Un draft de Acord de parteneriat se află încă în negociere cu Comisia Europeană, acesta urmând să fie documentul prin care România își stabilește prioritățile și modalitatea de cheltuire a fondurilor europene din perioada 2021-2027.

Aici se regăsesc și bani pentru antreprenorii cu firme mici și mijlocii (IMM).

Firmele private mici și mijlocii românești vor avea la dispoziție circa 3 miliarde de euro din fondurile europene alocate pe perioada de programare 2021-2027, le spunea, în ianuarie 2020, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, unor antreprenori cu care s-a întâlnit atunci la Guvern. Între timp, zilele acestea, Ministerul Fondurilor Europene a finalizat și un prim draft de Acord de parteneriat pentru fondurile 2021-2027, precum și drafturi suplimentare de programe operaționale.

Aceste documente – deși incomplete și înc[ aflate în negocieri cu Comisia Europeană – ne indică totuși cam pentru ce fel de investiții va mai da Uniunea Europeană bani IMM-urilor din România.

De precizat că aici vorbim despre Cadrul financiar multianual 2021-2027, pe partea de fonduri structurale și de coeziune, fără banii din agricultură și dezvoltare a rurală. De asemenea, nu intră aici nici banii alocați din Fondul de recuperare  din criza COVID-19 (Recovery Fund), negociat recent de liderii statelor UE, inclusiv președintele Iohannis, la Consiliul European.

Așadar, din cei 79,9 miliarde de euro pentru România, anunțați de Klaus Iohannis la finalul negocierilor de la Bruxelles, în acest draft intermediar de Acord de Parteneriat vorbim de fonduri eurpene de circa 31 de miliarde de euro, la care se adaugă și contribuția bugetului României pe fiecare program operațional.

Vorbim în principal de 10 programe operaționale, gestionate de autorități de management de la 3 ministere și de Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR), aflate sub controlul autorităților locale.

Două scenarii sunt negociate în prezent, unul mai convenabil, în care România va contribui cu 15% din bugetul de stat la programele operaționale, și unul mai probabil, în care va trebui să acoperim 30%. În varianta cu 30% din bani naționali, programele ajung la investiții de 47 de miliarde de euro, iar în varianta dorită de Guvern, cu 15% din banii noștri, investițiile se vor ridica la 41 de miliarde de euro.

Citește în continuare AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.