Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a efectuat verificări la Compania Naționala a Imprimeriilor Coresi SA şi a stopat punerea în aplicare a preavizelor de concediere emise, în ultima decada a lunii august, de administratorul special Dragoş Constantinescu şi de administratorul judiciar Victrix Capital SPRL, reprezentat de avocatul Marius Cristian Ghiță, pentru angajații Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, fără aplicarea procedurii de concediere colectivă prevăzută de Codul Muncii.

Perseverând, am putea spune diabolic, să închidă şi să vândă activele imobiliare ale Imprimeriei Ardealul, după 10 zile aceştia au demarat procedura de concediere colectivă, însă au săvârsit cel putin doua incalcari grave ale acestei proceduri.

Concedierea abuziva a angajatilor Imprimeriei Ardealul

În primul rând, deşi Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj a transmis companiei, în termenul legal, un raspuns prin care a formulat mai multe obiecţii şi propuneri, reprezentanţii acesteia au răspuns, cu o grabă suspectă, după numai o zi, doar la o parte din obiecţii, dar nu s-au pronuntat deloc cu privire la propunerile sindicatului.

În al doilea rand, anexa la decizia de aplicare a masurii de concediere colectiva care cuprinde angajatii ce urmeaza sa fie disponibilizati nu a fost semnata, conform prevederilor Hotărâririi Guvernului nr. 278/2002., de liderul Sindicatului Liber al Tipografilor din Cluj întrucât administratorul judiciar şi administratorul special nu l-au contactat şi nu i-au solicitat acestuia să semneze anexa respectivă.

Anexa care contine un tabel cu cei 22 de salariati de la Imprimeria Ardealul care urmau sa fie disponibilizati a fost semnată, alături de administratorul special şi administratorul judiciar ai companiei Coresi, de liderul sindical George Opaina.

Ori, acesta este liderul Sindicatului Coresi, care-i reprezintă pe salariaţii de la sediul din Bucuresti al companiei, nu liderul Sindicatului Liber al Tipografilor din Cluj, care-i reprezintă pe salariaţii Imprimeriei Ardealul. Liderul sindical George Opaina a afirmat însă ulterior că semnatura de pe anexa respectiva nu-i aparţine, rezultând astfel că a fost comis un fals.

În data de 11 octombrie 2019 au fost emise noi preavize de concediere pentru 22 de angajati de la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj, iar, in perioada 25-28 noiembrie, le-au fost comunicate la domiciliu deciziile de concediere emise si semnate de administratorul special Dragos George Constantinescu si de reprezentantul administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, avocatul Marius Cristian Ghita.

Deşi, conform Codului Muncii, deciziile de concediere isi produc efectul de la data comunicarii acestora salariatilor, cei 22 de angajati de la Imprimeria Ardealul au fost radiati anterior din REVISAL, in perioada 15-18 noiembrie.

Aceste decizii de concediere au cauzat atat pierderea locurilor de munca de catre cei 22 de angajati cat si inchiderea activitatii de tipografie si desfiintarea Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, fapt care ar putea determina intrarea in faliment a companiei Coresi, cauzand astfel o paguba evidenta, majora si ireparabila.

Scoatere frauduloasa la licitatie a tipografiei clujene

În urma solicitării administratorului special şi a convocarii de catre administratorul judiciar, Adunarea Creditorilor Companiei Nationale a Imprimeriilor Coresi SA a adoptat in data de 12 septembrie 2019 o hotararea prin care a fost aprobata vanzarea proprietatii imobiliare situata in municipiul Cluj-Napoca B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 146 , unde se afla sediul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj si terenul aferent acestuia, in suprafata totala de 15.070 metri patrati. Hotararea este lovita de nulitate absoluta intrucat au fost eludate, cu buna stiinta si cu rea-credinta, dispozitiile imperative ale art. 101 alin. 5 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, care prevad ca, daca modificarea planului este propusa de debitor, ea va trebui sa fie aprobata de adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Vanzarea proprietatii imobiliare susmentionate constituie o modificare majora a planului de reorganizare care a fost propusa de debitorul Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi SA, prin administratorul judiciar Victrix Capital SPRL, care ar fi trebuit sa convoace in prealabil Adunarea Generala a Actionarilor , pentru a aproba aceasta vanzare, ori administratorul judiciar nu a realizat o astfel de convocare si nu a obtinut o astfel de aprobare.

Pe de alta parte, evaluarea proprietaţii imobiliare în cauză la un preţ de pornire de 14.927.000 euro, exclusiv TVA, este vădit frauduloasa şi păguboasă având în vedere că imobilul este situat în zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, în care pretul de piaţă la terenuri este de 2.000 euro/metru patrat, şi că, raportat la acest preţ, valoarea totala a terenului scos la vânzare este de peste 30.000.000 euro, rezultând o valoare dublă faţă de evaluarea propusă de administratorul judiciar şi aprobată de Adunarea Creditorilor.

Evaluarea imobilului doar la jumătate din valoarea sa de piaţă constituie, în opinia noastra, un indiciu că se pregăteşte o licitaţie cu dedicaţie şi reflectă o tentativă de fraudă substanţială.

În pofida acestor nelegalităţi evidente şi grave, în data de 25 noiembrie 2019, dupa ce au fost comunicate deciziile de concediere, la sediul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj a fost afisat un inscris intitulat „Publicatie de vanzare”, care poarta antetul Victrix Capital SPRL si un numar de inregistrare, dar nu este semnat si stampilat, fapt care atrage nulitatea acestuia.

Conform acestui inscris, Victrix Capital SPRL anunta, in calitate de administrator judiciar al Companiei Nationale a Imprimeriilor Coresi SA, scoaterea la vanzare prin licitatie publica, la pretul de pornire de 14.927.000 euro, a activului imobiliar format din doua amplasamente alaturate, situate in municipiul Cluj-Napoca B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 146 judetul Cluj, în suprafaţă totala de 15.070 metri pătrati, respectiv teren intravilan cu constructii in suprafata de 13.937 metri patrati si teren intravilan cu constructii in suprafata de 1.133 metri patrati. În acest inscris sunt prevazute si cele 10 termene stabilite pentru licitatie, primul termen fiind fixat in 5 decembrie 2019. In mod suspect, administratorul judiciar a refuzat sa comunice date privind mersul licitatiei reprezentantilor Sindicatului Liber al Tipografilor din Cluj.

Sesizarea DNA

Angajaţii concediaţi de la Imprimeria Ardealul au formulat contestaţii la Tribunalul Cluj şi asteaptă să li se faca dreptate în justiţie, după ce au fost dezamăgiţi de politicienii şi guvernanţii de toate culorile. Totodată, la jumatatea lunii decembrie 2019, Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj a formulat plangere penala pentru abuz în serviciu şi fals împotriva administratorului judiciar şi a administratorului special ai companiei Coresi, care a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 860/P/2019. După circa o săptămână, aceasta unitate de parchet a declinat competenţa de soluţionare a cauzei Direcţiei Nationale Anticorupţie.

DNA este ultima speranta a angajaţilor concediati de la Imprimeria Ardealul, în condiţiile în care judecatorul sindic desemnat de la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, a avut până acum o atitudine suspect de indulgentă faţă de abuzurile şi fraudele administratorului judiciar şi administratorilor speciali ai companiei Coresi. Astfel, judecatorul sindic nu s-a pronunţat asupra unei cereri de înlocuire a administratorului judiciar formulată cu aproape un an in urma, a respins cererea de anulare a vanzarii sediului Imprimeriei Ardealul cu terenul aferent şi a amânat judecarea cererii de suspendare şi de anulare a preavizelor de concediere a celor 22 de angajaţi la o dată până la care au fost emise deciziile de concediere.

Nu este exclus ca această indulgenţă să-şi aibă explicaţia în relaţiile suspuse din lumea politică şi din serviciile secrete ale reprezentantului legal al administratorului judiciar Victrix Capital, avocatul Marius Cristian Ghiţă. Aşa cum am mai arătat, avocatul Ghiţă a fost coleg de facultate cu fostul premier Victor Ponta şi este un apropiat al fostului şef al SIE, generalul Silviu Predoiu, care, după pensionare, a devenit consilierul preşedintelui Pro Romania, Victor Ponta, şi şi-a deschis firmă de consultanţă taman în sediul Victrix Capital.

Să nu uităm că, bogată în terenuri şi construcţii, Compania Naţionala a Imprimeriilor Coresi a intrat în insolvenţă, iar Victrix Capital SPRL a fost desemnată administrator judiciar după ce Ponta a devenit prim-ministru.

Poate că DNA va dezlega iţele mega-afacerii Coresi, în care au fost implicaţi inclusiv miniştri liberali şi social-democraţi.

Sursa: Valer Marian – cotidianul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.