Procurorii DNA cer încuviințarea pentru a începe cercetările penale pe numele deputatului PNL Adrian Miuțescu.

Conform unui comunicat de presă făcut public de către DNA, aceștia solicită Camerei Deputaților încuviințarea pentru a cerceta un deputat PNL. Pe numele lui Adrian Miuţescu a fost întocmit un dosar cu opt capere de acuzare. Potrivit informațiilor oficiale, deputatul s-a folosit de influența și autoritatea funcției pentru obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau alte persoane.

Procurorii DNA au nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru a putea desfășura activitatea de urmărire penală deschisă pe numele unui deputat. Percheziția informatică este o activitate condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv. Această prevedere este menționată în art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților.

”Cauza mediatizată prin comunicatul nr. 932/VIII/3 din data de 12 noiembrie 2021, în considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal privind pe Miuțescu Gheorghe Adrian, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000).

Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal (9 volume) întocmite de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice.

Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv.”, arată un comunicat DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.