Potrivit surselor judiciare, în dosarul fraudelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) procurorii au descoperit un fir care ar duce până la liderul PSD Ioan Rus. Legătura între politicianul clujean şi Marian Burcea, fostul şef al CNAS acuzat de corupţie, ar consta într-unul dintre locotenenţii lui Rus, chestorul Nicolae Cheşnoiu, care a fost consilierul lui Burcea. În ultimii ani, chestorul în rezervă Cheşnoiu a fost tractat de Ioan Rus în funcţii publice şi a fost unul dintre ”sateliţii” PSD-istului clujean.

 

În cadrul audierilor făcute de procurori în dosarul Fraudă la Casa de Sănătate a fost descoperit un fir roşu care ar duce la Ioan Rus. Este vorba de Nicolae Cheşnoiu, fostul consilier personal al fostului şef de la Casa de sănătate, Marian Burcea, principalul inculpat în acest dosar.

În perioada în care Ioan Rus a fost Ministru de Interne, politicianul clujean l-a numit pe chestorul Nicolae Cheşnoiu în funcţia de director financiar la Ministerul de Interne. De asemenea, când Rus a ocupat funcţia de Ministru al Transporturilor, Cheşnoiu a fost consilier al ministrului. Ulterior, după ce Rus a fost debarcat din funcţiile publice, acelaşi Cheşnoiu şi-a găsit un post la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, acela de consilier personal al şefului acestei instituţii, Marian Burcea, acum inculpat în dosarul în care procurorii au descoperit o fraudă de câteva milioane de euro la Casa de Sănătate.

În cadrul acestui dosar, Alin Costache, unul dintre inculpaţi, a declarat că ”locotenentul” lui Ioan Rus era extrem de interesat de controalele făcute de instituţie la furnizorii de medicamente şi că el îl sfătuia pe directorul Casei de Sănătate că ar fi mai bine ca sancţiunile date furnizorilor de medicamente să nu fie drastice.

„Cheşnoiu a susţinut că ar trebui aplicată un soi de prevenţie, precum şi că ar trebui să se renunţe la unele măsuri şi constatări ale funcţionarilor cu atribuţii de control. Tot el dorea ca funcţionarii de servicii să fie sancţionaţi la a treia abatere. (…) Cunosc că Cheşnoiu Nicolae a fost la un moment dat consilierul lui Ioan Rus. Această discuţie prin bileţele a avut loc înainte de concursul din vara anului 2017 pentru ocuparea funcţiei de preşedinte – director general”, arată declaraţiile de la dosar.

Ioan Rus nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor Gazeta de Cluj pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Cheşnoiu a plecat din Ministerul Administraţiei şi Internelor împreună cu Virgil Ardelean, cei doi făcând cereri de pensionare.

 

Grup infracţional de 16 persoane

Potrivit referatului prin care DNA a cerut arestarea preventivă a 16 persoane care ar fi implicate în dosarul Fraudă la Casa de Sănătate, grupul infracţional organizat s-a constituit încă din anul 2014.

Din anchetă a mai reieşit că la grupul infracţional organizat constituit de Gabriela-Rodica Mocanu, Jeana Sardare şi Mina-Elena Petrescu în anul 2014, la nivelul CASMB, au aderat ulterior conducătorii instituţiei, respectiv Lucian Vasile Bara, Ovidiu Munteanu şi Ion-Ovidiu Mihăescu, reprezentanţii unor societăţi comerciale fără activitate reală ori legală, aflate în relaţie contractuală cu CASMB, precum şi şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Marian Burcea.

„Începând cu luna martie 2017, gruparea infracţională a fost sprijinită şi de preşedintele CNAS, Burcea Marian. (…) În sprijinul activităţii infracţionale, preşedintele CNAS, respectiv inculpatul Burcea Marian, a dispus ca funcţionarii CNAS şi CASMB din structurile de control să nu mai deranjeze furnizorii de servicii medicale cu verificările legale, deşi avea cunoştinţă că nivelul fraudelor era foarte mare. Totodată, a făcut presiuni şi demersuri ca decontările fictive să nu mai fie sesizate oficial, de către (…), în acelaşi scop, respectiv împiedicarea unei activităţi de control eficiente”, se menţionează în referat.

Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 7 noiembrie arestarea preventivă a două din cele 16 persoane reţinute de DNA în dosarul decontărilor fictive de la CASMB, alte opt fiind plasate în arest la domiciliu. În plus, şase persoane vor fi cercetate sub control judiciar. Decizia nu este definitivă.

 

Jonglerii cu banii bolnavilor

Conform DNA, există date şi probe potrivit cărora, începând din anul 2016, reprezentanţii unor firme furnizoare de servicii medicale fără activitate reală ori legală, aflate în relaţie contractuală cu CASMB, ar fi aderat la grupul infracţional constituit din funcţionari şi conducători ai CASMB. Această grupare ar fi fost sprijinită şi de preşedintele CNAS la acea vreme, Marian Burcea, aflat în prezent în arest preventiv. „Grupul infracţional a fost constituit astfel ca, prin comiterea unor infracţiuni (înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, abuz în serviciu), Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate să fie fraudat prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, iar banii din acest fond să nu fie folosiţi pentru îngrijirea medicală la domiciliu a asiguraţilor care aveau nevoie reală de aceste servicii, în mod gratuit”, susţin procurorii.

În plus, arată anchetatorii, cei care au participat la grupul infracţional ar fi construit, în mod repetat, proceduri netransparente şi extrem de complicate ca măsură de precauţie împotriva oricărei încercări de devoalare a modului nelegal de cheltuire a FNUASS, iar conducătorii instituţiei, deşi au avut cunoştinţă de activităţile infracţionale, nu ar fi dispus măsuri pentru verificarea, tragerea la răspundere şi sancţionarea celor care au acţionat în scopul fraudării banilor de la CASMB.


nicolaie chesnoiu

Averea lui Cheşnoiu pe vremea când era şef în MAI-ul condus de Ioan Rus

Când Nicolae Cheşnoiu ocupa funcţia de director financiar în cadrul Ministerului de Interne condus de Ioan Rus averea lui consta într-un teren intravilan în localitatea Cornu, în suprafaţă de 994 mp, evaluat la aproximativ 500.000 de euro. Un apartament, în suprafaţă de 63,33 mp, în sectorul 6 al Capitalei, cu o valoare de piaţă la data respectivă de 60.000 de euro, la care se adaugă o casă în cartierul ANL Coandă, cumpărată în 2003, cu o suprafaţă de 241,5 mp şi cu valoare de piaţă de 300.000 de euro. O casă de vacanţă la Cornu cu suprafaţa de 241,5 mp şi cu o valoare de aproximativ 150.000 de euro. Un autoturism VW Passat din 2005 si un VW Polo din 2006, ambele valorând aproximativ 32.000 de euro. Conturi la BRD şi Banc Post de 6.583 de euro, 1.500 de euro, 17.300 de euro, 20.100 de lei, 15.000 de lei, 45.000 de lei. Credite la BCR, unul de 60.000 de euro, scadent în anul 2024, şi altul de 70.000 de euro, scadent în 2012 Încasa venituri salariale de la MAI şi de la IPA în valoare de 157.973 de lei, respectiv 72.973 de lei. Soţia lui, cadru MAI încasa venituri de 107.621 de lei.

Acum, Cheşnoiu are o pensie de la MAI în valoare de 173.400 de lei/an şi mai primeşte de la Primăria Capitalei 48.000 de lei/an unde lucrează ca şi consilier personal al sportivei Gabriela Szabo, şefa unui club sportiv administrat de municipalitatea bucureşteană! De asemenea, omul lui Ioan Rus câştigă 6.000 de lei/lună de pe urma funcţiei de cenzor la filiala din România a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.