Unul dintre completurile de judecată de la Tribunalul Cluj prelungește extrem de mult motivarea unei hotărâri judecătorești. Este vorba despre un proces deschis de clujeanca Rus Doreta – contabil și dezvoltator imobiliar – inculpată și suspectă că face parte dintr-o rețea de evaziune fiscală cu mașini de lux, împotriva ziarul Gazeta de Cluj și a autorului unui articol care dezvăluia legătura ei cu rețeaua infracțională. Culmea, judecătorul i-a dat câștig de cauză, obligându-i pe ziariști să plătească 15.000 lei cu titlu de daune morale.

Tribunalul Cluj este în doliu după ce jandarmii de la intrarea în Palatul de justiție din oraș au adus, înainte de lăsarea serii, cadavrul* justiției care umbla bezmetic pe străzi. Săracul, a avut noroc cu vigilența celor care îi păzesc pe magistrați și l-au auzit cum zgârie încet ușa masivă de lemn a instituției. Omenoși, l-au luat de subțiori și l-au târât pe holuri în speranța că i-ar putea găsi un loc să își petreacă noaptea. Nu a fost ușor: corpul rigid al cadavrului justiției nu se lăsa îndoit când trebuia să dea colțul spre sala judecătorilor, așa că jandarmii au trebuit să ia curbe largi, să baleteze cu corpul inert al justiției pe holurile goale. Într-un târziu au ajuns! Însă, acolo nu mai era nimeni; toți plecaseră acasă la familiile și treburile lor.

În toată instituția jandarmii au văzut că doar la ferestrele unui singur birou filamentul unui bec lumina intermitent, așa că au hotărât să meargă acolo.

Era cel în care lucrează completul 14F – NCPC. În caz că nu știați, instanțele din România și, implicit, de la Tribunalul Cluj, nu sunt reprezentate de judecători cu nume și prenume, ci de complete de judecată denumite printr-un indicativ.

Chiar și la ora aceea târzie din noapte – când doar cadavrele mai pot umbla pe străzi – completul, adâncit în gânduri, ținea pixul, într-un punct, pe o coală ministerială de hârtie și aștepta. Probabil nici el nu știa ce așteaptă, atât de obosit era ! Așa că, parcă prin vis, a auzit o voce de pe hol. A ieșit să vadă despre ce este vorba și, ca printr-o ceață, a văzut cum cadavrul justiției îi făcea semn cu mâna să se apropie.

Completurile de judecători sunt curajoase și îl cunoștea pe cadavrul justiției: auzise vorbindu-se despre el prin ziare și nu i-a fost teamă să se apropie. Oricum, ardea de curiozitate să intre în vorbă cu el, auzise de la colegi că obișnuiește ca noaptea să bântuie prin sălile de judecată, pe holuri, să mâzgălească listele de ședințe și i se părea că este un personaj interesant.

-Ce s-a întâmplat, de ce ai venit la mine tocmai acum, când eram atât de concentrată cu redactarea unei motivări?, l-a întrebat completul, rusinându-se puțin în sine pentru că, de fapt, nu era concentrat, ci dormita cu pixul în mână.

-Motivări, motivări… a șuierat cadavrul justiției printre dinți și a dispărut ca printr-o minune.

Completul s-a trezit brusc în fața ușii de la birou: cadavrul dispăruse. Pe hol, se auzea, lugubru, un ecou: -Motivări.. ări..ări..

Slavă cerului că nu a fost nimic! Și-a spus în gând completul și a închis ușa cu un pocnet sec și capitonat.

*Gazeta de Cluj își propune să prezinte ”cadavrele Clujului”: nu este vorba despre cadavrele unor persoane care au decedat, ci sunt probleme care riscă să devină ”cadaverice” și, odată  digerate de malaxorul diferitelor sisteme (justiție, învățământ, sănătate, administrație, etc) riscă să devină cazuri inflamatorii. În unele situații, inflamațiile sunt acute, dar specialiștii continuă să le trateze cu gargară.

Un imobiliar supărat

În această situație este vorba despre un proces care se derulează pe rolul Tribunalului Cluj. În procesul respectiv, reclamanții SC Garresio SRL și Rus Doreta au deschis un proces împotriva ziarului Gazeta de Cluj și a autorului unui articol de presă. În textul respectiv se arăta faptul că în apropierea unei școli din Cluj Napoca se construiește un ansamblu imobiliar de 15 etaje care va umbri o bună parte din curtea școlii.

”Potrivit documentației depuse, chiar dacă regimul de înălțime al zonei este de 2 etaje, blocurile care urmează să se edifice sunt 8 și 15 etaje, iar distanța dintre școală și proiectul imobiliar este până în 10 metri.

După ce vecinii viitorului proiect și-au exprimat nemulțumirea, documentația pentru elaborarea Planului Urbanistic zonal a fost retrasă. Pentru a scăpa de eventualele neplăceri cauzate de construirea unor blocuri care încalcă regulile urbanistice, HASSOUN SOFYAN a vândut terenul la pachet cu proiectul imobiliar. Cumpărător a fost firma clujeană de IT GARESSIO SRL care aparține familiei Rus. În cadrul acestei societăți, RUS FLAVIU și RUS DORETA se ocupă de administrarea firmei care îi are ca acționari pe Rus Emil și compania americană RUS INVESTMENTS LLC”, se arăta în articolul publicat în primăvara anului trecut.

Era scos în evidență acest fapt, precum și rabatul pe care administrația locală clujeană l-a făcut atunci când a avizat, dar și cine erau foștii proprietari ai terenului respectiv: doi frați sirieni din București implicați în traficul de carne din România. În această ordine de idei, autorul articolului dezvăluia o serie de lucruri mai puțin știute vizavi de beneficiarii construcției: SC Garessio și Rus Doreta, o contabilă din Cluj Napoca. Era vorba despre faptul că Rus Doreta este vizată în cadrul unei anchete penale, implicarea ei fiind în cadrul unei rețele de evaziune fiscală.

Procurorii DIICOT au confirmat informațiile apărute în articol

”Potrivit procurorilor DIICOT Cluj, Doreta Rus avea legături cu Nicolae Nagy, cunoscut ca Miki de la Webcar, care conducea o rețea de traficanți de mașini de lux în cadrul căreia se șunta plata TVA-ului. Valoarea prejudiciului în cadrul acestui dosar a fost calculată la 4,5 milioane de euro.

Nagy conducea un ”grup structurat, constituit pentru o anumită perioadă de timp (2009 – 2015) şi care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală prin intermediul unui circuit evazionist compus din societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, având ca firme de „interfaţă” SC ELG MOTORS SRL, SC WEB MOTORS SRL  şi SC ECO-JOB SRL  şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În cadrul grupării conduse de Nagy, un rol important îl avea Cristina Ionela Dig.

În perioada 2013 – 2014, în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi prin acte materiale repetate, inculpata Dig Ionela-Cristina, în calitate de administrator al SC GMT CONFORT CONSULTING SRL, a ajutat-o, cu intenţie, pe suspecta Rus Doreta, furnizându-i documente care atestă tranzacţii fictive emise în numele SC GMT CONFORT CONSULTING SRL să evidenţieze în actele contabile şi în celelalte documente legale ale SC RUS BUSINESS SUPPORT SRL cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, precum şi operaţiuni fictive provenind dintr-un lanţ de tranzacţii succesive de la un grup de societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat”, se arăta în articol.

Judecătorul a uitat să motiveze

Aceste aspecte sunt probate, în cadrul procesului respectiv, de un răspuns al DIICOT Cluj care, la interpelarea completului de judecată, a transmis că Rus Doreta este inculpată pentru săvârșirea infracțiunilor de: aderare la un grup infracțional organizat,complicitate la evaziune fiscală,evaziune fiscală,fals în înscrisuri. Tot cei de la DIICOT au transmis că Rus mai este suspectă pentru infracțiunile de evaziune fiscală în formă continuată.

În această situație, în data de 1 februarie 2021, completul 14F – NCPC de la Tribunalul Cluj a dat următoarea sentință: ”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele GARESSIO S.R.L. şi RUS DORETA în contradictoriu cu pârâții ROBU RAZVAN şi BUM MEDIA S.R.L. Obligă pârâții, în solidar, să plătească reclamantei RUS DORETA suma de 15.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pârâţii să retragă articolul care face obiectul litigiului de pe site-ul www.gazetadecluj.ro si de pe reţeaua de socializare Facebook. Dispune obligarea pârâţilor la publicarea prezentei hotărâri într-un ziar de circulaţie naţională. Respinge pretenţiile formulate de reclamanta Garesio S.R.L., ca neîntemeiate. Respinge restul pretențiilor formulate de reclamanta Rus Doreta, ca neîntemeiate. Compensează cheltuielile de judecată constând în onorariu avocaţial până la concurenţa sumei de 1785 lei. Obligă pârâţii să plătească reclamantei Rus Doreta cheltuieli de judecată în cuantum de 1640 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele de apel se vor depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanței azi 01.02.2021. Document: Hotărâre  61/2021  01.02.2021”, arată soluția pe scurt a completului de judecată care nu a motivat până în prezent hotărârea.

În cererea de chemare de judecată Rus Doreta și firma Garesio au cerut daune morale în valoare de jumătate de milion de lei.

Care este perioada de timp în care poate fi motivată o hotărâre judecătorească

În cauzele civile, potrivit art. 426 alin. (5) din Codul de procedură civilă “Hotărârea se redactează și semnează în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării, urmând ca, în cazuri temeinic motivate, acest termen să fie prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori”.

Ori, până acum au trecut peste 240 de zile, adică mult peste termenului maxim în care ar fi trebuit să fie redactată motivarea pentru a vedea cum s-a ajuns la acest verdict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.