Doi deputaţi vor sa-i puna pe corupţi in libertate

Deputaţii romi Nicolae Paun şi Madalin Voicu au depus un proiect de lege cu dedicaţie pentru Adrian Nastase şi toţi condamnaţii intelectuali. Conform proiectului legislativ, toţi puşcariaşii condamnaţi pe fapte de corupţie, care au primit pedepse de pana la 6 ani,  pot fi graţiaţi, iar cei care au pedepse de pana la 4 ani pot primi amnistieri. Printre condiţiile pentru indeplinirea cerinţelor necesare unei amnistieri se numara “elaborarea de lucrari ştiinţifice publicate”. Printre cei care sunt primii inscrişi pe lista se numara fostul premier Adrian Nastase, Sorin Ovidiu Vantu sau senatorul Catalin Voicu.

Deputaţii de etnie roma Madalin Voicu (PSD) Nicolae Paun (Partida Romilor) au iniţiat la inceputul acestei luni un proiect de lege conform caruia cei care au primit pedepse cu inchisoare de pana la 6 ani şi nu au comis fapte penale cu natura violenta sa poata fi amnistiaţi sau graţiaţi. Cei doi deputaţi, care au depus acest proiect de lege in regim de urgenţa işi motiveaza ideea prin faptul ca penitenciarele sunt suprapopulate, iar cei care au nu reprezinta un pericol pentru societate mai merita o a doua şansa. “In prezent, in unitaţile din sistemul penitenciar este depaşita capacitatea legala de cazare, in medie cu peste 40%, ceea ce contravine normelor europene in domeniu. Pentru ameliorarea acestei situaţii şi in acord cu principiile unei politice penale umanitare, o masura posibila ar fi amnistierea infracţiunilor ce nu constituie un pericol social deosebit şi graţierea unor categorii de condamnaţi, care nu au comis fapte penale foarte grave. Pentru diminuarea supra-aglumerarii unitaţilor sistemului penitenciar şi a implicaţiilor acesteia, in vederea realizarii programelor de reabilitare a comportamentului deţinuţilor şi pregatirea lor pentru integrare, precum şi pentru crearea posibilitaţilor de aplicare stricta a regimurilor diferenţiate in raport cu natura infracţiunilor, situaţia juridica, durata pedepselor, conduita, varsta condamnaţilor, starea de sanatate şi altele, se justifica punerea in libertatea a acelor deţinuţi care au fost condamnaţi pentru fapte cu pericol social relativ redus”, spun deputaţii.

Eliberat de lucrari ştiinţifice

Deţinuţilor care au lucrari ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate li se vor considera, pentru eliberare condiţionata, 4 zile executate pentru 2 zile de munca, potrivit unui proiect de lege iniţiat de catre deputatul Nicolae Paun, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului.
Proiectul legislativ modifica articolul 76, alineatul 1, litera f) din Legea 275/2006, care prevedea ca deţinuţilor cu lucrari ştiinţifice publicate li se considera 3 zile executate pentru 2 zile de munca, majorarea de o zi fiind prevazuta de aceasta iniţiativa legislativa, informeaza Mediafax De asemenea, prin acest proiect de lege se elimina prevederile de plata a orelor suplimentare pentru deţinuţi, aceştia menţinandu-şi posibilitatea de munci 10 ore pe zi, dar nu mai mult de 50 de ore pe saptamana, insa fara plata.
Iniţiatorul işi motiveaza necesitatea adoptarii acestor noi reglementari prin alocarea unor sume din ce in ce mai mari pentru intreţinerea deţinuţilor şi prin existenţa unui numar din ce in ce mai mare de condamnaţi cazaţi in spaţii care nu asigura norma.
O serie intreaga de infracţiuni sunt exceptate de la aplicarea legii: omor, vatamare corporala grava, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inşelaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupefiante, proxenetism.
Pe lista excepţiilor nu se regasesc insa infracţiunile de corupţie, astfel ca marii corupţi condamnaţi la pedepse pana la 6 ani de inchisoare inclusiv ar urma sa fie graţiaţi sau amnistiaţi şi puşi in libertate. „Probabil am omis sa trec corupţia pe lista excepţiilor. Nu sunt jurist, dar proiectul va fi in dezbatere publica, cu siguranţa infracţiunile de corupţie vor fi adaugate pe lista excepţiilor”, susţine deputatul Paun

Lotul corupţilor care aşteapta libertatea in spatele gratiilor

In cazul in care iniţiativa legislativa ar fi aprobata de Parlament, aproximativ 10.000 de deţinuţi ar beneficia de prevederile actului normativ.
Potrivit articolului 73 din Constituţie, Parlamentul adopta legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare, iar prin legi ordinare se pot reglementa, printre altele, infracţiunile, pedepsele şi regimul executarii acestora, dar şi acordarea amnistiei sau a graţierii colective.
In februarie 2012, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de catre Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). El a fost trimis in judecata de procurorii anticorupţie.
In martie 2012, instanţa suprema l-a condamnat definitiv pe deputatul PNL Virgil Pop la cinci ani de inchisoare pentru fapte de corupţie, respectiv ca a primit 80.000 de euro pentru a-şi folosi influenţa (de consilier judeţean) in favoarea unei societaţi care sa obţina incheierea unor contracte de execuţie de lucrari. El a fost trimis in judecata de procurorii anticorupţie.
In iunie 2012, fostul şef al OPC Braşov Ionel Spataru a fost condamnat definitiv, de instanţa suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru o mita de 70.000 de euro.
Tot in iunie 2012, deputatul Adrian Nastase, fost premier, a fost condamnat definitiv , de catre Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul calitaţii”, in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. El a fost trimis in judecata de procurorii anticorupţie.
In luna iunie, şi fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat, de Curtea de Apel Timişoara, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenţa şi luare de mita, decizia nefiind insa definitiva. In cazul unei graţieri, şi el ar beneficia de clemenţa.
La fel şi senatorul PSD Catalin Voicu – condamnat de instanţa suprema, in iunie, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul de corupţie in care a fost trimis in judecata de procurorii anticorupţie, alaturi de fostul judecator Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Costel Caşuneanu şi Marius Locic, decizia nefiind definitiva.
Marţi, 2 octombrie, Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa (condamnat la 15 ani pentru prabuşirea Fondului Naţional de Investiţii), decizia nefiind definitiva.
Potrivit proiectului de graţiere, fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan – condamnat definitiv, in luna mai, pentru fapte de corupţie la şapte ani de inchisoare cu executare – ar beneficia de graţierea cu o treime a pedepsei.

Graţierile de toamna
-se amnistiaza infracţiunile pentru care Codul Penale sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate pana la 4 ani inclusiv amenda.
-se graţiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amenda, aplicate de instanţa de judecata
-se graţiaza in parte: -cu ⅓ pedepsele cu inchisoare intre 6 şi 8 ani inclusiv
-cu 1/5 pedepsele cu inchisoare intre 8 şi 10 ani inclusiv.
Conform legislaţiei, amnistia reprezinta iertarea totala a faptei şi “curaţarea” completa a cazierului. Graţierea il scoate pe cel vizat din inchisoare, fara a ii şterge faptele din cazier. Daca aceasta lege va fi adoptata in regim de urgenţa, cauzele aflate pe rol dupa publicarea legii se judeca pana la capat, iar daca in sentinţa finala se pronunţa pedepse sub pragurile stabilit de lege, judecatorii aplica amnistia, respectiv graţierea.

Ultima graţiere facuta de Ceauşescu
Ultima lege privind graţierea unor pedepse şi inlaturarea unor masuri şi sancţiuni a fost adoptata in 2002 – anterior ultimul decret de amnistiere şi graţiere colectiva a fost dat de Nicolae Ceauşescu, la 11 ianuarie 1988.
Din 4 octombrie 2002, au fost graţiate in intregime unele pedepse cu inchisoare pana la cinci ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amenda aplicate de instanţele de judecata.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.