Un băiat de 16 ani este acuzat că a vrut să atace un poliţist cu un cuţit artizanal în timp ce omul legii era în exerciţiul funcţiunii. De la începutul anului şi până acum, tânărul stă în arest preventiv. Pe de altă parte, avocaţii agresorului spun că totul ar fi o înscenare al poliţistului atacat care doreşte să se răzbune pe puştan pentru că în urmă cu ceva timp ar fi fost înjurat de el. În acelaşi timp, la dosar există un raport de medicină legală potrivit căruia, tânărul ar fi suferit leziuni care necesită maxim trei zile de îngrijire. De asemenea, părinţii lui spun că el ar fi fost bolnav de schizofrenie, boală care s-a declanşat în această perioadă.
Un tânăr de 16 ani din Bistriţa, Adelin Saicu, este judecat pentru ultraj împotriva unui poliţist pe care l-ar fi ameninţat cu un cuţit artizanal. Potrivit avocatului clujean Dora Meteş, care îl reprezintă pe Saicu în procesul de ultraj, la începutul lunii ianuarie 2017, tânărul ar fi suferit o criză de schizofrenie şi a plecat în miezul nopţii de acasă fără să îşi anunţe părinţii, cu intenţia de a ajunge la Cluj Napoca. Însă, el s-a oprit într-un bar din zona gării din Bistriţa, unde ar fi băut un suc, ar când a ieşit afară a fost interpelat de o patrulă de poliţie. Oamenii legii i-au cerut să se legitimeze, tânărul a refuzat, drept pentru care poliţistii i-ar fi aplicat o corecţie corporală înainte de a-l încătuşa şi de a-l duce la sediul poliţiei.
Pe de altă parte, poliţiştii, care erau însoţiţi şi de un jandarm, spun că tânărul l-ar fi atacat pe unul dintre ei, poliţistul Marius Someşan, cu care Saicu ar fi avut în trecut o dispută.
”Fapta de care este suspect inculpatul a fost îndreptată împotriva vieţii unui poliţist, motivat de faptul că acesta anterior l-a sancţionat cu amendă contravenţională pe inculpat (faptă petrecută în urmă cu aproximativ un an, n.red.), infracţiune pedepsită de lege cu închisoarea mai mare de cinci ani, respectiv cu închisoare de la 7 ani şi 6 luni la 15 ani”, arată motivarea hotărârii prin care judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au prelungit măsura de arest preventiv în cazul lui Adelin Saicu.
La scurt timp după acest atac, părinţii tânărului au obţinut de la Spitalul de Psihiatrie din Bistriţa un certificat medico-legal potrivit căruia Saicu ar suferi de schizofrenie, însă în timpul arestului, tânărul a fost transferat la Bucureşti pentru a fi supus unei contraexpertize.
Bătaie pentru buletin
Pe de altă parte, avocatul Dora Meteş a formulat o plângere penală împotriva celor doi poliţişti şi a jandarmului din cadrul echipajului de patrulare.
La dosarul cauzei există un certificat medicol-legal care atestă faptul că Saicu ar fi suferit unele leziuni care provin de la lovirea cu un corp dur.
Potrivit unui raport al IML Bistriţa Năsăud, ”numitul Saicu Adelin a prezentat leziuni traumatice, care s-au putut produce după cum urmează:- leziuni traumatice descrise la examenul obiectiv medico-legal s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure şi necesită din punct de vedere medico-legal 2-3 zile de îngrijiri medicale; -leziuni traumatice care s-au putut produce prin cădere şi necesită din punct de vedere medico legal în1-2 zile de îngrijiri medicale; -leziuni traumatice prin lovire cu un corp dur care necesită 1-2 zile de îngrijiri medicale; -leziuni traumatice care s-au putut produce prin contenţionare (încătuşare, n.red.) care nu necesită îngrijiri medicale”, arată raportul de medicină legală. În acelaşi timp, Saicu susţine că a fost agresat fizic de poliţişti.
Dacă agresiunea s-a produs la începutul anului, la începutul acestei luni tatăl băiatului l-a găsit pe Emil Moldovan, un martor care susţine că a văzut tot firul evenimentelor.
Potrivit declaraţiilor acestuia, poliţiştii l-ar fi chemat pe Saicu la maşina de poliţie cerându-i documentele de identitate. Pentru că tânărul a refuzat să le prezinte, unul dintre poliţişti a coborât din maşină şi a început să îl lovească pe Saicu cu pumnii în zona coastelor. După ce acesta a căzut la pământ, l-a mai lovit cu picioarele de câteva ori până când colegul lui i-a spus să nu îl mai bată pe tânăr. După ce a fost ridicat, Saicu Adelin a fost încătuşat şi percheziţionat, iar poliţiştii i-au găsit în buzunarul de la spate al pantalonilor un cuţit artizanal cu o lungime de aproximativ 10 cm. Potrivit martorului, poliţistul i-ar fi spus tânărului ”lasă că te înfund pentru că ţi-am dat o amendă că m-ai înjurat de mamă”.
Abuzurile poliţiei
Potrivit organizaţiei APADOR CH, care apără drepturile omului, conform datelor transmise de parchete în perioada 2012-2014 au fost înregistrate 3.034 de plângeri împotriva poliţiştilor pentru purtare abuzivă. Doar 14 dintre plângerilor înregistrate au fost soluţionate de parchete prin trimitere în judecată. Rata trimiterilor în judecată este infimă, doar una din 217 ajungând în faţa judecătorilor. În aceeaşi perioadă instanţele au pronunţat doar patru condamnări în cauze având ca obiect purtarea abuzivă a unor poliţişti. Cele patru condamnări au fost hotărâte de instanţe în cazuri instrumentate de parchetele din Călăraşi, Gorj, Harghita şi Suceava. La finele anului 2014 se afla încă pe rolul instanţelor un dosar în care doi poliţişti din judeţul Constanţa erau judecaţi tot pentru purtare abuzivă.
Conform datelor prezentate de CSM în perioada 2012-2014 parchetele au emis 107 soluţii de trimitere în judecată pentru infracţiunea de purtare abuzivă, iar instanţele au soluţionat 77 de cazuri. Dintre acestea, 14 au fost soluţionate prin încetarea procesului penal. În restul de 63 de cauze au fost condamnate 60 de persoane iar 9 au fost achitate.
Coroborând datele transmise de parchete cu cele transmise de CSM putem concluziona că, odată ce ajung în faţa instanţelor creşte probabilitatea ca cei acuzaţi de purtare abuzivă să fie sancţionaţi. Există însă o disproporţie flagrantă între numărul de plângeri şi numărul de cauze care ajung în faţa instanţei. Fiind greu de crezut că o proporţie atât de mare de persoane (216 din 217) să facă plângeri neîntemeiate sau cu rea-credinţă nu putem trage decât concluzia că anchetele realizate de parchete sunt fie părtinitoare fie superficiale.
Poliţiştii cu ale lor…
Pe de altă parte, după ce în ultima vreme au avut loc tot mai multe abuzuri asupra poliţiştilor, oamenii legii nu mai sunt atât de flexibili. Ultimul caz care i-a pus în alertă pe poliţişti a fost cel al poliţistului Gheorghe Nistor, şeful de post din Vişeu de Jos, care a fost găsit mort în secţia de poliţie după ce acesta fusese înjunghiat de mai multe ori. Autorii crimei sunt fraţii Aurelian şi Marius Ovidiu Tomoioagă, care de altfel au şi fost prinşi de oamenii legii.
Chiar dacă autorii au fost capturaţi, motivul crimei rămâne neelucidat până la această oră, fraţii Tomoioagă nedorind să coopereze cu justiţia. O primă ipoteză indică faptul că asasinii au acţionat la comandă, iar agentul Nistor ar fi fost ucis pentru a nu divulga informaţii referitoare la mafia lemnului.
Bătaie până la stop… cardiac
În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat cazul unui tânăr din Huedin, Daniel Şchiop, care a făcut plângere penală împotriva a doi poliţişti pe care îi acuză că l-au bătut. El spune că la scurt timp după ce a luat bătaie a făcut un infarct miocardic. Pe de altă parte, poliţiştii spun că nu s-au atins de el, iar procurorul le-a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. Incidentul a avut loc în Negreni, când poliţiştii au fost trimişi prin dispecerat la un bar, unde un grup de 4-5 tineri beţi au spart oglinda de la baie şi, susţinând că nu e fapta lor, au refuzat să o plătească. Cum tinerii refuzau să se legitimeze şi să plătească oglinda, poliţiştii i-au luat la secţie pentru declaraţii. Tinerii susţin că au fost loviţi şi insultaţi în parcare, agresiunile continuând şi la secţia de poliţie. După popasul la secţie, unde au plătit şi o amendă contravenţională, tinerii s-au întors, la barul din Negreni, unde au petrecut până dimineaţa, fără să se plângă, spun martorii. În urma incidentului, Şchiop Marius Daniel a făcut o plângere către Parchetul de pe lângă Tribunalul Oradea împotriva celor doi poliţişti, aducând ca dovadă în instanţă certificatul medico-legal care atestă că faptul că a fost victima unor agresiuni. (Gazeta de Cluj)