor de corupţie

În 2013 au fost trimiși în judecată:

6 miniștrii si parlamentari,

5 președinți și vicepreședinți de consilii județene,

34 de primari și viceprimari,

25 de magistrați (dintre care doi membri C.S.M.),

19 avocați,

10 directori de companii naționale

22 de directori din alte instituții publice

 

1.000 de inculpaţi

Conform raportului DNA din 2013, “au fost trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezintă nu doar o creştere similară raportat la anul 2012, ci şi un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate. A crescut semnificativ şi numărul rechizitoriilor, fiind întocmite 270 de rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. În aceste cauze s-a reţinut săvârşirea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură cu corupţia, dar şi a 129 de infracţiuni de evaziune fiscală, 524 de infracţiuni de înşelăciune, 22 de spălare a banilor şi 46 de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat”, arată raportul oficial al DNA.

 

Bărbații preferă DNA-ul

Pentru analiza socio – demografică sunt luate în considerare doar sursele social media care prezintă astfel de date, adică blogurile și conturile de Twitter.

În ultimul an, Direcția Naționala Anticorupție a fost menționată mai mult de către bărbați (67%) decât de femei (33%). Dintre cei care au menționat DNA ul în social media, în ultimul an, cei mai mulți au vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani (62%). Menționările tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 29 de ani reprezintă 13% din totalul menționărilor DNA în social media din ultimul an. Menționările seniorilor, având peste 50 de ani reprezintă 25% din totalul menționărilor DNA în social media din ultimul an. Din punctul de vedere al distribuției geografice a menționărilor DNA în social media, se observă că cel mai mult s-a vorbit despre DNA în București (66% din totalul menționărilor DNA).

sigla dna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.