Oamenii de afaceri Dumitru Blaga, politician sălăjean, și Constantin Țicuș, abonați la contractele Salinei Dej, sunt judecați pentru evaziune fiscală la Curtea de Apel Cluj. Inițial, Tribunalul Sălaj i-a scăpat cu câte o amendă de 5.000 de lei fiecare, însă juriștii de la ANAF au făcut apel. Anul trecut, procurorii l-au acuzat de corupție și pe directorul Salinei Dej, Georgel Mihuț, dar peste această anchetă s-a așternut praful. Dacă până acum se credea că relațiile cultivate de directorul salinei dejene, printre care și cele cu membrii familiei Hrebenciuc, îl pun pe Mihuț la adăpost de anchetele procurorilor, reținerea directorului dejean acuzat de corupție arată adevărata față a modului în care Societatea Națională a Sării Salrom își administrează afacerea în teritoriu.

 

În momentul de față, magistrații de la Curtea de Apel Cluj așteaptă o expertiză economică prin care să se arate modul în care doi oameni de afaceri,  Dumitru Blaga și Constantin Țicuș, au fost acuzați de evaziune fiscală de inspectorii ANAF. Inițial, magistrații de la Tribunalul Sălaj, au găsit de cuviință să le administreze celor doi câte o amendă penală în valoare de 5.000 de lei și să înceteze procesul. ”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Ticuș Constantin Cornel şi Blaga Dumitru pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin.1 lit.b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 CP şi art. 13 CP. În baza art. 10 din Leg. 241/2005, art.53 CP şi art.5 CP aplică inculpaţilor o amendă penală de câte 5.000 lei, ce se va executa conform art. 559 CPP. Constată recuperat prejudiciul. Obligă inculpaţii la câte 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat”, se arată în decizia procurorilor. Afacerile celor doi au fost făcute cu girul fostului director al directorului Salinei Dej, Georgel Mihuț, care este la rândul lui acuzat de corupție.

 

Procurorii au propus sancțiuni de 1 000 de lei

În Dosarul 52/P/2011, deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, au fost cercetați Constantin Cornel Ticus și Dumitru Blaga pentru infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată. Conform documentului, ancheta ar fi pornit la autosesizarea parchetului din data de 9.02.2011. Învinuitul Blaga Dumitru, în calitate de administrator al SC Topsin SRL Simleul Silvaniei înregistrează în contabilitatea societății comerciale pe care o administrează cheltuieli nereale, în special transporturi de mărfuri în și din străinătate, diminuându-se astfel sumele de bani pe care societatea trebuie să le achite bugetului de stat. Ulterior, prin rezoluția din data de 17.05.2011, a fost începută urmărirea penală împotriva învinuiților Dumitru Blaga și Ticus Constantin Cornel pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Apoi, prin ordonanța din 24.04.2012 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina celor doi învinuiți din infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată, prevăzută de dispozițiile art 9 lit c din Legea 241/2005 cu aplicarea art 41 alin 2 Cod Penal în infracțiunea prevăzută de dispozițiile art 9 alin 1 lit a,b și c din Legea 241/2005 cu aplicarea art 41 alin 2 Cod Penal. Ulterior, în cadrul cercetărilor, s-a dispus încetarea urmăririi penale față de inculpații Dumitru Blaga și Ticus Constantin Cornel pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. În același timp, procurorul a dispus ca cei doi să primească o sancțiune administrativă de 1.000 de lei fiecare.

 

Au pus… sare pe subiect

Practic, procurorii au ”ocolit” afacerile cu sare făcute la ușa salinei și s-au axat pe o ”jonglerie” cu carburant pe care cei doi o făceau prin intermediul firmelor proprii.. Conform documentelor de la dosar, s-a hotărât ”disjungerea din prezenta cauză a aspectelor referitoare la vânzarea de către Societatea Națională a Sării SA către SC Agoras SRO a cantității de 61 271, 71 tone de sare la un preț mai mic decât prețul practicat pe piața internă, fapte ce vor face obiectul dosarului penal numărul 139/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj”. Însă, în acest dosar urmau să fie citați cei doi, Blaga și Ticus care, anterior, fuseseră iertați de procuror.

Conform referatului făcut de procuror, ei  ”au avut o atitudine nesinceră, nerecunoscând săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor arătând faptul că eventualele prejudicii au fost cauzate fără intenție, datorită unei gestiuni defectuoase a stocului de carburant”.

”Dumitru Blaga și Constantin Ticus sunt administratori și asociați la SC Topsim, o firmă care se ocupă de transporturi rutiere de mărfuri. În urma unui control financiar, făcut la această firmă pentru perioada 2008-2012 a rezultat că în cadrul societății au fost angajați 10 salariați, pentru care existau diferențe între salariile înscrise în statele de plată și veniturile realizate efectiv de către ei. cu alte cuvinte, cei de la Topsim declarau un salariu mai mic. ”Comparându-se veniturile reale ale celor 10 angajați cu veniturile înscrise în statele de plată s-a constat că învinuiții s-au sustras, prin ascunderea sursei impozabile, de la plata sumei de 12.427 de lei către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat”

 

Foc la pompă

”Dumitru Blaga și Constantin Ticus  dețin și firma Agoras SRO, o firmă înregistrată în Republica Slovacia. Între această firmă și SNS Salrom au fost încheiate mai multe contracte prin care SC Agoras SRO achiziționa  diverse cantități de sare de la SNS Salrom. De asemenea, între Agoras și Topsim au fost încheiate contracte în baza cărora Topsim asigura transportul sării din România în Slovacia. În contractele încheiate între Agoras SRO și SNS Salrom era prevăzut ca punct de descărcare al mărfii sediul SC Topsim, unde sarea brută adusă de la Salina Ocna Dej era măcinată iar apoi era transportată în Slovacia la diverși beneficiari. Pentru a asigura transportul sării SC Topsim a încheiat contracte cu mai multe societăți comerciale care dețineau mijloace de transport, contracte în baza cărora transportatorii făceau transportul sării pe ruta Dej – Simleul Silvaniei – Slovacia. Între 2010 și 2011, contractele încheiate între Topsim și diverse firme care prestau activități de transport a mărfii prevedeau clauze conform cărora SC Topsim punea la dispoziția transportatorilor combustibilul necesar pentru efectuarea curselor, iar firmele facturau către Topsim contravaloarea serviciului de transport minus prețul carburantului. În acest scop, Topsim cumpăra cantități mari de carburant, care erau scăzute din gestiunea societății în baza bonurilor de consum emise de către stația de alimentare cu carburant a Topsim. Astfel, firma monitoriza lunar cantitățile de motorină puse la dispoziția transportatorilor –  în baza cheltuielilor predefinite – și pe baza acestor date firma transportatoarea factura către Topsim contravaloarea transportului minus valoarea carburantului utilizat. Conform legislației fiscale, fiecare operațiune de acest fel reprezenta, de fapt, câte o livrare de carburant în contrapartidă cu serviciul de prestări servicii, ceea ce presupunea ca fiecare operațiune din cadrul acestui schimb să fie tratată ca o plată distinctă.

Mai mult, controlul fiscal a demonstrat faptul că cei de la Topsim vindeau carburant unor firme cu care nu aveau nicio relație contractuală, iar valoarea totală a carburantului vândut astfel se ridică la  peste 120.000 de lei, se  mai arată în referatul procurorului Chiș Bogdan Sergiu.

 


 

dumitru blaga

Avere de politician

Sentința nu a însemnat mare lucru pentru unul dintre condamnați, care  este ”blindat” de bani. În 2012, Dumitru Blaga a fost candidat PDL pentru un post de senator, însă după ce a pierdut alegerile  s-a retras din partid. La data respectivă el a fost nevoit să își publice o declarație de avere care cuprindea terenurile deținute în Sălaj. La Zăuan deținea 24,36 de hectare de pădure, cumpărată în perioadă 2002-2003. La Ip are 2,9 hectare de teren agricol cumpărat între anii 2002-2004. Mai are 29 de hectare de teren agricol și 6,46 de hectare de pădure la Nusfalău, achiziționate în perioada 2000-2012. La Hălmașd și-a cumpărat, în 2005 și 2007, o suprafață de 2,6 hectare de teren agricol și 5,75 de hectare de pădure. Nici la clădiri nu stă rău. Blaga avea o casă la Șimleu de 430 de metri pătrați, cumpărată în 2004, și un apartament de 112 metri pătrați, cumpărat în 1993. La Nusfalău deține o casă de vacanță de 125 metri pătrați, achiziționată în anul 2003. Avea un Mercedes fabricat în 2008, iar în contul lui erau peste 80.000 de lei și 96 de euro. La capitolul plasamente și împrumuturi avea peste patru milioane de lei și contractase un credit la BRD,  cu o ipotecă pe apartament, de 840.000 de lei, scadent în 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.