Procurorii DNA Cluj – Serviciul teritoria Baia Mare au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a doi inculpaţi, la data faptelor administratori ai unor societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: fals în declaraţii şi deturnarea licitaţiilor publice.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2017, în contextul unei proceduri de achiziţie publică derulate de Ministerul Turismului, având ca obiect organizarea evenimentului intitulat „Crăciun în Maramureş”, cei doi inculpaţi, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, ar fi efectuat demersuri pentru ca una dintre cele două firme să câştige licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus.
Concret, până la momentul depunerii ofertelor, cei doi oameni de afaceri:

– ar fi colaborat şi s-au consiliat reciproc cu privire la modul de întocmire a documentaţiei,

– ar fi elaborat pe baza documentaţiei oferte identice din punct de vedere tehnic,

– ar fi stabilit preţurile (unul dintre ele fiind mai mic decât celălalt) care urmau a fi înscrise în ofertele financiare,

– ar fi făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului din care rezulta că cele două societăţi erau într-o reală competiţie şi că aveau capacitatea tehnică şi profesională de a organiza evenimentul respectiv. În realitate, scopul urmărit de inculpaţi a fost acela ca una dintre firme să câştige licitaţia, iar cealaltă, în calitate de subcontractor, să presteze o parte din servicii.

– ar fi depus prin intermediari cele două oferte la Ministerul Turismului.

În acest context, la data de 19 decembrie 2017, după evaluarea ofertelor, între Ministerul Turismului şi o societate a unuia dintre oamenii de afaceri, a fost încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect organizarea evenimentului respectiv.

Ulterior, aşa cum a fost planificat iniţial, firma câştigătoare a licitaţiei a subcontractat o parte din servicii celeilalte societăţi comerciale, administrate de celălalt inculpat.

În cauză, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de succesor legal al Ministerului Turismului, s-a constituit parte civilă cu suma de 114.554 lei, care a fost achitată firmei câştigătoare a licitaţiei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Maramureş.

Cu referire la toate cauzele anterior menţionate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here