Doi brokeri clujeni, Radu Țaica și Mircea Pinte vor primi aproximativ un milion de euro de la SIF Banat Crișana, societatea de investiții care deține, printr-un off-shore cipriot, și compania clujeană Arta Culinară. Cei doi clujeni au deținut acțiuni la Arta Culinară, iar în urma unui proces au reușit să obțină de la SIF Banat Crișana aproape un milion de euro. Pinte și Țaica au fost reprezentaţi în instanţă de casa de avocatură Zamfirescu Racoti Predoiu, a fostului ministrului al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
În 2012, Radu Țaica și Mircea Pinte au deschis un proces împotriva companiei clujene Arta Culinară pentru că acționarul majoritar de la această societate clujeană nu a vrut să le răscumpere celor doi pachetele minoritare de acțiuni. În 2009, Pinte și Țaica erau acţionari cu circa 10% în cadrul Arta Culinară. Societatea este controlată de SIF (Societate de Investiţii Financiare) Banat Crişana, devenită ulterior SIF Imobiliare PLC. SIF Banat Crişana a decis ca Arta Culinară să absoarbă două firme clujene, SC Pelicanul Mărăşti şi SC Observator Orizont, dar Radu Taică şi Mircea Pinte, acţionari minoritari la SC Arta Culinară, nu au fost de acord cu această decizie şi au cerut firmei ca acţiunile lor să fie răscumpărate. Solicitarea lor a fost respinsă, conducerea de la Arta Culinară îndrumându-i pe cei doi brokeri să îşi vândă acţiunile în mod liber, la bursă. Însă, pentru că preţul la piaţa liberă a acţiunilor Arta Culinară era net mai mic decât cel calculat dacă acţiunile ar fi fost răscumpărate de societate, Pinte şi Taică s-au considerat prejudiciaţi şi au dat în judecată SC Arta Culinară
Înțelegere amiabilă pe bani frumoși
Procesul a durat mai mulți ani de zile, până când, săptămâna trecută, părțile au ajuns la o înțelegere și au renunțat la judecată. Potrivit Curții de Apel Cluj, ”prin prezenta Tranzacţie Părţile convin să se desocotească în legătură cu pretenţiile rezultate din exercitarea, potrivit art. 134 din Legea nr. 31/1990, a dreptului de retragere din S.C. Arta Culinară S.A. în anul 2009 de către dl Pinte Mircea Gheorghe şi dl Taica Radu Horaţiu şi, pe cale de consecinţă, să pună capăt litigiului care face obiectul Dosarului nr. în termenii prezentei Tranzacţii.
Art.3 în considerarea (1) preţului legal de răscumpărare a pachetului de 691.637 acţiuni deţinut cumulat de către dl Pinte Mircea Gheorghe şi dl Taica Radu Horaţiu la data exercitării dreptului de retragere (preţ rezultat din Raportul de expertiză-evaluare întocmit de S.C. Napoca Business S.R.L. în dosarul nr. ), (2) a pretenţiilor accesorii derivate din pretenţiile principale ce formează obiectul Dosarului nr. (dobânzi), şi a tuturor cheltuielilor avansate de către aceştia şi/sau care ar trebui achitate în viitor (fără a se limita la onorariu experţi, taxe judiciare de timbru precum şi orice alte costuri), aferente fazelor procesuale privitoare la judecarea Dosarului nr. SIFI Cluj va achita dlui Pinte Mircea Gheorghe şi dlui Taica Radu Horaţiu suma globală de 4.420.000 Lei, defalcat după cum urmează:
- suma de 2.787.820 Lei dlui Pinte Mircea Gheorghe în legătură cu pachetul de 437.537 acţiuni deţinute la Arta Culinară la data exercitării dreptului de retragere în anul 2009, astfel: (a) suma de 1.851.764 Lei reprezentând contravaloarea pachetului de 437.537 acţiuni; (b) suma de 886.326 lei reprezentând dobânzi legale ; (c) suma de 49.730 Lei reprezentând cheltuieli de judecată din care 42.866 lei aferente fazei primei instanţe conform Sentinţei nr. 3159/28.11.2014 şi 6.864 lei aferente fazei apelului conform facturii emise de SCA Zamfirescu Racoti &Parteners nr.2009941/07.09.2015.
- suma de 1.632.180 Lei dlui Taica Radu Horaţiu în legătură cu pachetul de 254.100 acţiuni deţinute la Arta Culinară la data exercitării dreptul de retragere în anul 2009, astfel (a) suma de 1.075:414 Lei reprezentând contravaloarea pachetului de 254.100 acţiuni; (b) suma de 514.735 Lei reprezentând dobânzi legale calculate până la data de ; (c) suma de 42.031 Lei reprezentând cheltuieli de judecată din care 35.167 lei aferente fazei primei instanţe conform Sentinţei nr. 3159/28.11.2014 şi 6.864 lei aferente fazei apelului conform facturii emise de SCA Zamfirescu Racoti &Parteners nr.2009942/07.09.2015”, arată minuta.
Fostul ministru Predoiu băgat la înaintare
Înainte de a câștiga acest proces, Radu Taica și Mircea Pinte au demonstrat, inițial, că Piața Rasdaq, unde este listată compania Arta Culinară, nu este reglementată în sensul Legii Pieței de capital. Pentru a reuși acest lucru ei au apelat la casa de avocatură a fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Avocaţii celor doi brokeri clujeni au reuşit să calculeze că Pinte şi Taica ar trebui să aştepte câteva mii de ani ca să îşi vândă acţiunile la un preţ similar celui calculat în raportul de fuziune încheiat în urma absorbirii celor două societăţi de către Arta Culinară. Astfel că, prin prejudicierea celor doi acţionari minoritari li s-ar încălca dreptul de a se retrage din acţionariatul SC Arta Culinară. Conform legii 31/1990 (legea societăţilor comerciale), care oferă protecţie acţionarilor, dacă cineva vrea să se retragă din societate, firma trebui să răscumpere acţiunile la un preţ stabilit de un raport de evaluare. Însă, pentru ca această lege să poată fi aplicată, trebuia demonstrat că Pinte şi Taică nu pot fi obligaţi să îşi vândă acţiunile pe piaţa Rasdaq şi că această bursă nu este reglementată de Legea pieţelor de capital. Acest lucru a fost posibil prin faptul că arbitrul pieţelor bursiere, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), nu a notificat Uniunea Europeană, conform normelor europene, că în România, Piaţa Rasdaq este reglementată.
Judecătorii au considerat plauzibile pledoariile avocaţilor din firma înfiinţată de ministrul Predoiu şi le-au dat câştig de cauză lui Pinte şi Taică. Reprezentanţii SC Arta Culinară au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi această instanţă a menţinut decizia Curţii de Apel Cluj.
De la CJ Cluj la afaceriști
SC Arta Culinară a absorbit două societăţi, SC Pelicanul Mărăşti şi SC Observator Orizont, ambele firme fiind administrate de Ciupe Lia şi deţinute în proporţii de peste 90% din acţiuni de SIF Banat Crişana. Cele două societăţi aveau, împreună, active de peste 10 milioane de lei şi datorii de până în 100.000 de lei. Până la preluarea SC Arta Culinară de către SIF Banat Crişana, firma se afla în patrimoniul Consiliului Judeţean Cluj, astfel că, în anul 2005, printre membrii Consiliului de Administraţie a SC Arta Culinară se regăsea aceeaşi, Ciupe Lia. Aceeaşi persoană se regăseşte şi în funcţia de administrator a societăţii SC Bistriţa unde tot SIF Banat Crişana este acţionarul principal. SC Arta Culinară este o societate clujeană care deţine o serie de spaţii comerciale în Cluj Napoca. În 1990, când CJ Cluj a înfiinţat societatea, SC Arta Culinară îşi desfăşura activitatea prin intermediul a 163 de unităţi de alimentaţie publică, amenajate în spaţii proprii, în spaţii deţinute cu titlul de chirii aflate în proprietatea Consiliului Local Cluj, a Bisericii Romano-Catolice şi a altor persoane fizice.