Valer Turcu

Valer Turcu, patronul firmei Veltrans din Câmpia Turzii, soția lui, Daniela, și o pleiadă de parteneri de afaceri au scăpat de dosarul penal cu ajutorul prescripției. Inițial, ei au fost condamnați la prima judecare a dosarului: spre exemplu, ”liderul” grupului, Valer Turcu, a primit inițial 10 ani de pușcărie. Însă, două judecătoare clujene, acum ieșite în pensie, Sorina Siserman și Elena Botezan, cea din urmă fiind fostul procuror-șef al DNA Cluj, au decis că procesul ar trebui rejudecat. În 2019, când a fost emisă această decizie Gazeta de Cluj titra că oamenii de afaceri implicați în evaziunea fiscală vor scăpa de dosar prin prescripție, lucru care s-a adeverit luna trecută.

În 2012 procurorii au trimis în judecată mai mulți oameni de afaceri din zona Turda-Câmpia Turzii pe care i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul fiind de aproape 6 milioane lei. Procurorii au stabilit că liderul grupului a fost omul de afaceri Valer Turcu, patronul firmei Veltrans, iar în 2018 judecătorul Ariana Ilieș de la Tribunalul Cluj a dispus condamnarea omului de afaceri la 10 ani de închisoare cu executare, a soției lui, Daniela, la 9 ani de închisoare, pentru complicitate, în timp ce un alt complice, Darrouza Sameh Sabeh Samieh, a primit 7 ani de închisoare. Sentința dată mai prevedea ca soții Turcu să plătească un prejudiciu în valoare de peste cinci milioane lei, iar ceilalți inculpați au fost puși să plătească aproape 800.000 lei.

După ce inculpații au contestat decizia de condamnare, dosarul a ajuns la curtea de Apel Cluj sub ciocanul judecătoarelor Sorina Siserman și Elena Botezan.

Elena Botezan (stanga foto) si Sorina Siserman

”Desfiinţează în totalitate hotărârea pronunţată în ceea ce priveşte pe inculpaţii Turcu Valer, Turcu Daniela, Bardan Cosmin Radu, Darrouza Sameh Sabeh Samieh, Dolha Vasile, Enache Adrian Vasile, Mărincaș Ioan, Oprea Cozmin Aurelian, Palfi Sandu Răzvan, Șandru Ioan Lucian şi numai în latură civilă în ceea ce priveşte pe inculpaţii Coman Vasile şi Homan Marius Ioan şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă, urmând ca judecata să se facă în aceste limite. Constată că în ce priveşte pe inculpaţii  Coman Vasile şi Homan Marius Ioan hotărârea este definitivă în latură penală. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate”, arată soluția pe scurt a celor două judecătoare emisă în 2019.

Astfel că procesul a ajuns să fie rejudecat la Tribunalul Cluj de Ramona Mornăilă care a reluat munca făcută deja, înaintea ei, de Ariana Ilieș.

În februarie anul trecut, Tribunalul Cluj a micșorat pedeapsa la închisoare la sase ani și jumătate, iar o parte din restul inculpaților au primit, la fel pedepse mai mici sau, unii dintre ei, cu suspendare. Plus, pe parcursul anilor de proces Administrația financiară clujeană reușise să recupereze aproape un milion de lei din prejudiciul calculat de primul judecător la aproape 6 milioane lei.

Și această decizie a fost contestată, astfel că procesul a ajuns, pentru a doua oară, la Curtea de Apel Cluj fiind judecat de MARIAN Mihăiţă Lucian și GÎLCĂ Mihai-Iulian.

(Marian Mihăiță Lucian (stânga foto) și Gîlcă Mihai Iulian )

Și de această dată, instanța le-a fost favorabilă afaceriștilor pentru că judecătorii au decis, cu titlu definitiv, achitarea. 

Potrivit deciziei Curții de Apel Cluj emise luna trecută, judecătorii au decis să înceteze procesul în privința lui Valer Turcu cu privire la mai multe acuzații: evaziune fiscală, stabilire, cu rea-credinţă, a cuantumului TVA de rambursat, spălare de bani, influențarea declarațiilor

La fel, și în cazul soției lui, Daniela Turcu, dar și a 7 alți inculpați (Palfi Sandu Răzvan, Oprea Cozmin Aurelian, Bardan Cozmin Radu, Enache Adrian, Dolha Vasile, Șandru Ioan Lucian, Mărincaș Ioan) judecătorii au decis să achitarea lor în virtutea intervenției prescripției sau pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.

”Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Municipiul Turda împotriva inculpatului Șandru Ioan Lucian. Înlătură dispoziţiile privind anularea contractului de cesiune de creanţă încheiat la data de 20.07.2012 şi anularea contractului notarial privind terenul pentru construcţie şi platforma betonată situate în Câmpia Turzii str. Abatorului nr.12. XII. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată care nu sunt contrare prezentei decizii. Constată că în procedura apelului inculpaţii Turcu Valer şi Turcu Daniela au achitat părţii civile suma de 81.543 lei”, mai arată sentința dată luna trecută de Curtea de Apel Cluj.

În acest dosar partea civilă a fost Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj, iar partea vătămată a fost Primăria Turda.

Amenințări cu moartea

Omul de afaceri a fost acuzat de procurori că a comis ”în mod repetat, acțiuni de evaziune fiscală, în perioada 2007-martie 2012, prin evidențierea de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive, în actele contabile și în alte documente legale ale firmei, sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a unor impozite, respectiv TVA, în cuantum de 1.548.136 lei (la care se adaugă majorări de întârziere de 920.563 lei și penalități de întârziere de 232.220 lei) și impozit pe profit în cuantum de 957.369 lei ( la care se adaugă majorări de întârziere de 586.584 lei și penalități de întârziere de 143.605 lei). Inculpatul a cauzat un prejudiciu total de 4.288.477 lei, format din 2.505.505 lei impozite sustrase de la plată, la care se adaugă majorări de întârziere și penalități de întârziere.
Au fost întocmite facturi false în numele a numeroase societăți comerciale (toate aflate, practic, sub controlul lui T. V.), pretins a fi emise către beneficiar, iar aceste facturi false au fost înregistrate sistematic în evidența contabilă a firmei toate livrările de bunuri și servicii atestate fiind fictive, prin urmare, cheltuielile înregistrate în evidența contabilă a firmei, aferent acestor facturi, fiind false”, arată procurorii.
De asemenea, potrivit rechizitoriului Valer Turcu i-ar fi amenințat cu moartea pe cei implicați în anchetă.

”La data de 12 noiembrie 2010, i-a amenințat cu moartea pe numiții Palfi Sandru Răzvan și R. R. M., cu scopul de a obține un folos injust pentru altul, respectiv pentru a-i determina pe aceștia să-și mențină declarațiile mincinoase date anterior în fața organelor de poliție și să nu declare adevărul, cu privire la două acte infracționale de înșelăciune, săvârșite de numitul Oprea Cozmin Aurelian. El a participat la săvârșirea unor acte infracționale, la datele de 5/6 mai 2009 și 25 februarie 2010, în paguba unor societăți comerciale care erau cercetate penal în dosarul nr. 190/P/2010 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Ca atare, acesta (Valer Turcu, n.red.) a fost reținut în data de 11 noiembrie 2010, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune calificată în convenție, care a produs consecințe deosebit de grave, comisă în formă continuată.

În seara zilei de 12 noiembrie 2010, după reținerea lui Oprea Cosmin Aurelian, Turcu Valer i-a chemat pe numiții R. R. M. și Palfi S. R. la benzinăria OMV și i-a amenințat cu moartea, solicitându-le să nu își schimbe declarațiile inițiale date la organele judiciare cu privire la actele infracționale din 5/6 mai 2009 și 25 februarie 2010, solicitându-le să-și mențină declarațiile inițiale mincinoase și să nu spună adevărul cu privire la acțiunile ilicite cercetate.

În acest mod, prin amenințare, Turcu Valer i-a constrâns pe R. R. M. și Palfi S. R. să facă ceva (să mențină declarațiile inițiale mincinoase), urmărind să dobândească în mod injust un folos pentru Oprea Cosmin Aurelian (să-l scape pe acesta de răspunderea penală pentru actele infracționale comise).

În acest mod, Turcu Valer i-a dat un ajutor numitului Oprea Cosmin Aurelian, pentru a îngreuna și a zădărnici urmărirea penală efectuată împotriva acesteia în dosarul penal nr. 190/P/2010”, arată rechizitoriul.

Omul de afaceri Valer Turcu a cumpărat vila Iți din Turda

În timp ce era judecat, omul de afaceri a cumpărat vila țigănească Iți cu aproape 1,2 milioane lei de la ANAF Cluj, după ce instituția s-a chinuit să vândă imobilul din 2011! Vila „Iţi“, după cum este cunoscută de localnicii din Turda, situată pe strada Bicazului nr. 18, are o suprafaţă construită la sol de 379,14 metri pătraţi, cu regim de înălţime subsol, parter şi etaj. Pe lângă clădire, s-a vândut și terenul aferent, respectiv 385 mp.

Bulibaşa a murit în 2009 şi a lăsat în urmă nu doar o casă cu pagode și turnulețe, dar şi datorii uriaşe la stat pe care Fiscul încearcă de mai mulţi ani să le recupereze. Vila a fost moştenită de fiul bulibaşei, Gabor Ianoş Jr. Acesta voia în 2011 să o vândă şi s-ar fi mulţumit să primească pe ea chiar şi numai 600.000 de euro, dar între timp Fiscul a pus sechestru pe imobil.

Vila Iți este situată în apropierea Colegiului Național ”Mihai Viteazul” din Turda. 

2 COMENTARII

  1. Prescripția indică tertipuri de tărăganare prin care magistrați favorizează infractori și obstrucționează înfăptuirea justiției deși faptele prescrise nu albesc condamnări, iar invers, nu se trage de timp acolo unde nu e vinovăție – LOGIC ! Faptele prescrise probează că acolo trebuiau să existe pedepse de condamnare cu executare și nu e nici un dubiu ca a acționat CORUPȚIA !

  2. Cunoscutii judecatoti de la Cluj au dat din nou lovitura… pe langa pensiile nesimtite au primit si o felie grasa prin intermediari de la excrocii care acum rad de ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.