Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
CRECAN SONIA NATALIA, administrator al S.C. Sim Consulting S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

S.C. SIM CONSULTING S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

CRECAN IOAN GHEORGHE (notar), soțul primei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

CHEZAN SORIN-VALER, administrator al S.C. Ianus S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

S.C. IANUS S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 12 noiembrie 2012, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. s-a încheiat un contract de finanțare ce avea ca obiect acordarea unei finanțării nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat: Amenajarea Centrului de Afaceri „Smart Business Center” în municipiul Zalău, județul Sălaj.
În vederea achiziției de lucrări de construcții în cadrul proiectului menționat, inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai mic, în urma căreia a fost desemnată câștigătoare societatea comercială Ianus S.R.L. Acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de către inculpata Crecan Sonia Natalia care a întocmit și depus cererile cu oferte, printre care și cea a S.C. Ianus S.R.L. De menționat este faptul că două dintre oferte au fost întocmite în întregime de beneficiar, iar cea de-a treia ofertă „emisă” de inculpata S.C. Ianus S.R.L. (câștigătoarea procedurii), cu excepția propunerii tehnice pe partea electrică, a fost întocmită tot de beneficiar.
În demersurile sale infracționale, inculpata Crecan Sonia Natalia a fost sprijinită și de ceilalți doi inculpați care s-au înțeles anterior cu privire la întocmirea și depunerea ofertei S.C. Ianus S.R.L. în condițiile de mai sus.
Ulterior, inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. a încasat de la Autoritatea Contractantă în total 997.921,31 lei.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 909.331,45 lei (diferența de 88.589,86 lei fiind recuperată de la inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L.).
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin S.C. Sim Consulting S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Cluj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here