DNA Cluj a trimis în judecată un polițist de frontieră din Sighetul Marmației pentru luare de mită. În 2016, polițistul respectiv a fost premiat de șeful ministrul Petre Tobă pentru că refuzase o șpagă de 8.000 lei.
”Inspector de poliţie ARDELEAN SORIN-TEODOREL, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş, care a refuzat 8.000 de lei pentru a interveni într-un dosar penal”, arată anunțul de premiere al Direcției Generale Anticorupție.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au dispus reţinerea pentru 24 de ore a unui subcomisar de poliție pentru luare de mită și trafic de influență.
Ardelean Sorin Teodorel, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, este acuzat că în luna decembrie 2018 şi în data de 2 mai 2019, prevalându-se de o presupusă influenţă pe care ar avea-o asupra unor magistraţi din cadrul unei unităţi de parchet, a pretins suma de 800 euro de la o persoană cercetată într-un dosar penal (martor în cauză) pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
„Banii respectivi au fost pretinşi de inculpat pentru a efectua mai multe demersuri în scopul schimbării încadrării juridice într-o infracţiune pedepsită cu o pedeapsă mai blândă şi dispunerii în dosar a unei soluţii procedurale favorabile persoanei cercetate. În acelaşi context, la data 3 mai 2019, inculpatul Ardelean Sorin – Teodorel a primit cei 800 euro, suma de bani pretinsă anterior, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. La data de 03 mai 2019, inculpatul Ardelean Sorin – Teodorel a fost prezentat Tribunalului Maramureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere ce a fost admisă de instanţa de judecată”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.
Procurorii precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.