Putina lume a luat în seama semnalele trase de presedintele Basescu cu ocazia zilei justitiei. Basescu spunea ca exista magistrati si politisti care au legaturi cu lumea interlopa si procurori care dau informatii din dosare unor oameni de presa. Concluzionând, presedintele spunea ca astfel de oameni nu au ce cauta în magistratura. Si are dreptate. Datorita situatiei catastrofale din justitie, sutem unica tara membra a UE (cu exceptia Bulgariei) monitorizata în continuare de catre Comisia Europeana. Justitia româna înca se supune unui Cod penal facut de „specialistii” lui Ceausescu în 1969 si unui Cod civil, datând tot din anii 70 ai secolului trecut. Pâna în 2003, procurorii se substituiau puterii judecatoresti si efectuau arestari, lucru care în orice democratie este treaba judecatorului de instructie. Sutem tara membra a UE cu cele mai multe plângeri depuse la Strasbourg, si cu cele mai multe procese câstigate în dauna României. La nivel continental, suntem depasiti doar de tari sinistre din punct de vedere al respectarii drepturilor omului si ma refer aici sa Turcia si Rusia. Procesele treneaza ani si ani de zile, iar procurorii, în enorma lor majoritate, au aceleasi metehne ca si procurorii ceausisti: întâi arestam si mai apoi produce probele. Prin santaj si prin constrângere. A mai aparut acum o noua smecherie: scurgerile controlate din dosare catre ziaristi. Ceea ce reprezinta infractiune si se pedepseste cu închisoare de la doi la sapte ani pentru respectivul procuror.
Din pacate, nimeni n-a încurcat-o pâna acum. Dar mesajul presedintelui e clar: nu mai pot fi tolerate astfel de practici. Scurgerile de informatii nu au alt rol decât de a distruge imaginea acuzatilor si a pune presiune pe judecatori pentru a lua decizii în favoarea procurorilor. Si ca tot veni vorbe despre ce zicea presedintele Basescu, un caz pilduitor este ce s-a întâmplat în cazul Gazeta. Un sef de politie corupt pâna în maduva oaselor – si ma refer aici la Toma Rus – împreuna cu doi procurori care îi erau fideli – ma refer aici la Daciana Deritei si la Mircea Hrudei – umfla oamenii din casele lor – si ma refer aici la grupul Gazeta si cu un judecator prieten îi aresteaza. Dupa care cei trei apostoli ai raului scurg informatii catre ziaristii prieteni ca noi sa ramânem în puscarie. Toma Rus, care este acuzat de sataj si coruptie de catre DNA, este si un cunoscut recuperator în lumea interlopa si bun prieten cu procurorul Mircea Hrudei, deocamdata martor în dosarul altor politisti corupti.
Deci, cum spunea presedintele Basescu, avem politisti si magistrati cu legaturi în lumea interlopa, unii chiar fac parte din ea, cum e cazul lui Toma Rus si magistrati care scurg informatii în presa – Daciana Deritei si Mircea Hrudei.
Da, are dreptate presedintele Basescu, oamenii acestia nu au ce cauta nici în politie si nici în magistratura. Viitorul o va dovedi.
Liviu Man