Știm deja că cele mai bune „afaceri” se fac în familie, între soț și soție (cum a fost și cazul ADR-BIOMAX). Se pare că tot mai multe cupluri apelează la servicii murdare ca să-și umple buzunarele de bani. În această ediție, vă prezentăm tactica familiei Ciungan, pentru care ruleta rusească s-a oprit în dreptul evaziunii fiscale: ce faci când firma e pe cale să-ți dea faliment și te-ai săturat să mai plătești taxe și la ANAF? Devii textier de facturi fictive.
Riști să-ți dea firma faliment? Evaziunea fiscală e soluția!
Ciungan Adrian-Iacob și Ciungan Alexandrina-Carmen și-au deschis în 2004 firma S.C. ALU STAR SRL, în domeniul construcțiilor/ mutării de materiale (cu sediul în sat Baciu, comuna Baciu, strada Castanilor, nr. 49), după ce, în 2003, își deschiseseră ALUTEC TRANSILVANIA SRL și părea că lucrurile ar putea să meargă bine pentru ei. Și poate chiar ar fi mers, dacă nu s-ar fi gândit să apeleze tocmai la evaziunea fiscală, ca să scape de plățile către ANAF.
Cei doi au fost inspirați și nu prea: deși au fost rebeli și s-au gândit să încalce legea, n-au dat-o nici în extravaganță – au ales metoda clasică, ca să meargă la sigur. Adică au emis la greu facturi fictive, ca să li se taie din ce ar fi trebuit să plătească la ANAF.
„În perioada 2009-2013, reprezentanții S.C. ALU STAR SISTEM SRL au evidențiat în contabilitatea societății un număr de 397 de operațiuni comerciale fictive, având ca obiect achiziții de materiale de construcții și prestări de servicii (servicii de montaj și placări de fațade ventilate) desfășurate în aparență cu diverse societăți comerciale de pe teritoriul României, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat și anume TVA și impozit de profit, cauzând astfel un prejudiciu în cuantum total de 446.690 lei.”, ne arată dosarul cu numărul 3464/117/2021 al tribunalului Cluj.
De altfel, situația firmei nu a fost una înfloritoare nici în perioada în care au trăit periculos, dar părea că se mai redresează. În 2009, când s-au gândit că nu le mai merge treaba și că e nevoie să se apuce de evaziune fiscală, firma avusese un profit pe minus, mai exact -261.064 lei și datorii în valoare de 1.965.982. Nici anul următor nu a arătat prea bine, când profitul le-a căzut și mai rău la pământ, ajungând la cifra de -365.836 lei și datorii de 1.403.433 lei. Au ținut-o tot așa, cu profitul pe minus, până în 2013, când, deși au rămas cu datorii colosale, măcar au ieșit pe plus, cu un profit de 33.683 lei. Dar ce să vezi! Tocmai când începuse să le meargă și lor bine, i-a prins ANAF-ul. Clasic.
De ce să plătești, când ai la îndemână facturile fictive
Astfel, cei doi alegeau firme la întâmplare (care, de multe ori, nu aveau nici cea mai mică legătură cu domeniul lor de activitate) și emiteau facturi fictive, sub pretextul că ar fi cumpărat tot felul de materiale de la acestea. Plata s-ar fi făcut numai în numerar, prin casa de marcat. Zeci de firme au fost „folosite” astfel.
Pentru a vă arăta cum funcționa tactica lor, vă prezentăm cazul firmei Artwear SRL, de la carte ALU STAR ar fi făcut achiziții în prostie, după facturile lor cel puțin: „S.C. ALU STAR SISTEM SRL a declarat integral facturile de achiziții de la S.C. Artwear SRL, în timp ce S.C. Artwear SRL nu a declarat livrări către societatea administrată de către inculpați. Au fost înregistrate un număr de 10 facturi fiscale fictive de 46.835,46 lei din care suma de 7.478 lei reprezintă TVA.”, ne spune dosarul.
Reprezentanta societății în cauză a declarat, când a fost audiată, că nu are nici cea mai mică legătură cu firma celor doi soți. Mai mult decât atât, societatea se ocupă cu realizarea de piese vestimentare și nu are niciun angajat: „Martora Gălan Sanda, reprezentantă a societății, a declarat faptul că societatea nu are și nu a avut niciun angajat, că societatea se ocupă cu realizarea unor piese de vestimentație unicat și nu a desfășurat niciodată relații comerciale cu S.C. ALU STAR.”.
Regula infractorilor: trage de timp cât de mult poți
În acest fel au arătat toate mărturiile reprezentanților de la firmele alese de familia Ciungan. Probabil că cei doi au urmărit cu sufletul la gură serialul Casa de Papel și că au învățat, din povestea infractorilor, cea mai de preț lecție: trage de timp cât de mult poți. Tocmai de aceea, și avocatul acestora a cerut (neîntemeiat) reaudierea tuturor martorilor, pe baza faptului că ar mai fi dorit să le adreseze câteva întrebări. Problema este că nici soții și nici măcar avocatul nu s-au mai prezentat la audierile respective.
Mai apoi, cei doi soți au cerut rejudecarea dosarului, de la zero, invocând motivul incompatibilității (stupid, foarte stupid, dar măcar și-au câștigat timpul, probabil ca să plece în Franța, sau cel puțin să își urmeze planul care, deși nu le iese prea bine) în ce îl privește pe inspectorul antifraudă ANAF care s-a ocupat de cazul lor, prin prisma faptului că ar fi și procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Bineînțeles, cererea a fost respinsă ca nefondată.
Poți fugi, dar nu te poți ascunde, ANAF te găsește și-n Franța
Momentan, singura măsură care a fost aplicată asupra acestora a fost sechestrul pe bunuri: „La data de 12.12.2018 Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale inculpaților.
Prin ordonanța din 25.06.2021 s-a dispus restrângerea măsurii sechestrului asigurator până la concurenta sumei de 446.690 lei și menținerea măsurii aplicate celor două imobile.”
Dosarul de la Tribunal ne mai spune că „Actualmente, cei doi inculpați locuiesc în Franța, unde desfășoară o activitate comercială asemănătoare cu cea din prezenta cauză pe o altă societate comercială pe care au sit trecut o parte din angajații firmei vechi.”. Cât de asemănătoare este activitatea comercială, adică dacă s-au gândit să apeleze la evaziune fiscală și pe meleagurile franțuzești, rămâne de văzut.
Momentan, următoarea dată pentru când ar trebui să fie pronunțată soluția este 08.02.2022, după ce, pe 11.01.2022, soluția a fost amânată: „Admite cererea de amânare a cauzei”, conform Tribunalului Cluj. La un moment dat, și firul aacesta al timpului se va rupe, la cât s-a tot tras de el.