Direcția Națională Anticorupție nu s-a desprins de vechile metehne și alege să spună doar o parte a poveștii, acea parte care nu dezvăluie fața întunecată a celor care ar trebui să ne apere, dar care, din păcate, se diferențiază de infractori numai prin faptul că poartă o uniformă. În această situație se regăsește și Denis Botiș, un tânăr din județul Maramureș, trimis în judecată pentru dare de mită și reprezentat în instanță de avocatul clujean Vladimir Mătușan. 

Denis  Botiș a intrat în atenția anchetatorilor înainte să împlinească vârsta de 18 ani, fiind implicat în comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigarete, în anul 2016,  fiindu-i aplicată măsura neprivativă de libertate a stragiului de formare civică pe o perioadă de 4 luni. În anul 2020, polițiștii de frontieră din Sighetul Marmației l-au depistat pe Botiș cu țigarete asupra sa și a fost trimis în judecată în septembrie 2021. După numai câteva zile, Botiș a fost depistat din nou de polițiștii de frontieră cu peste 24.000 de pachete de țigarete asupra sa, însă povestea abia acum începe. Botiș a fost reținut de echipajul de poliție format din Codrea Marius Vasile, Szeibert Sebastian Raul și Peter Grigore. Cei trei polițiști l-au încătușat și l-a introdus în autospeciala de serviciu, pe bancheta din spate. La scurt timp, a intervenit un alt echipaj al Poliției de Frontieră, format din ofițerul Lazăr Adrian Mihai și agentul Maruseac Marius. Pe lângă cei cinci polițiști care se aflau deja la fața locului, în cadrul acțiunii de combaterea contrabandei a fost cooptat și ofițerul de poliție de frontieră Conduraru Andrei Daniel, din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș, care a primit dispoziții în acest sens de la șeful serviciului de la acea vreme, Bledea Petru, actual subsecretar de stat, numit de premierul Nicolae Ciucă. 

De la contrabandă cu țigări la dare de mită 

Potrivit declarațiilor făcute de Szeibert și Codrea, Botiș le-ar fi promis suma de 15.000 € pentru fiecare polițist în parte, pentru a-l lăsa să plece de la fața locului.  Rechizitoriul întocmit de procurorii din cadrul Biroului teritorial Baia Mare – Serviciul Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie, din data de 07.06.2022, se arată că în mod spontan martorul Szeibert a scos telefonul său mobil pe care l-a ținut la vedere și a înregistrat un fragment din discuția purtată cu inculpatul, adresându-i următoarea întrebare: „Da ce, cinșpe mii de căciulă? ”, iar inculpatul a răspuns că este vorba de euro. Tot în rechizitoriu se arată că inculpatul a făcut următoarea afirmație: „De căciulă. Sunteți zece, vă dau o sută cincizeci de mii, sau câti sunteți aicea. Îi puțin?”. Însă agentul Szeibert nu a făcut altceva decât să-și exprime mirarea folosindu-se de interjecția „hă” fără să refuze mita promisă.

Szeibert i-ar fi informat la scurt timp șeful său de la acea vreme Blebea Petru, dar și pe ofițerul de poliție Conduraru Andrei Daniel, care aflând de promisiunea făcută a intrat în autospeciala poliției, unde era reținut Botiș și a purtat o discuție cu acesta la care nu au asistat alte persoane, moment în care, potrivit rechizitoriului, Botiș i-ar fi promis lui Conduraru suma de 40000 € pentru a-l lăsa să plece. În povestea țesută de procurori toate sulițele sunt îndreptate către Botiș, însă în povestea pe care a refuzat să o audă DNA, Botiș ar fi fost instigat la dare de mită, iar Conduranu i-ar fi fost cel care i-a cerut-o. Ba mai mult i s-ar fi oferit și un termen în care să se prezinte cu banii la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș. Informație susținută de modul în care Conduraru ar fi acționat spunându-i lui Botiș că trebuie să vorbească numai cu el, pentru că el este cel care coordonează acțiunea, moment în care i-a solicitat suma de 40000 € pentru a nu propune arestarea sa preventivă, spunându-i că va fi reținut pentru 24 de ore, precum și faptul că a doua zi, în jurul orei 12, urmează să fie adus la sediul Poliției de Frontieră, iar dacă până la ora respectivă își va primi suma solicitată, nu va mai trimite dosarul către procuror cu propunere de arestare preventivă. 

Un aspect extrem de important care arată că în spusele lui Botiș există un sâmbure de adevăr este faptul că la scurt timp după ce Conduranu a purtat o discuției cu acesta, unchiul său, Babineț Volodea a fost lăsat și el să discute cu Botiș între patru ochi. Moment în care ar fi aflat de solicitarea făcută de Conduranu, care cel mai probabil se aștepta ca unchiul lui Botiș să-i ducă banii, însă suma vânătă de Conduraru nu a mai ajuns în posesia acestuia și a doua zi a fost trimis dosarul către procuror cu propunerea de arestare preventivă.  

În urma evenimentului, Denis Botiș a fost cercetat și trimis în judecată pentru dare de mită. 

DNA a ales și a cules numai probele dorite 

DNA a ales să elimine din rechizitoriu numai interceptarea realizată de Conduraru pe motiv că este nelegală și netemeinică, înregistrare care l-ar fi putut adânci pe ofițer în mlaștina minciunilor, nefiind susținută de probe materiale, ci numai de martorul Bledea Petru, care a declarat că ofițerul Conduraru i-a trimis interceptarea discuției purtate în autospeciala poliției, pe WhatsApp, din care reiese că Botiș ar fi încercat să le ofere 40000 € în schimbul libertății. De asemenea procurorii anticorupție au decis să păstreze în rechizitoriu numai declarațiile polițiștilor, deveniți martori în dosar, care s-au contrazis în repetate rânduri, iar spusele lui Botiș au fost înlăturate pe motiv că nu a existat un mijloc material de probă, cu toate că și în cazul polițiștilor situația era aceeași. Curios este că nici Bledea și nici Conduraru nu au pus la dispoziția anchetatorilor dispozitivele prin intermediul cărora au comunicat la acel moment, respectiv telefonul de care s-a folosit pentru a intercepta convorbirea cu Botiș și telefonul pe care Conduraru i-a trimis înregistrarea lui Bledea. Mai mult, cu toate că procurorii au eliminat interceptarea ofițerului Conduraru din rechizitoriu, acuzațiile au rămas neclintite în rechizitoriu.

Vladimir Mătușan este avocatul care îl apără în instanță pe Denis Botiș și care speră că instanța va face dreptate și va înlătura din rechizitoriu înregistrările administrate neloial și nelegal. 

„Sper că domnul Denis Botiș, clientul meu, va avea parte de un proces echitabil pe rolul Tribunalului Maramureș și că la fel cum a fost înlăturată o înregistrare neloial administrată, la care s-a făcut referire în rechizitoriu, în ciuda acestui fapt, va fi înlăturată și  cealaltă înregistrare și vor fi înlăturate din rechizitoriu și mențiunile cu privire la proba care a fost exclusă și se va respecta o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție în care au fost înlăturate probe similare pe motiv că nu a existat suportul fizic, mijlocul material de probă, respectiv telefonul. La dosar nu s-a depus nici telefonul celui care a înregistrat, pe CD nu este un număr de serie de CD este scris numai numărul dosarului. Ba mai mult, nu este nici telefonul domnului Conduraru de pe care a fost înregistrată discuția care a fost înlăturată ca fiind neloial administrată.”, a declarat avocatul clujean Vladimir Mătușan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here