Adelina și Lucian Susanu sunt doi membri cunoscuți ai comunității Oastea Domnului din Cluj-Napoca. Au concerte în care interpretează imnuri religioase sub denumirea „Familia 5”, apar în emisiuni TV, fiind unii dintre cei mai cunoscuți membri ai comunității din Cluj-Napoca. Cei doi au fost dați în judecată de Primăria Cluj-Napoca pentru că au construit o casă fără autorizație de construire. Prima fază a procesului a fost câștigată de administrația locală, iar judecătorii au dispus demolarea imobilului.

În martie 2022, Primăria Cluj-Napoca a deschis un proces împotriva soților Susanu pentru a îi obliga să își desființeze lucrările de construire făcute fără autorizație. Cei doi au ridicat o casă (regim de înălțime D+P+E) în Fânațele Clujului pe Dealul Chintăului, în apropierea pădurii.

În 2020, la momentul controlului, la momentul controlului stadiul construcției era ”la roșu”, Prin procesul-verbal nr. 081128/06.07.2020 s-a aplicat o amendă contravențională în cuantum de 5000 lei și s-a dispus ca măsură complementară, oprirea imediată a lucrărilor şi intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire pentru lucrările efectuate, în caz contrar desființarea acestora, acordându-se un termen de 365 de zile pentru realizarea măsurilor dispuse.

În ianuarie 2022, poliția locală clujeană a revenit cu un control pentru a verifica dacă s-a intrat în legalitate, însă acest lucru nu se întâmplase. Astfel, Primăria Cluj-Napoca a deschis procesul împotriva soților Susanu.

Pe de altă parte, cei doi soți au arătat că ”reclamantul (Primăria Cluj-Napoca, n.red.) are o conduită procesuală eronată, întrucât nu poate solicita atragerea numitei Susanu Adelinia în cadrul procesual, în calitate de pârâtă, atâta vreme cât față de aceasta nu a fost întocmit niciun proces-verbal de constatare și sancționare a vreunei contravenții prevăzute de art. 26 din Legea nr. 50/1991, având în vedere faptul că răspunderea contravențională este una personală și, astfel, cererea ce se formulează în proces împotriva acesteia nu se poate întemeia pe o răspundere contravențională indirectă a sa, bazată pe răspunderea angajată în sarcina soțului ei.”, se arată în întâmpinarea celor doi. Cu alte cuvinte, ea ar fost chemată în judecată în mod greșit pentru că în procesul verbal încheiat în 2020, este trecut doar numele soțului, nu și al ei!

De asemenea, ei au solicitat ca instanța să constate că ”măsura demolării construcției reprezintă o sarcină excesivă  şi exorbitantă care contravine principiului justului echilibru şi încalcă art. 1 protocol 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, motiv pentru care solicită respingerea cererii de chemare în judecată”.

În trei ani nu au făcut niciun demers pentru intrarea în legalitate 

Însă, judecătorul a considerat că cei doi soți ar fi avut timp să intre în legalitate în termenul de un an de zile dispus în procesul verbal din 2020. 

”Referitor la apărările pârâților ce țin de proporționalitatea măsurii cerute prin cererea de chemare în judecată, respectiv de desființare a lucrărilor realizate fără autorizație de construire, instanța reține că anterior acestei solicitări, reclamantul a acordat un termen de 365 de zile pârâților pentru intrarea în legalitate. Mai mult decât atât, de la data constatării săvârșirii faptei de construire fără autorizația prevăzută de lege – 06.07.2020, și până la data soluționării prezentului litigiu – 12.06.2023, pârâții nu au efectuat niciun demers în vederea obținerii autorizației de construire pentru lucrările realizate, astfel că, în acest context și ținând cont de atitudinea pasivă a pârâților, măsura desființării lucrărilor apare ca o măsură aplicată ultima ratio, fiind proporțională cu imperativele legii și ale principiului bunei-credințe. (…) În ceea ce privește dreptul la viață privată și familie consacrat de art. 8 din Convenție, Curtea a statuat că ar exista o încălcare a acestui articol numai în cazul în care ordinul de demolare a casei în care locuiesc reclamanții din acea cauză ar fi executat fără o revizuire adecvată a proporționalității măsurii, în lumina circumstanțelor personale ale solicitanților. Or, în prezenta cauză, nu s-a făcut dovada unei eventuale disproporții în acest sens, simplul fapt că familia pârâților este una numeroasă nu justifică construirea unei locuințe fără obținerea autorizațiilor necesare și prealabile demarării lucrărilor de construcție.

Mai mult, din înscrisurile depuse la dosarul cauzei rezultă faptul ambii pârâți figurează cu domiciliile la alte adrese decât imobilul cu privire la care se solicită demolarea”, se arată în motivarea instanței.

Casa construită nelegal ajunge la Curtea Constituțională

La jumătatea anului trecut, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus demolarea casei.

”Obligă pârâţii să desfiinţeze lucrările de construcţii executate nelegal, la imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, str. ……, înscris în Cartea funciară nr. 338475 Cluj-Napoca, nr. cad. 338475, lucrări de construcţii menţionate în procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 081128 din data de 06.07.2020, într-un termen de 30 de zile calendaristice de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, iar în caz contrar autorizează reclamantul să desfiinţeze lucrările executate nelegal pe cheltuiala pârâţilor”, arată soluția pe scurt a instanței.

Ei au contestat decizia la Tribunalul Cluj. Spre finele lunii trecute, această instanță a dispus sesizarea Curții Constituționale în virtutea unei cereri făcută de soții Susanu.

”Sesizează Curtea Constituţională a României în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de apelanţii SUSANU LUCIAN şi SUSANU ADELINA, cu privire la dispoziţiile art. 28 al. 1 şi art. 32 al. 1 din Legea nr. 50/1991”, arată încheierea tribunalului.

Cei doi soți contestă prevederile Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. 

Cine se ocupă de demolările lui Boc

La începutul anului 2023, Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitație pentru demolarea clădirilor construite fără autorizații. Contractul, încheiat pe o perioadă de doi ani, a fost câștigat de firma SMZ IMPEX. Valoarea lui este de 5.078.466 de lei. În cadrul acordului-cadru, firma delegată de Primărie va interveni pentru demolarea construcțiilor nelegale din municipiu. Este vorba despre construcțiile executate nelegal și față de care o instanță de judecată a dispus demolarea. Firma va interveni doar în cazul în care beneficiarul nu desființează de bună voie construcția în cauză. Firma SMZ IMPEX este deţinută de Petre Severus Moldovan şi Zaig Eckehardt, cel din urmă fiind fiul fostului primar din Teaca (din județul Bistrița-Năsăud). Firma înfiinţată în anul 2007 și-a construit renumele la nivel local prin demolarea mai multor obiective,  cum ar fi fosta fabrică de bere din Cluj, Ursus. Atunci, Primăria Cluj-Napoca a alocat SMZ IMPEX SRL circa două milioane de euro pentru lucrările de dezafectare ale fostei fabrici.

19 COMENTARII

    • Daca te lupti cu primaria 5 ani sa iti de a autorizatia de constructie..fara sa dai spaga..e normal ca sunt mii de constructii fara autorizatia primariei
      Boc este mai presus de lege..si a trecut clujul pe persoana fizica
      Daca sute de oameni doresc sa isi faca case…Boc…nuu nu se poate

  1. Pai daca este sa se aplice legea(cum de altfel e si normal) firma respectiva o sa aiba multi ani de lucru de-acum incolo…. Pai mai mult de jumattae dintre casele construite pe dealurile de langa Cluj, sunt fara autorizatie…

  2. Acelas exemplu il da primaria, tot cu casa asta facuta pe un deal, sunt in oras etaje fara autorizatie, facute pe propr. altora, fara acordul tuturor, reclamate in termenu de 3 ani, sunt locuite din 2008,chirii,curvara i cu fete, angajatii primariei au musamalizat cazul, ca copii la aia 2 care au construit smechereste, ia bagat boc slugi in primarie, prin ei se cotizeaza sa le protejeze afacerea

    l

  3. Măi ziarist de doi lei, de ce crezi că era necesar să menționezi că sunt penticostali ? Sau dacă erau ortodocși nu scriaii nimica ?

  4. Mafia din primărie obstructioneaza eliberarea autorizațiilor pentru a-si vinde blocurile construite in oras -blocuri construite pe limita de proprietate fără infrastructura, parcari si spatiu verde .Toti care au primit avize au dat mită .Mai exista o categorie care au avut posibilitatea materială și au construit în urma hotărârilor judecătorești .Peste 5000 nu au vrut să mituiasca si au construit fără acte .Inteleg sa dai mita daca terenul era a mafiei din urbanism-teren câștigat prin prostituarea mamelor lor- Dar sa dai mita pe terenul si dreptul tau nu sunt de acord .Cred ca la primăria si conducerea ei sunt cei mai bogati bugetari din Europa Dar si cea mai elevată mafie .Din pacate in 20 de ani nu s-a făcut nici o investiție -doar 3 parcari si si acelea cu multe necunoscute..

  5. Dezinformare totala! Lucian și Adelina Susanu fac parte din MISCAREA OASTEA DOMNULUI. Un simplu Search pe YouTube o sa va lămurească. Mulțumesc!

  6. Sunt ortodocși, de la Oastea Domnului. Dar chiar e nevoie sa se scrie in titlu religia? Daca e nevoie ,de ce nu scrieți la toate știrile religia ‘protagonistilor’? Adunați mai multe vizualizări când apare alta religie în afara de cea majoritară ? Nu e nici etic, nici ontologic.

  7. Sunt uimit. Cum o familie ultra religioasă ,,Oastea Domnului,, au terfelit legea , ba mai mult se judecă incontinuare ca să primească dreptul de a construi fără autorizație. Dar ei cântă voioși prin biserici. Amin.

  8. Da, corupția e mare în Primăria lui Boc.
    De aproape 20 de ani se luptă grupul de inițiativă condus de fostul consilier județean PSD, penticostalul Victor Faragau, să obțină un P.U.Z. pentru Valea Fînațelor, dar fără succes.
    Sunt aproape 200 de construcții și extinderi ilegale în Valea Fînațelor și pe dealurile din jur.
    Emil Boc i-a pus gând rău consilierului PSD Fărăgău când acesta l-a atacat pe Emil Boc din direcția PSD.
    Sunt vreo 8-9 pastori penticostali cu vile ilegale în Valea Fînațelor, familia președintelui Penticostal Bujor cu două…
    La un moment dat toată conducerea Com. Reg. Penticostale Cluj avea vile și cabane în Valea Fînațelor, VP Relu Moldovanu, Sandu Negrușer, Ilie Sătmărean, Vasile Bojor și alți pastori, prezbiteri și diaconi, sau simpli milionari penticostali

    • Ai dreptate, in parte, dar daca e pășunea statului, ea trebuie păstrată și este a statului. In cazul in care e proprietate particulara, in mod cert trebuie despăgubit. Dar in nici un caz nu trebuie făcute blocuri pe pășuni sau pe extravilane. Dar la noi e cum bate vântul și de “ unde vine” sau la comanda. Indiferent de interese, acestea trebuie sa rămână așa cum sunt atâta vreme cât ne scăldăm in sute de ha intravilane. Degeaba aduci argumente ca institutie ca pe extravilane sau pășuni sau păduri vine “Montessori” și aduce plus orașului ca nu-i așa. Știți și voi cei ce ați trecut prin astea, e doar afacere mascata și ajutata de bandiți și de unii alții ce au copiii acolo. Și dacă chiar vor sa facă ,sa obtina cum e normal pe terenuri intravilane unde sunt străzi, utilitati și sa lase pășunile pt animale. Ca vin apoi reprezentanții primăriei și se trezesc ca n-au spațiu verde și ți-l trec intravilanul care nu-i ieftin ,forțat in zona de parc și obligați apoi vom fi sa plătim din banii noștri 23 mil euro, ca-n cazul terenului despăgubit lui Sile pt” parc “ la drum principal… Tot afacere e și asta dar nu pt cei normali și simpli, ceva manevra făcută și gândită super bine înainte de alegeri. Sunt multe de spus … dar trebuie și pt cine :::))))

  9. Este clar că ziaristul este pocăit ceva ,auzi titlu : „doi penticostali din „Oastea Domnului”.
    Adevărul este că mentalitatea romanesca este praf…
    Nu înțelege nimeni de ce este importanta religia dânșilor…nu ai acte, este normal sa se aplice legea . Unde este lege nu e tocmeala,mai spune o vorbă românească. Dar dacă sunt penticostali eu zic să aibă voie fara acte și autorizații.
    :)))

  10. Putini au curajul sa scrie adevarul, de aceea suntem unde suntem.
    Asa e, trebuie respectata legea. Care lege? D-nu-l Tarcea, ragai degeaba și faci pe sfântul ca nu stii nimic.,Boc , Tise sau gasca face posibil sa se respecte legea . Mulțumim ca aveți grija și de zona metropolitana si ca din spate o manevrați…
    Tarcea, câte case faci in zona Wonderland, Tise , tu in Micesti, Ciurila câte faci. Cam multe pt cât teren ai cumpărat de la unul dintre frați și la ce hal de preț?
    Dar e târziu , apare o lege ca nu va mai baga nimeni in seama si oamenii își pot construi case pana la 150 mp, fara acordul vostru.Oricum va mulțumim pt tot ce faceți pt clujeni.
    Nu va mirați, cei ce vreți undeva sa stati , ca boii, sunt lucruri care doar cei care trec prin ele le înțeleg.Omul simplu nu are niciodată dreptate, ți se rade in fata. Sunt total contra celor care nu respecta legea ( ca-i angajat al statului, politician sau vanzator) și vor s-o eludeze , sa construiasca fara autorizație.Dar când știu, ca eu, personal încerc de 3 ani sa obțin un CU in Feleacu si cineva ma împiedica sa-l obțin, atunci am înțeles cum sta treaba, și aproape ca ma apucam de lucru fara a mai fi cerut cuiva acordul pt terenul meu.La început era extravilan, avizul pt oportunitate din 2021 era nefavorabil, adică nu avea Clujul nevoie nici de cimitir, nici spital, nici scoala, nici cămin de bătrâni…nici case , nici Parndorf de Cluj ca îi încurcam.
    Au spus ca pe terenul meu, proprietate , atenție nu concesionat sau ocupat abuziv ca cel de pe Racovita 9-11 unde s-a intabulat si apoi i s-a luat dacă nu a dat, sau cel de pe Serpuitoare 1-3, unde statul a inchis ochii in timpul procesului si a “ uitat sa se achite taxa de timbru” si pt care acum se despăgubește prin HCL, altele concesionate aproape gratis, nimic nu aveau nevoie, in ciuda faptului ca insistam sa fac pe cheltuiala mea Puz -ul și ca ma pun la dispoziția lor pt o eventuala colaborare.

    In 2022 revin cu alta cerere de CU după ce terenul revine de la Cluj la Feleacu atât administrativ cât si teritorial, devine intravilan agricol și urbanizabil conform unui HCL semnat de consilierii si reprezentanții Primăriei.
    Ghinion pt D-zeii ce decid soarta felecanilor care după 35 ani își recuperează cu greu proprietățile confiscate de vechii si actualii comuniști, oameni bătuți de soarta care habar n-au ca au intravilane doar pt taxe si obligatii de-a răspunde penal dacă vreo javra musca vreun copil sau femeie ce se plimba prin zona. Spun ghinion ca cei care trebuie sa judece și sa ajute oamenii ( CJ) ataca ca hienele prin Prefectura, HCL -ul unei instituții publice ( Primăria Feleacu) care intr-o normalitate si nu subjugare are singura , puterea si obligația ELABORĂRII deciziei de OPORTUNITATE cu privire la încadrarea urbanistica a suprafețelor aflate teritorial si administrativ pe teritoriul acesteia.
    Astfel rămâne HCL – ul valabil după proces și altele de lunga durata ,dar degeaba ca PCR-ul nu doarme si își bate bota pe decizia unui om al legii ce încă mai gândește si are curajul sa dea o soluție legala fara comanda, păstrând HCL 85 / 2021 in vigoare. CJ, astfel in ciuda faptului ca a fost cerut in mod expres si menționat faptul ca exista o decizie valabilă, definitiva si irevocabila, insistam ca trebuie respectata și , de care trebuie szz să se țină cont la eliberarea certif. de urbanism. Și uite așa, autoritățile abilitate joaca bambilici si ping-pong cu cei ce vor sa obțină ceva legal.

    Deci, cei ce vor sa respecte legea,sa se gândească de 2 ori daca le e cusut jebul, iar ceilalți care-si asuma și construiesc fara acte, măcar sa apuce sa se bucure de beneficiile proprietații lui, asa si fara autorizații legale care se lasa așteptate.

  11. Daca pe cineva intereseaza cum se introduce in legalitate o constructie, trebuie citita Legea 50/91 Art 37 alin 6:

    (6) (…) În cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale (…).

    https://expert-tehnic.ro/intabulare-cu-expertiza/

    Asadar exista 2 posibilitati:

    1. Se cere Certificat de Urbanism, se intocmeste proiect DTAC prin care se urmareste obtinerea Autorizatiei de Construire
    2. Pe baza Legii 7/2020 (care modifica Art. 37, alin 6 din Legea 50/1991) prin care se realizeaza o expertiza tehnica (in localitati puternic urbanizate e necesara de obicei si expertiza urbanism) + documentatie cadastrala

    Sper sa va fie de folos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.