Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în dosarul de evaziune fiscală deschis de procurorii DNA Cluj împotriva omului de afaceri Căpriță Neicuțescu. El a fost trimis în judecată în urmă cu cinci ani, iar în 2019 judecătorul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a dat prima sentință de achitară, menținută acum de instanța superioară. Dosarul a fost făcut de procurorul DNA Cluj, Ionuț Mortu, în prezent judecător la Curtea de Apel Cluj. Omul de afaceri l-a ”sponsorizat” pe Valentin Tătar, un fost angajat la DNA Cluj care a fost ”deconspirat” că dădea informații contracost oamenilor de afaceri despre dosarele penale în care aceștia erau vizați.

Judecătorii GÎLCĂ Mihai-Iulian și MARIAN Mihăiţă Lucian de la Curtea de Apel Cluj au dat o sentință definitivă în dosarul de evaziune fiscală, de aproximativ un milion de euro, în care omul de afaceri clujean Căpriță Neicuțescu a fost trimis în judecată în 2016.

”În baza art. 421 al. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de către DNA – ST Cluj şi partea civilă DGRFP Cluj-Napoca – AJFP Cluj împotriva sentinţei penale nr. 145/31 mai 2019 pronunţată de Tribunalul Cluj. În baza art. 275 alin. 2 din C.p.p. obligă partea civilă la plata sumei de 500 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27 aprilie 2021”, arată soluția pe scurt a instanței.

Practic, Curtea de Apel Cluj a respins contestația făcută de DNA Cluj la soluția inițială de achitare pe motiv că apelul este nefondat.

Inițial, Neicuțescu a fost achitat în 2019 de judecătorul Marius Lupea, de la Tribunalul Cluj, care a judecat fondul cauzei.

Potrivit avocatului Sergiu Bogdan, care l-a reprezentat pe omul de afaceri în proces, s-a demonstrat că Neicuțescu Căpriță nu a săvârșit nicio infracțiune, iar DNA Cluj a deschis dosarul dintr-o greșeală. 

Acuzat de o evaziune de peste un milion de euro

În 2016, rechizitoriul DNA arăta că CĂPRIȚĂ NEICUȚESCU ION, administrator al unei societăți comerciale, a fost trimis în judecată pentru că ”în perioada iulie 2007 – mai 2008, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în mod repetat, a efectuat achiziții intracomunitare de produse din carne, iar pentru a eluda sistemul taxării inverse aplicabil taxei pe valoare adăugată, respectiv pentru a avea posibilitatea de a deduce această taxă, a creat aparența că achizițiile respective au fost realizate de la o anumită societate care, în realitate, avea comportament de tip fantomă.

Rolul acestei societăți era, atât de a simula achiziții de la diverși furnizori intracomunitari, cât și de a crea aparența unor livrări în beneficiul firmei administrată de inculpat.

Ulterior, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion a înregistrat aceste operațiuni comerciale în documentele contabile ale firmei sale și a declarat fiscal achiziții nereale de bunuri în sumă totală de 32.559.375 lei, din care TVA aferentă în sumă de 5.198.553 lei.

Prin aceste demersuri, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 5.198.553 lei sumă cu care ANAF s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Căpriță Neicuțescu Ion”, arată procurorii DNA în dosarul de trimitere în judecată. 

Căpriță era acoperirea sifonului DNA când merge în investigații

Căpriță Neicuțescu era unul dintre ”sponsorii” sifonului DNA Cluj, Valentin Tătar, ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA Cluj, care vindea informații confidențiale din dosarele DNA celor care erau interesați. În 2014, DNA Cluj a descoperit că Tătar vinde informații și a fost trimis în judecată. Potrivit dosarului, ”Tătar a mers în vacanță cu amanta, la Budapesta, cu bani împrumutați de la omul de afaceri Ion Căpriță Neicuțescu, care a preluat spațiile comerciale folosite de societatea Michelangelo SRL, din Cluj Napoca, ai cărui patroni au fost arestați după ce au pus în vânzare zeci de tone de carne stricată”. În cadrul declarațiilor date în acest dosar, Valentin Tătar a recunoscut că lua bani de la Căpriță Neicuțescu, însă nu sub formă de mită, ci de împrumut. Potrivit declarațiilor banii erau folosiți pentru achiziția de combustibil pentru mașina personală sau pentru cumpărarea de piese de mobilier.

”Mi se pare că anul trecut, înainte de a merge în concediu, în luna august, i-am cerut suma de 500 de euro, cu titlul de împrumut, pe care i-am restituit-o când am primit banii de haine. Am mai luat şi împrumuturi mici, de două sau trei milioane de lei, pentru motorină, de vreo 4-5 ori, nu ţin minte. Am fost cu împreună cu Căpriţă Neicuţescu Ion, la magazinul Rovere, pentru a plăti un avans la o canapea, în valoare totală de 500 de lei.  A venit cu mine, întrucât eu l-am rugat să achite avansul pentru mine, lucru pe care el l-a făcut, aducând cash suma de 500 de euro, pentru care am primit factură şi chitanţă pe numele meu, urmând să îi restitui suma de bani după ce luam credit. (…) I-am relatat lui Căpriţă faptul că merg în această excursie, întrucât el îmi servea drept acoperire, ca să nu afle soţia. Nu m-am întâlnit cu acesta în Budapesta şi nici în Viena şi nu mi-a plătit excursia. Nu i-am solicitat lui Căpriţă să îmi plătească această excursie şi nu i-am spus suma totală pentru că nu vroiam să râdă de mine că folosesc banii familiei în modul acesta. Este adevărat că am primit un miel de Paşti de la Căpriţă, nu i-am plătit acest miel primit cadou, ci la rândul meu, i-am făcut cadou o geantă de piele de aproximativ 100 de euro, pe care am luat-o de la vărul meu, Liviu Mureşan”, a declarat Tătar în cadrul procesului.

Valentin Tătar a primit o pedeapsă redusă, pentru că și-a recunoscut faptele, de un an și jumătate cu suspendare.

Inculpații au ales varianta recunoașterii în Dosarul Cărnii Stricate

În Dosarul Cărnii Stricate, reprezentanții firmei Michelangelo și-au recunoscut vina la începutul acestui an. Dosarul îl are cap de afiș pe patronul societăţii Michelangelo, Curticiu Bogdan Radu, trimis în judecată pentru 263 de acte de evaziune fiscală şi spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat, dar şi de comercializarea de produse alterate.”Inculpatul Curticiu Bogdan Radu a fost persoana care s-a ocupat şi de coordonarea magazinelor de desfacere deţinute de SC Michelangelo, astfel că acesta, în dorinţa de a-şi maximiza profiturile a dispus în mod frecvent cu privire la punerea de circulaţie a unor produse alterate, modificarea termenelor de valabilitate, pentru a se prelungi ilegal termenul de valabilitate al produselor, precum şi falsificarea ori înlăturarea etichetelor privind originea produselor comercializate pentru a nu se putea releva provenienţă acestora”, se arată în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.