Curtea de Apel Cluj s-ar putea pronunța definitiv în dosarul în care doi polițiști clujeni, Daniela Pop și Ioan Mureșan, au fost trimiși în judecată pentru că luau mită de la șoferi. Dacă instanța va menține decizia din dosarul de fond, cei doi vor merge la închisoare, pedeapsa inițială fiind dată cu executare. Însă, sunt mari șansele ca cei doi să scape, cum s-a întâmplat cu 12 colegi de-ai lor, condamnați cu executate în dosarul de fond și scăpați de condamnarea cu prescrierea faptelor emisă de Curtea de Apel Cluj.
De la începutul anului, Curtea de Apel Cluj a amânat de 3 ori pronunțarea în dosarul de corupție în care sunt trimiși în judecată Daniela Pop și Ioan Mureșan. Ei sunt polițiști din cadrul IPJ Cluj și au fost prinși că cereau mită de la majoritatea șoferilor pe care îi opreau în trafic.
Spre exemplu, un șofer oprit pentru ”încălcarea marcajului continuu care desparte sensurile de mers, încălcarea semnificaţiei indicatorului de obligare la dreapta, lipsa echipamentelor obligatorii – stingător, trusă medicală, triunghiuri reflectorizante” a scăpat fără nicio sancțiune după ce a plătit 500 lei.
Cei doi lucrau pe raza localității Florești și erau cunoscuți de mult timp ca fiind șpăgari, însă a fost nevoie de o plângere oficială pentru a începe o anchetă care să îi vizeze pe cei doi.
”Potrivit celor reţinute în actul de sesizare, a existat anterior intervenţiei investigatorilor sub acoperire, un denunţ care a arătat că i s-au solicitat bani cu titlu de mită de către Pop Daniela – poliţist rutier (printre altele), pentru ca, urmare a comiterii mai multor contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice, să nu fie sancţionat corespunzător cu amendă contravenţională şi puncte de penalizare, ci cu un simplu avertisment. Martorul ar fi dat cu titlu de mită inculpatei suma de 50 de euro, după care s-a dus direct la poliţie – deşi era noaptea în jurul orei 3, şi a depus denunţul.
Martorul nu era colaborator al poliţiei şi nu a avut nicio legătură cu cercetarea vreunei fapte de corupţie, acţionând din proprie iniţiativă şi conform propriei conştiinţe, deci organele de urmărire penală nu cunoşteau la data denunţului că inculpata ar săvârşi fapte de corupţie ori de serviciu şi nici nu urmăreau incriminarea acesteia la momentul specificat.
Ulterior, s-au analizat imaginile de pe multiple camere de supraveghere din zonă pentru a verifica susţinerile martorului, s-a ajuns la concluzia că cele relatate de acesta în denunţ corespund adevărului, după care s-a procedat la autorizarea folosirii investigatorilor sub acoperire în vederea descoperirii activităţii infracţionale a inculpatei.”, se arată în dosar.
În iunie 2021, doi polițiști sub acoperire au comis, în acelaşi loc, la acelaşi moment din noapte, aceleaşi contravenţii, activităţi autorizate de data aceasta de procuror.
”Cei doi au fost abordaţi, în benzinărie de către inculpata Pop Daniela, care ar fi coborât din maşina de poliţie, s-ar fi prezentat şi ar fi solicitat actele maşinii şi ale conducătorului acesteia, fiindu-i predate cartea de identitate, permisul de conducere, asigurarea RCA şi certificatul de înmatriculare. Inculpata i-ar fi returnat asigurarea, comunicându-i contravenţiile comise şi posibilele sancţiuni, după care s-ar fi întors la autovehiculul de serviciu. Investigatorul s-ar fi deplasat apoi la vehiculul poliţiei, l-a observat pe locul din dreapta faţă pe inculpatul Mureșan Ioan şi i-ar fi rugat pe ambii să nu-i dea puncte de penalizare, apoi s-a întors la propriul autovehicul. Ar fi fost rândul inculpatului să coboare din maşina de serviciu, să se apropie de investigator, să-i ceară acestuia să-i arate în portbagaj trusa medicală, stingătorul de incendiu şi triunghiurile reflectorizante, după care inculpatul i-ar fi spus investigatorului că e posibil ca maşina de serviciu să fie supravegheată şi că, pentru a scăpa de amendă şi de punctele de specializare, trebuie să-i aducă asigurarea „cu tot ce trebuie”, investigatorul plasând suma de 500 de lei între filele acesteia, care ar fi fost luată de inculpat, după care s-ar fi deplasat la maşina de poliţie, iar după 2 minute ar fi revenit inculpata cu procesul verbal şi documentele investigatorului, inclusiv asigurarea (fără bani)”.
Ulterior, au fost autorizați alți patru investigatori sub acoperire pentru a le da mită celor doi polițiști șpăgari. De fiecare dată Pop și Mureșan au cerut și au luat banii fără să clipească.
12 polițiști șpăgari au scăpat cu ajutorul sfintei prescripții
O situație similară cu cea expusă anterior a avut loc în dosarul a 12 polițiști clujeni trimiși în judecată tot pentru că luau bani de șoferi pentru a nu îi sancționa.
Dacă în 2020 ei au fost condamnați la Tribunalul Cluj, instanța superioară a decis să pună în aplicare prevederile emise de ÎCCJ privitoare la stabilirea termenului de prescripție și i-a spălat ca la ”nufărul” pe polițiștii șpăgari.
Lotul de polițiști a fost trimis în judecată în 2013 pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi primire de foloase necuvenite, activitatea infracţională dedusă judecăţii însumând 73 de acte materiale.
În dosar au fost acuzați Ioan Mureşan, Mihai Radu Mureşan, Adrian Vasile Sucală, Victor Soran, Dorin Dan Alb, Cătălin Lupaş, Eduard Robert Gălăţan, Dacian Cosmin Roşca, Alin-Tudor Mânzat, Ilie Cătinean şi Ciprian Rareş Todoruţ.
„În sarcina inculpaţilor s-a reţinut faptul că, în mod repetat, aceştia au pretins ori acceptat diferite sume sau alte foloase pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu le aplica conducătorilor auto depistaţi în trafic o sancţiune contravenţională pentru încălcări ale conduitei la regimul de trafic rutier (în special depăşirea limitei de viteză instituite pe acel sector de drum).
Pe fondul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, întocmeau sau nu întocmeau, participau sau asistau la întocmirea unor procese verbale de contravenţie în care se consemnau stări de fapt nereale, se omitea consemnarea unor contravenţii sau se inserau date nereale, împrejurări de natură a-l favoriza pe contravenient în ceea ce priveşte aplicarea punctelor de penalizare, aplicarea amenzii contravenţionale sau stabilirea cuantumului acesteia şi aplicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce autoturisme, precum şi de a cauza bugetului de stat o pagubă“, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.
Flagrant la această modalitate de rezolvare a dosarelor este că toți cei implicați și-au reluat funcțiile deținute la momentul anului 2022, când parte dintre ei au fost arestați. Unii dintre ei s-au pensionat.
Polițist prins la furat de fân
Un alt caz de polițist corupt este cel al lui Andrei Cordoș, fostul șef al Postului de Poliție din Așchileu, județul Cluj. Este acuzat că a furat 140 de baloți de fân la ferma administrată de societatea AMT Land. Furtul ar fi avut loc în luna August 2023.
„Cu privire la informațiile apărute în spațiul public, referitoare la o infracțiune săvârșită de un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Compartimentul Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
În cauză a fost înregistrat un dosar penal, care a fost trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla pentru efectuarea urmăririi penale.
De asemenea, pe plan intern, conducerea inspectoratului a dispus demararea unei cercetări, urmand ca la finalizare, în funcție de rezultatul acesteia, să fie aplicate măsurile legale.”, au informat reprezentanții IPJ Cluj.
Dosarul nu a fost trimis în judecată.
Probabil sa le dea cu suspendare sau atat o sa taraganeze pana se prescrie ca doar sunt militieni sau probabil vor scapa fara nici o sanctiune
Au fost sefi din politie care au luat spaga puternica si nu au fost depistati si cercetati si bine mersi au case in Mun. Cluj- N si vile in zonele de munte !