Dosarul lui Călin Mitică, patronul de la Transferoviar Grup SA, a fost trimis în judecată alături de Mihuț Georgel, directorul de la Salina Ocna Dej, pentru fapte de corupție, în primavăara anului trecut. La ultima ședință de judecată, avocații celor doi au demontat 100 de file de interceptări de la dosar și au cerut ca rechizitoriul să fie înapoiat la procurorul de caz, pentru ca acesta să își corecteze greșelile. Potrivit avocatului Tiberiu Ban, specialistul în penal care îl reprezintă pe Mihuț, DNA Cluj a făcut afirmații general cu privire la infracțiunile de luare de mită, fără a preciza care au fost împrejurările în care s-au dat banii respectivi. 

„În această cauză s-a dispus admiterea contestațiilor având în vedere implicarea SRI-ului în activitățile de interceptare, aceste probe au fost anulate și îndepărtate din cauză. Este vorba despre aproape 100 de file, precizate și în încheiere. A mai existat o problem în ceea ce privește trimiterea dosarului la procuror. Există un articol, articolul 345 alin. 3,  care prevede ca atunci când rechizitoriul este neregulamentar, adică nu permite stabilirea limitelor judecății, se trimite dosarul înapoi la procuror care în termen de cinci zile trebuie să remedieze situația. Dacă nu reușește în acest interval, consecința este că se restituie cauza la parchet.

Dosarul a fost trimis acum la procurorul de caz, pentru ca acesta să precizeze în ce împrejurări s-au comis faptele. Eu sunt avocatul domnului Mihuț, directorul Salinei Dej, în ceea ce îl privește nu se arată în ce împrejurări ar fi luat mită. Se susține că ar fi primit în 9 rânduri mită, însă nu se arată unde, când, doar sumele totale  bazate pe niște facturi între firma domnului Călin Mitică. Noi am cerut restituirea cauzei pentru că rechizitoriul nu este întocmit regulamentar. Ni s-a admis și această cerere.

Practic s-au întâmplat două lucruri: anularea probelor administrate în baza protocoalelor dintre SRI și parchet, iar cealaltă a constat în trimiterea cauzei la procuror pentru a preciza exact împrejurările în care s-a comis infracțiunea de luare de mită”, a explicat avocatul Tiberiu Ban. 

Dosarul respectiv a stat pe Cameră Preliminară timp de un an de zile. Magistrații de la Tribunalul Cluj a constatat legalitatea rechizitoriului, însă Curtea de Apel Cluj a revenit asupra acestei decizii: 

„În temeiul art347 Cpp admite contestaţiile formulate de către inculpaţii Călin Mitică, Ştefan Adiran, Tănase Elena Lucia şi Mihuț Georgel împotriva încheierii penale nr119/15 11 2018 a Tribunalului Cluj pe care o desfiinţează în parte şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: În temeiul art102 alin2-4 Cpp exclude din materialul probator toate procesele verbale de certificare a înregistrărilor din datele de 13 10 2014 şi 21 10 2014 -existente la f 118-279 volumul 24 dosar urmărire penală – şi, conform deciziei CCR 22/2018, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul întocmit în dosar 163/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie –Serviciul Teritorial Cluj. Copia prezentei încheieri va fi comunicată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie –Serviciul Teritorial Cluj pentru ca, în conformitate cu prev art345 alin3 Cop în termen de 5 zile de la comunicare să procedeze la remedierea neregularităţilor actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei ”, se arată în soluția dată de Curtea de Apel Cluj. 

DNA Cluj, despre faptele de corupție din dosar

Călin Mitică, omul de afaceri care controlează compania Transferoviar Grup SA, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Cluj la începutul lunii martie, alături de Georgel Mihuţ (fost director al Salinei Ocna Dej), acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani; Elena Lucia Tanasă (fost director vânzări la Societatea Naţională a Sării SA) – luare de mită; Kinga Mădărăşan (director general la SC Transferoviar Grup SA) – dare de mită; Adriian Ştefan (director de infrastructură la SC Transferoviar Grup SA) – complicitate la dare de mită şi spălare de bani. Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 7 iulie 2011 – 11 decembrie 2013, omul de afaceri Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în nouă tranşe succesive, a sumei totale de 87.841 lei către Georgel Mihuţ, la acea dată director al Salinei Ocna Dej, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relaţia cu Salina Ocna Dej.

Acest „sprijin” constă în obţinerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Naţională a Sării Salrom SA sau de la Salina Ocna Dej (structură din cadrul acestei societăţi naţionale), a unor contracte de lucrări şi servicii, precum şi derularea acestora în condiţii favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA.

Procurorii arată că remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de Adrian Ianchiş şi Cornel Eugen Miclea. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective şi predate în numerar lui Georgel Mihuţ.



„În acest mecanism, un rol important l-a avut inculpatul Ştefan Adriian, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841 lei, în sensul că a iniţiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, (realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaţilor Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen) şi a urmărit buna funcţionare a acestuia. În acelaşi context, în datele de 13 decembrie 2012 şi 7 noiembrie 2013, inculpata Mădărăşan Kinga, în calitate de director general la SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Tanasă Elena Lucia, în calitate de director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societăţii Naţionale a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Ştefan Adriian”, mai spun procurorii.

SURSA: ziardecluj.ro

2 COMENTARII

  1. Cine este judecatorul de la camera Intermediara –de la Tribunalul cluj– care a considerat ok dosarul si apoi a primit o peste bot de la Curtea de Apel?
    Acesta ar fi lucrul important de scris
    Si cine este procurorul DNA care a instrumentat gresit dosarul?
    Nu inteleg de ce sunteti sfiosi si nu dati numele ca sa le afle cititorii
    mereu cu sferturi de masura ……..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.