Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au mai dat o palmă peste ceafă procurorilor de la DNA Cluj. Ei au arătat în motivarea Dosarului Unicarm de ce l-au achitat pe Vasile Lucuţ, unul dintre cei bogaţi afacerişti din industria cărnii. În primăvara anului trecut, Lucuţ a fost judecat la Cluj pentru trafic de influenţă, iar după un an de zile magistraţii clujeni l-au achitat de acuzaţiile care i se aduceau. În motivarea curţii de apel, judecătorii clujeni spun că acuzaţiile din rechizitoriul procurorilor nu sunt reale!

 

În primăvara acestui an, Vasile Lucuţ, patronul Unicarm, a fost achitat de acuzaţiile de trafic de influenţă lansate de procurorii DNA. Însă motivarea magistraţilor a fost finalizată abia la mijlocul acestei luni, iar în document se arată motivul pentru care judecătorii au considerat că Lucuţ trebuia achitat.

”În  contextul  acestor  relaţii  inculpatul  Bosca Vlad  era  la  curent  cu problemele  de  sănătate  ale  inculpatului  Lucuţ Vasile,  şi  afirmaţia acestuia că menţiunea pacient  din  procesele  verbale  de  redare  a  convorbirilor telefonice se referea la aceste aspecte, iar nu la altele, nefiind vorba de un mesaj codificat aşa cum sugerează reprezentantul Ministerului Public. Ambii inculpaţi, atât Bosca Vlad cât şi Jurj Felician, au afirmat că inculpatul Lucuţ Vasile era programat la un control de specialitate la un cabinet din Oradea,  însă  nu  s-a  prezentat  la  control,  la  data  soluţionării contestaţiei Curtea de Apel Oradea, aflându-se în Austria la un control. Din actele medicale depuse la dosar de către inculpatul Lucuţ Vasile rezultă că acesta a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiind diagnosticat cu tumoare renală dreaptă, în luna aprilie 2011. În acest context, susţinerile din rechizitoriu potrivit cărora sms-urile şi convorbirile telefonice purtate între Jurj Felician şi Patraus Gheorghe nu s-au referit de fapt la inculpatul Lucuţ Vasile ca pacient, ci la inculpatul Lucuş Vasile ca şi contestator în dosarul aflat  pe  rolul  Curţii de Apel Oradea,  rămân doar simple afirmaţii, nesusţinute de probele administrate”, arată motivarea instanţei.

 

Rechizitoriu după ureche

Concluziile magistraţilor clujeni arată că procurorii DNA nu au avut nici o dovadă concretă împotriva patronului Unicarm şi au întocmit rechizitoriul pe supoziţii şi presupuneri. ”Din schema extrem de simplistă expusă de Curtea de Apel anterior rezultă că inculpaţii ar fi traficat şi respectiv, cumpărat influenţa pe care o aveau asupra numitului Patraus Gheorghe, însă nu în scopul de a-l determina pe acesta să comită vreuna din acţiunile sancţionate de lege, ci de a o determina la rândul său pe soţia sa, să facă astfel de demersuri, iar inculpatul Lucuţ Vasile ar fi cumpărat de la inculpatul Bosca Vlad influenţa pe care acesta prin intermediul subordonatului său o are asupra aceluiaşi Patraus Gheorghe. Probele administrate în acest dosar nu dovedesc în nici un fel că o acţiune de genul celei descrise de textele legale anterior menţionate s-ar fi desfăşurat în materialitatea sa. Nu există nicio dovadă concretă în afară de presupuneri şi supoziţii,că inculpaţii ar fi desfăşurat activitatea infracţională reţinută în sarcina lor prin actul de sesizare al instanţei”, arată motivarea.

 

Procurorii au sărit peste SRI

Mai mult, “din autorizaţiile de interceptare sau înregistrare autorizaţiilor emise de Curtea de Apel  Oradea s-a stabilit că autorizaţia de interceptare şi înregistrare a comunicaţiilor va fi pusă în executare de SRI prin Direcţie Judeţeană Satu Mare iar redarea va fi efectuată de SIPI Satu-Mare, însă această dispoziţie a instanţei nu a fost respectată de către organele de urmărire  penală,  deoarece  procesele-verbale  redare  a  convorbirilor telefonice sunt realizate de comisar şef, X.X. despre care instanţa nu are date că ar face parte din structura anterior menţionată. De asemenea, o altă problemă care priveşte aceste înregistrări de convorbiri şi comunicări între inculpat vizează faptul că la dosarul cauzei au  fost  depuse  nu  suporturile  originale  ci  copii  ale  acestora  fără  ca această acţiune a organelor de urmărire penală să fie justificată în vreun fel, sau măcar să fie adusă la cunoştinţa instanţei. Despre  acest  aspect  au  luat  la  cunoştinţă  atât  instanţa,  cât  şi apărătorii inculpaţilor doar la momentul finalizării raportului de expertiză întocmit în cauză”, se mai arată în motivare.

 

Vasile Lucuţ nu este străin de acuzaţiile penale

Până acum el a fost ţinta unor plângeri penale de la diferite persoane care erau nemulţumite de faptul că Lucuţ îşi construieşte magazinele de desfacere a produselor fără nici o autorizaţie. spre exemplu, în oraşul Marghita, câteva persoane care locuiesc într-un imobil din apropierea unui magazin Unicarm au depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita în care acuzau că din cauza faptului că unul dintre magazinele lui Lucuţ a fost construit prea aproape de imobilul de locuinţe pereţii caselor au crăpat. Deşi  plângerea a fost înregistrată în 2008, procurorilor le-a luat aproximativ doi ani ca să cerceteze acest caz, timp în care patronul Unicarm şi-a construit magazinul respectiv. Ulterior, dosarul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor.

 

Carne pentru favoruri

Patronul SC Unicarm, Vasile Lucuţ, este acuzat de procurori că ar fi încercat să obţină, prin intermediul poliţiştilor, o soluţie favorabilă într-un proces. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea ”au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Vasile Lucuţ, patronul companiei Unicarm, pentru cumpărare de influenţă, a lui Vlad Nicolae Boşca – şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Satu Mare şi a lui Felician Jurj – agent de poliţie în cadrul aceleiaşi instituţii, cei din urmă pentru trafic de influenţă.

Conform sursei citate, în cursul lunii august 2011, Vlad Nicolae Boşca a acceptat de la omul de afaceri Vasile Lucuţ promisiunea unor foloase materiale pentru ca, prin intermediul subordonatului său Felician Gheorghe Jurj, să intervină la un judecător din cadrul Curţii de Apel Oradea care să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar în care omul de afaceri era judecat pentru ultraj”.

„Curtea de Apel Oradea a pronunţat soluţia dorită de Lucuţ Vasile”, se specifică în comunicat.

Ca urmare, Boşca şi Jurj au primit de la Unicarm SRL, firma inculpatului Lucuţ Vasile, în numele IPA (International Police Association) – Regiunea 1 Satu Mare produse de carmangerie şi o sponsorizare în valoare de 2.000 de lei pentru o deplasare în Olanda la o competiţie sportivă. „La această deplasare au participat şi inculpaţii Boşca Vlad-Nicolae şi Jurj Felician-Gheorghe împreună cu membrii familiilor acestora. Ulterior însă, decizia favorabilă lui Lucuţ Vasile a fost înlăturată prin hotărâri date de alte complete de judecată”, se arată în comunicat.

1 COMENTARIU

  1. „In primăvara acestui an a fost achita,…insă motivarea magistraţilor a fost finalizată abia la mijlocul acestei luni” (Sept.) greu de gasit motivele pen`ce l-au achitat. Independenta magistrilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.