Anna Horvath, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare

Noi dezvăluiri ies la suprafață în cazul Annei Horvath, fostul viceprimar al Clujului privind colaborarea dintre DNA – ST Cluj cu Serviciul Român de Informații în dosarul de urmărire penală al Annei Horvath și Fodor Zsolt. Mai mult, DNA arată că a tras cu urechea direct din biroul din Primărie al fostului viceprimar unde au fost montate inclusiv camere ascunse.

În 9 octombrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat DNA- ST Cluj detalii referitoare la colaborarea dintre DNA – SRI în dosarul de urmărire penală al inculpaților Anna Horvath și Fodor Zsolt. Ca urmare a solicitării, DNA – ST Cluj arată în 17 octombrie 2018 că ”a fost constituită o echipă operativă comună pentru exercitarea competențelor specifice ale părților”.

 

”În baza art. 3 lit. g din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, înregistrat sub nr. 00750/04.02.2009 la PÎCCJ, respectiv sub nr. 003064 la SRI (declasificat ulterior), a fost constituită o echipă operativă comună pentru exercitarea competențelor specifice ale părților.

 

Scopul cooperării dintre Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj și Direcția Județeană de Informații Cluj, prin formarea unui echipe operative comune, a fost aplicarea în speță a dispozițiilor art. 14 alin 3 și 4 din OUG nr. 43/2002, privind punerea la dispoziția procurorului a datelor și informațiilor neprelucrate deținute de DJI Cluj, referitoare la săvârșirea infracțiunilor privitoare la corupție.

 

Punerea la dispoziție a presupus și comunicarea datelor necesare (numărul mandatului, instanța emitentă) pentru inițierea procedurii de declasificare a mandatului de securitate națională nr. 001474/05.02.2016, emis de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală.

 

La solicitarea dvs. de a comunica ”dacă în cursul urmăririi penale desfășurată în cauza dedusă judecății (dosar 73/P/2016… au funcționat echipe operative mixte și dacă acestea au generat probe în prezenta cauză”, precizăm că echipa operativă comună menționată a fost constituită strict cu scopul de a facilita aplicarea prevederilor art. 14 alin. 3 și 4 din OUG nr. 43/2002, fără a genera probe în cauză.

Toate mijloacele de probă au fost administrate exclusiv de organul de urmărire penală (procurorul de caz sau ofițerii de poliție judiciară delegați de acesta).

 

De asemenea, la solicitarea dvs. de a comunica ”dacă au mai fost efectuate alte interceptări, înregistrări, în afară de cele transmise la dosar”, precizăm că toate convorbirile și comunicările telefonice primite de organul de urmărire penală de la SRI (interceptate și înregistrate în baza mandatului de securitate națională nr. …), au fost depuse la dosarul de urmărire penală”.

 

Documentul este semnat de către șefa DNA Cluj, Anca Mărincean și procurorul Isaia-Daniel Ciumărnean.

 

DNA i-a montat Annei Horvath în birou camere ascunse

 

DNA-ST Cluj arată de asemenea că Anna Horvath a fost ascultată și urmărită în octombrie-noiembrie 2015 înr-un alt caz. Un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Cluj a autorizat măsurile de supraveghere tehnică, plasându-se chiar camere ascunse în biroul fostului viceprimar din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. De asemenea, i-a fost monitorizat calculatorul, ascultate telefoanele și citite email-urile și mesajele.

 

”În temeiul art. 145 din Codul de procedură penală, vă facem cunoscut faptul că judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a autorizat față de dvs. măsurile de supraveghere tehnică prevăzute de art. 138 alin. 1 lit. a și alin 2 din Codul de procedură penală (interceptarea comunicațiilor efectuate prin telefon), respectiv art. 138 alin. 1 lit. c și alin. 6 din Codul de procedură penală (supraveghere video, audio sau prin fotografiere)  pentru perioada 09.10.2015-07.11.2015.

Pentru perioada 09.10.2015-07.11.2015 a fost autorizată încuviințarea pentru pătrunderea în spații private în vederea activării, respectiv dezactivării mijloacelor tehnice necesare realizării măsurii de supraveghere tehnică prev. de art. 138 1 lit. c și alin. 6 din Codul de procedură penală – pentru biroul folosit de dvs. la locul de muncă.

Prin ordonanța procurorului din 26.10.2018 emisă în dosarul penal nr. 179/P/2015, a fost dispusă clasarea cauzei pentru infracțiunile pentru care a fost efectuată urmărirea penală in rem (conform ordonanței de începere a urmării penale in rem din 09.09.2015 și ordonanțelor de extindere și începerea urmării penale in rem din 06.10.2015 și 04.10.2016).

 

Acest document i-a fost trimis Annei Horvath în data 29.10.2018 și este semnat de aceeași procurori, respectiv șefa DNA Cluj, Anca Mărincean și Isaia-Daniel Ciumărnean.

 

Curtea Supremă a decis că nu e nevoie de lămuriri în ceea ce privește cooperarea SRI-DNA

 

Amintim că la termenul din 7 noiembrie 2017, ÎCCJ le-a respins inculpaților propunerea de clarificare a cooperării dintre SRI și DNA. La acest termen a fost audiată și Ligia Subțirică care și-a menținut declarația dată la instanța de fond. Directorul Direcției de Urbanism a explicat că niciodată nu a vorbit cu Anna Horvath sau cu oricine altcineva pentru a interveni în favoarea lui Zsolt Fodor.

 

Totodată, președintele completului a anunțat că înregistrarea a fost completată de o nouă traducere care va fi trimisă la Institutul de Criminologie pe 5 decembrie. La cererea avocatului lui Zoltan Fodor, instanța a aprobat că un expert desemnat de apărare ar trebui, de asemenea, să participe la anchetă.

Cu toate acestea, instanța a respins moțiunea depusă de inculpați pentru a clarifica cooperarea dintre SRI și DNA.

 

”Respinge cererea inculpatului Fodor Zsolt privind revenirea cu adresă către Direcţia Naţională Anticorupţie. Respinge cererea inculpatei Horvath Anna privind efectuarea unei adrese către Serviciul Român de Informaţii. Amână cauza şi acordă termen la data 05 decembrie 2018 dată până la care se va depune la dosar traducerea efectuată în cauză de către interpretul desemnat prin încheierea din 10.10.2018. După depunerea traducerii autorizate, se va înainta dosarul cauzei şi înregistrarea ambientală din 13.05.2016 către Institutul Naţional de Expertize Criminalistice în vederea efectuării expertizei vocii şi vorbirii, numai în ceea ce privește intervalele încuviințate de instanţă prin încheierea din 10.10.2018. Încuviințează pentru inculpatul Fodor Zsolt participarea domnului expert Grigoraș Cătălin în calitate de expert parte la efectuarea expertizei”, a hotărât ÎCCJ în 7 noiembrie 2018.

La ultimul termen de judecată, cel din 5 decembrie, ÎCCJ  a admis ”cererea de înlocuire formulată de traducătorului autorizat de limbă maghiară Adam Timea. Desemnează traducător autorizat de limbă maghiară din lista traducătorilor autoriza?i de către Ministerul Justiţiei pe doamna Alda Ildiko pentru efectuarea traducerii înregistrării ambientale din data de 13.05.2016. Se efectuează demersuri pentru ca traducătorul autorizat de limbă maghiară Alda Ildiko să intre în posesia suportului optic pe care se află înregistrarea ambientală din 13 mai 2016, pentru a realiza traducerea. Respinge cererea formulată de apelantul intimat inculpat Fodor Zsolt”

 

Următorul termen de judecată va avea loc în 9 ianuarie 2019 pentru când s-a stabilit audierea Annei Horvath.

 

Acuzațiile, bazate pe o înregistrare trunchiată

 

Horvath Anna este acuzată de procurorii anticorupţie că a intervenit interesată în urgentarea eliberării unor avize în favoarea omului de afaceri Fodor Zsolt, de la care ar fi obţinut circa 60 bilete pentru festivalurile de muzică electronică Electric Castel şi Untold, utilizate de voluntarii din campania electorală a acesteia. Pentru aceste fapte, fostul viceprimar al municipiului Cluj Napoca a fost condamnată la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă, procesul se judecă în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acuzațiile din dosar se bazează pe o înregistrare trunchiată a SRI, însă în 10 noiembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a declanșat procedura de desecretizare în totalitate a mandatului de interceptare dispus împotriva Annei Horvath, pe motive de siguranță națională.

5 COMENTARII

  1. Anca Mărincean?!….o semidoctă ca şi Ionuţ Vasile…un combinator băsist venit de prin Argeş! Ăştia sunt predestinaţi să facă numai necazuri şi rele semenilor! Aşa să le-ajute Dumnezeu!

  2. Molinas sau nas moli daca stii mai mult scrie mai mult altfel esti in derizoriu. Sau esti vizat in vreun dosar si asa arunci tu cu cacat impotriva vantului si acel cacat vine pe tine

  3. Posibil ca Molinas să spună ceva şi chiar să aibă dreptate. După combinaţiile politice cu SRI ar fi bine ca unor procurori (în special de la DNA) să le fie monitorizate pledoariile în contradictoriu cu probele aduse de apărătorii diverşilor inculpaţi şi martori de prin sălile de judecată. Probabil aşa se vor convinge şi ei, dar şi judecătorii de câtă carte şi psihologie au habar avocaţii statului.
    La DNA pupicurismul politic e încă la mare cinste, deoarece procurorii sunt preocupaţi mai mult de plevuşti, dosarele grele şi foarte grele stau, stau şi iar stau până le trece vremea.
    Vedeţi în ce şi cu ce se lăfăie avocaţii statului de astăzi!….salarii de le bubuie cardurile, vile, case, cabane, terenuri extra şi intravilane, excursii peste excursii, maşini de maşini şi tot felul de mofturi declarate şi nedeclarate.

  4. S-au găsit la kilowatt camere ascunse în bideu, „maşina de scris automată”, semințe şi dropsuri. Tunul Naţional de Expertize in Translație: „AR FI” obţinut CIRCA 60 „bilete pentru festivalurile de muzică electronică Electric Castel şi Untold, utilizate de voluntarii din campania” agricolă. Pântru asta, o luat 2 ani şi 8 luni cu executare. Echipă operativă comună pentru exercitarea competențelor specifice părților şi inaintarea lor pă noi culmi dă progres şi spiritualitate materială în îndeplinirea sarcinilor ce le revin, precum şi luarea măsurilor legale ce să impun. O forță puternică cu o ‘naltă disciplină civică (locală), muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu… Din publicarea costurilor „Expediției” tragem concluzia viceversă. Că multe milioane costă escaladarea unui muşuroi de furnici ! Iar aici, COSTUL ESTE TUNUL Greu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.