
Într-o perioadă în care pandemia de COVID-19 ne-a făcut să ne gândim la orice, de la distanțare socială până la vaccinuri și certificat verde, cineva a găsit o metodă originală de a o lua pe scurtătura fraudelor.
În centrul unui astfel de scandal, o doctoriță a reușit să manipuleze un sistem informatic național și să emite certificate de vaccinare false pentru persoane care, în realitate, nu fuseseră vaccinate nici măcar cu o doză de vaccin. Asta nu doar că pune în pericol sănătatea publică, dar ridică întrebări serioase despre cât de sigure sunt sistemele informatice care ar trebui să protejeze întreaga populație.
Totul a început în 2021, când, în mijlocul vaccinării masive împotriva COVID-19, doctorița clujeancă, Pop Alexandra, a făcut o mișcare riscantă. Cu ajutorul unei persoane din sistem, aceasta a reușit să pătrundă ilegal în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și să introducă date false, atestând că mai mulți oameni fuseseră vaccinați. În realitate, aceștia nu văzuseră nici măcar un ac de vaccin.
Dar pentru câțiva bani și o mică „ajustare” a realității, aceștia au obținut adeverințe de vaccinare ce le deschideau porțile unor drepturi de care nu ar fi trebuit să beneficieze.
Asta nu a fost tot. După ce și-a dat seama că sistemul funcționează fără prea multe întrebări, doctorița tupeistă a decis să facă o mică „revizie” și să emită și mai multe certificate false. De data aceasta, în iunie 2021, a reușit să bage date false și pentru cei care ar fi trebuit să primească a doua doză de vaccin Pfizer, dar și pentru alți „norocoși” care n-au fost vaccinați deloc.
Astfel, încă 7 certificate de vaccinare au fost emise ilegal
În fața unui astfel de comportament, legile nu au rămas indiferente. Femeia a fost acuzată de acces ilegal la un sistem informatic și falsificare de date, fapte ce sunt reglementate, care, potrivit legii, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, în funcție de gravitatea faptei.
Pentru că inculpata a recunoscut faptele, instanța i-a aplicat o amendă penală de 13.500 lei, dar și o condamnare de 8 luni de închisoare, care, pe scurt, a fost amânată.
Pe lângă pedeapsa aplicată, acest caz aduce în discuție mai multe aspecte legate de siguranța sistemelor informatice ale instituțiilor publice. Dacă o persoană poate accesa fără drept un sistem informatic național și poate să emită certificate de vaccinare false, ce ne oprește să credem că sunt și alte breșe în sistem? Poate că sistemele de securitate nu sunt chiar atât de invincibile cum am fi dori să credem, iar frauda a devenit un joc lejer pentru unii. Toate aceste acțiuni dăunează sănătății publice. Într-o perioadă în care vaccinarea era un pas esențial pentru a opri răspândirea virusului, astfel de fraude nu doar că creează confuzie, dar sfâșie încrederea pacienților.
Sistemul de vaccinare este o mare teatru, unde păpușari sunt medicii în care avem atât de multă încredere.
Securitatea sistemelor informatice care gestionează datele importante de sănătate trebuie întărită, iar responsabilitatea celor care lucrează în sistemul sanitar trebuie să fie pe măsura încrederii acordate de populație. Asta într-o lume ideală. Dar degeaba ne îmbătăm cu filme, căci avem în fața ochilor o realitate pătată de corupție.
Citește și: Pe noi să nu vă bazați!
Merită o diplomă de erou-Sfânt!