Parchetul anticorupţie şi-a prezentat bilanţul pe anul trecut, din care rezultă că procurorii au avut de soluţionat peste 7.900 cauze, fiind trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. În urma anchetelor procurorilor DNA au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi (dintre care doi membri CSM), 19 avocaţi, 10 directori de companii naţionale şi 22 de directori din alte instituţii publice.

La prezentarea raportului DNA, şeful acestei instituţii, Codruţa Kovesi, a spus că, faţă de anul trecut, numărul celor trimişi în judecată a crescut cu o treime faţă de anul precedent.

“Complexitatea cauzelor finalizate prin rechizitoriu e relevată şi de valoarea prejudiciului produs prin aceste fapte, care a fost de aproape 250 de milioane de euro. O realizare importantă în 2013 este reprezentată de faptul că procurorii DNA au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri în valoare de peste un miliard şi jumătate de lei, bani cu care s-ar putea asigura, spre exemplu, un sfert din întregul buget al Ministerului Sănătăţii în măsura în care ar fi recuperaţi efectiv.. În condiţiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea provin din cauzele instrumentate de DNA am propus Ministrului Justiţiei suplimentarea numărului de poliţişti în cadrul direcţiei. Resursele umane existente nu acoperă nevoile investigative, iar costurile pe care le presupune această măsură ar fi acoperite prin veniturile suplimentare aduse la buget din confiscarea bunurilor rezultate prin infracţiuni. O evoluţie semnificativă şi care trebuie remarcată ţine de ponderea importantă pe care au avut-o în cursul anului 2013 dosarele privind achiziţiile publice în instituţiile şi companiile de stat. Au fost identificate numeroase fapte de corupţie care urmăreau influenţarea procedurilor de achiziţie pentru a acapara resursele publice în interesul unor grupări compuse din oameni de afaceri aflaţi, uneori, în legătură cu decidenţi politici”, a declarat Kovesi la prezentarea raportului instituţiei pe care o conduce.

 

Aproape 8.000 de cauze soluţionate

Raportul DNA mai arată că “în 2013, procurorii au avut de soluţionat peste 7.900 cauze, fiind trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. Cei 82 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2013 au avut de soluţionat peste 7.900 cauze, un număr impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa direcţiei.

În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 100 de cauze, un volum dificil de gestionat, mai ales atunci când avem în vedere natura acestor dosare. Au fost trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezintă nu doar o creştere similară raportat la anul 2012, ci şi un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate. A crescut semnificativ şi numărul rechizitoriilor, fiind întocmite 270 de rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. În aceste cauze s-a reţinut săvârşirea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură cu corupţia, dar şi a 129 de infracţiuni de evaziune fiscală, 524 de infracţiuni de înşelăciune, 22 de spălare a banilor şi 46 de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat. 49 dintre inculpaţi sunt persoane juridice iar peste 300 dintre persoanele trimise în judecată au ocupat funcţii de demnitate publică, de conducere sau de control. Au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi (dintre care doi membri CSM), 19 avocaţi, 10 directori de companii naţionale şi 22 de directori din alte instituţii publice”, arată raportul DNA pe anul trecut..

 

DNA o urmăreşte penal pe mama fostului ministru Cristian David

Printre ultimele dosare ale DNA se numără şi cel în care a început urmărirea penală pe numele mamei fostului Ministru al Internelor, Cristian David. “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de DUMITRESCU GEORGIANA (mama numitului DAVID CRISTIAN, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni la data faptelor) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale. În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora suspecta Dumitrescu Georgiana a acceptat încheierea unui antecontract de vânzare – cumpărare a unui imobil situat în oraşul Azuga, iar ulterior, a unui contract de vânzare – cumpărare încheiat în formă autentică la data de 30 august 2013, ambele cu conţinut nereal şi destinate folosirii, de către fiul său David Cristian, cu titlu de documente justificative în procedura de evaluare a averii sale, aflată pe rolul ANI, cu consecinţa exonerării acestuia de răspundere patrimonială. La data de 26 februarie 2014, suspectei i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, arată DNA.

 

Anul trecut, DNA a scăpat de evaziunea fiscală

Datele statistice confirmă eficienţa activităţii DNA, precum şi faptul că resursele investigative sunt canalizate către cauzele de corupţie la nivel înalt cu finalitate judiciară. Cea mai importantă modificare intervenită în 2013 a fost OUG 63, prin care, la propunerea DNA, au fost scoase din competenţa acestei structuri investigarea cazurilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi a celor prevăzute în Codul vamal al României cu prejudicii de peste un milion de euro.

 

Capii dosarelor de corupţie. În 2013 au fost trimişi în judecată:

6 miniştri şi parlamentari,

5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene,

34 de primari şi viceprimari,

25 de magistraţi (dintre care doi membri C.S.M.),

19 avocaţi,

10 directori de companii naţionale,

22 de directori din alte instituţii publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.