Fostul adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj a fost trimis în judecată anul acesta pentru luare de mită. Astfel pe masa judecătoarei Georgiana Farcaş Hângan de la Tribunalul Cluj a ajuns rechizitoriul prin care fostul adjunct, Doru Ioan Popescu a fost anchetat pentru mai multe sume de bani ce le-ar fi obţinut de la doi jandarmi care se foloseau de informaţiile primite de la acesta pentru a avansa profesional.

 

Ruşinea abătută asupra IJJ Cluj

În primăvara acestui an DNA Cluj anunţa faptul că anchetarea unui concurs organizat la IJJ Cluj s-a finalizat prin trimiterea în judecată a trei inculpaţi: Ioan Doru Popescu- adjunctul IJJ Cluj, plutonierul adjutant şef Vasile Bojan şi fiica acestuia, Delia Raluca Bojan.

Mai exact în septembrie 2016, IJJ Cluj a scos la concurs două posturi vacante de subofiţer administrativ principal în cadrul Serviciului Logistic (popota unităţii), cu recrutarea personalului din sursă externă, preşedinte al comisiei de concurs fiind colonelul Ioan Doru Popescu.

După examinările psihologice şi fizice a candidaţilor, au rămas în cursa pentru ocuparea celor două posturi şase candidaţi, printre care Felician Cornel Chiorean, frate al inculpatului Daniel Gheorghe Chiorean, militar jandarm în cadrul IJJ Cluj, şi Raluca Delia Bojan, fiica inculpatului Vasile Bojan, de asemenea militar la IJJ Cluj.

În acest context, cei doi jandarmi l-au abordat pe Ioan Doru Popescu pe care l-au întrebat dacă le poate ajuta pe cele două rude ale lor să promoveze concursul respectiv.

raluca bojan

Ca la mafioţi, mita scrisă pe ”şerveţel”

Temători, cel mai probabil, cei trei infractori au stabilit mita printr-o practică italienească: suma scrise pe o bucaţică de hârtie. Astfel Popescu a purtat discuţii cu Bojan şi Chiorean spunându-le să treacă pe o hârtiuţă sumele pe care aceştia sunt dispuşi să le achite pentru ca el să le rezolve problemele.

„Inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru le-a spus iniţial celor doi subofiţeri că vor ţine legătura, iar, în data de 21.10.2016, i-a chemat pe rând la el în birou unde inculpatului plt. adj. şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a pretins suma de 1.000 de euro, iar inculpatului plt. adj. şef Bojan Vasile — suma de 2.000 de euro, în schimbul facilitării promovării testării scrise de către candidaţii Chiorean Felician Cornel, respectiv Bojan Raluca Delia. Mai precis, inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru le-a cerut inculpaţilor plt. adj. şef Chiorean Daniel Gheorghe şi plt. adj. şef Bojan Vasile să scrie pe o bucată de hârtie suma pe care aceştia sunt de acord să i-o remită pentru a le facilita celor doi candidaţi promovarea testării scrise. La acel moment, inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru nu le-a precizat acestora în ce va consta ajutorul pe care urma să îl acorde candidaţilor Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia în vederea facilitării promovării testării scrise, cerându-le doar să precizeze suma pe care sunt de acord să o remită pentru ca aceştia să fie ajutaţi. Inculpaţii plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe şi inculpatul plt.adj.şef Bojan Vasile au fost de acord să remită sumele sus-menţionate astfel că, în cursul aceleiaşi zile, 21.10.2016, inculpatul plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a remis inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru, în două tranşe, suma totală de 900 de euro, iar în intervalul 21—23.10.2016, inculpatul plt.adj.şef Bojan Vasile i-a remis acestuia suma de 2.000 euro. Inculpatul plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a remis inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru şi restul de 100 de euro din suma pretinsă, la data de 24.10.2016, după ce fratele său, suspectul Chiorean Felician Cornel, a susţinut testarea scrisă”, se arată în rechizitoriu.

 

Operaţiune simplă: le-a dat subiectele ce urmau să pice la examen

Procurorii spun că, ulterior, cu o zi înaintea susţinerii testării scrise, Ioan Doru Popescu le-a pus la dispoziţie celor doi militari cele două variante de răspuns aferente testelor grilă pe care rudele lor urmau să le susţină. În acest fel, cei doi candidaţi au luat nota maximă, fiind declaraţi admişi.

DNA propune, în rechizitoriu, anularea concursului susţinut de cei doi candidaţi.

Colonelul Ioan Doru Popescu, fost adjunct al şefului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie sub control judiciar, într-un dosar privind fraudarea unui concurs.

Potrivit DNA, Popescu este acuzat de două infracţiuni de luare de mită în formă continuată şi două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Tot sub control judiciar a fost trimis în judecată plutonierul adjutant şef Vasile Bojan, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în timp ce Raluca Delia Bojan a fost deferită justiţiei, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.


Amânare să se pregătească

Cu toate că rechizitoriul spunea una, în fapt lucrurile s-au schimbat. Trimişi în judecată au fost, până la urmă doar fostul adjunct al IPJJ, Doru Popescu şi Vasile Bojan împreună cu fiica sa.

La termenul de la sfârşitul acestei luni, s-a cerut amânarea judecăţii pentru ca inculpaţii să îşi pregătească apărarea, lista cu viitori martori sau un posibilitatea de a recunoaşte faptele şi merge pe procedură simplificată. Chiorean Felician, în schimb, a reuşit să scape de dosar. În iunie, procurorii de la DNA Cluj s-au adresat Tribunalului cu decizia de a renunţa urmărirea penală faţă de acesta.

„ În temeiul art.318 al.12 şi 15 NCPP, admite cererea de confirmare formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ DNA Cluj, privind rechizitoriul nr.132 P/2016, care conţine şi soluţia de renunţare la urmărirea penală faţă de numitul C.F.C. cercetat pentru comiterea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase nepatrimoniale, p.p.de art.12 lit.b teza I din Legea nr.78/2000. Definitivă” se arată în soluţia dată de judecătorul de la Tribunalul Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.