În 4 ianuarie, avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă e autentică, el cerând un punct de vedere DNA Oradea în acest sens. În înregistrare se vorbeşte de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”.

Lumea Justitiei a prezentat dialogul privind solutiile pentru cumintirea judecatorilor. Identificarea personajelor a fost realizata de un procuror din judetul Bihor, care ii cunoaste extrem de bine pe procurorii de la DNA Oradea:

MINUTUL 12:05 – 13:18

Man CiprianDaca incepi urmarirea fata de astea doua judecatoare, ii trimite Adi in judecata pe aia trei, o sa mai intre frica

Ardelean CristianSe mai linistesc, da! Suta la suta.

Pantea Cosmin: Deci nu…, deci..

Ardelean CristianMai, si daca nu se linistesc, macar daca tot o fac sa le dam motive sa(neinteligibil), nu asa ca ei considera

Pantea Cosmin: Orice dosar, asa, la completele astea va fi aiurea.

Ardelean Cristian: Denisa (n.n. judecator C.A. Oradea) am inteles ca intra in doua complete acuma!

Pantea Cosmin: In doua complete, da!

Ardelean CristianIncredibil! Mai e Soane cu asta… Hai sa zicem ca Cioflan (n.r. – judecator la C.A. Oradea) o sa zboare ca o sa fie incompatibila. Dar, oricum ramane Soane (n.r. – judecator la C.A. Oradea) cu altul, cu Antik sau cu cine o fi.

Muntean Adrian: O sa fie doua complete si unul….

Ardelean Cristian: Unul bun.

Muntean Adrian: Nu, doua complete bunicele, si…

Ardelean CristianAia, totusi invatata cu Antik ii ok. (n.r. – Levente Antik, judecator la C.A. Oradea)

Muntean AdrianMusta cu Filimon si asta cu Udroiu, care iara sunt… (n.r. – judecatori la C.A. Oradea)

Ardelean CristianUdroiu e asa si asa.

Muntean Adrian: Daca o fi notar ii achitare, daca o fi…

Ardelean Cristian: Da nu mai trimitem notari da-i in (n.r.- injuratura) ca is la Parchetul Curtii.

Man Ciprian: Asta, Denisa era prietena buna cu Patraus, asa-i? (n.r. – judecatori C.A. Oradea)

Ardelean Cristian: Denisa cu Patraus…, asta nu stiu!

Man Ciprian: Sau Berindei! Berindei statea la Patraus. (n.n. judecator C.A. Oradea)

Ardelean Cristian: Da, s-o certat Berindei cu Patraus. S-o certat fantastic. L-o dat afara. I-o reprosat ca o facut nu stiu ce.

Lucian Rus: O stat in chirie la Patraus, da!”

Copy-paste de la SRI

Aceleasi discutii releva si implicarea Serviciul Roman de Informatii in actele de urmarire penala, procurorii vorbind cu nonsalanta de despre cum ofiterii de politie judiciara iau copy-paste de la SRI:

MINUTUL 20:53 – 22:23

Pantea Cosmin: Nu-i atent. Am vazut si eu ca nu-i atent. Se precipita, se grabeste.

Man Ciprian: O dat copy-paste.

Pantea Cosmin: Da, o dat copy-paste ca erau multe.

Muntean Adrian: Asta-i de acceptat. Copy-paste-ul asta toata lumea il foloseste.

Ardelean Cristian: Parerea mea ii ca nu o citit dosarul.

Man Ciprian: Si noi il luam de la ofiteri.

Ardelean Cristian: Da, da…exact. Pana la urma da. Si ofiterii il iau de la SRI, deci…(rade).

Pantea Cosmin: El ii…, el vorbeste…Chiar daca nu-i atent, dar macar ii bine intentionat.

Muntean Adrian: SRI de unde ia, nu e treaba ei.

Man Ciprian: Iau tot de la ofiteri. Deci, pana la urma…

Muntean AdrianUn ciclu din asta normal. Circuitul apei in natura.

Pantea Cosmin: Nu stiu! Dar, daca nu se intampla ceva la Curte vom… Deci, varza ce ajungem pe câteva…

Man Ciprian: Se intampla. Daca face rechizitoriile astea-s (neinteligibil). Asta, Cioflan ii de la Curte.

Ardelean Cristian: Nu-i sigur! Poate ni-l preia. Suta la suta se va face cerere. N-am nici un dubiu.

Man Ciprian: Patraus ii o tipa foarte bine infipta si acuma. Merge la seminarii cu Udroiu.

Ardelean Cristian: Unde merge?

Man Ciprian: La multe seminarii cu Udroiu impreuna. Asa o si zis ca de asta s-o pensionat, din cauza a doi oameni. Cred ca a mea si a lui Adi, eu asa am inteles, da! In sensul ca o fost pusa sub invinuire. Va avea un impact puternic trimiterea ei in judecata”.

Oricum, discutiile sunt extrem de grave, iar consecinta directa ar trebui sa fie sesizarea imediata nu doar a Inspectiei Judiciare, ci si a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Iar daca inregistrarea este una reala, atunci toti participantii la discutie ar trebui sa fie saltati si arestati de urgenta.

Parchetul General a deschis dosar penal

Parchetul General a anunţat vineri seară că a deschis un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

„Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtată între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea.Precizăm că în această cauză, în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2019, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

DNA se delimitează după înregistrările cu procurorii de la Oradea

Structura centrală a DNA a transmis un comunicat de presă, după înregistrările apărute în presă cu procurorii de la DNA Oradea, în care vorbesc despre anchetarea judecătorilor incomozi. DNA central arată că se delimintează de acești procurori și explică că aici se desfășoară controale ale Inspecției Judiciare.

”Referitor la înregistrările apărute în spațiul public, în data de 04 ianuarie 2019, privind o presupusă discuție purtată între procurorii din cadrul Serviciului teritorial Oradea, în luna ianuarie 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:
Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților, susținând în mod constant că procurorii DNA trebuie să își desfășoare activitatea de urmărire penală cu imparțialitate și stricta respectare a legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor.
În ceea ce privește aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spațiul public și de eventualele nelegalități în declanșarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistrați, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunități de Parchet.
Cu privire la activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispoziția conducerii DNA, în cursul anului 2018, procurorul șef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale (în martie și decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul sef al acestui Serviciu, propunere care a fost însușită și materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcție de conducere, începând cu data de 01 aprilie 2018.
De asemenea, din dispoziția conducerii DNA au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistrați și în care ulterior s-a dispus soluția clasării.
În cursul aceluiași an, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reținând deficiențe manageriale în sarcina celor doi procurori șefi care au îndeplinit funcții de șefi în ultimii ani. În același raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură și instanțele de judecată.”, arată DNA.

 

3 COMENTARII

  1. În România şantajarea judecătorilor de către procurori este o practică frecventă care trebuie stopată.
    În fapt şi la urma urmei procurorii nu sunt sub nicio formă magistraţi.
    Ei sunt doar nişte avocaţi care trebuie să apere blazonul public al statului şi nicidecum să se ocupe de lucruri (potlogării) care nu au legătură cu Justiţia.
    Justiţia trebuie s-o facă JUDECĂTORII!
    Aşa că, parchetelor din România trebuie să li se scurteze serios lanţul!…adică locul procurorilor trebuie să fie jos, pe parchet, pe podeaua sălilor de judecată, ci nu în nasul JUDECĂTORILOR, deoarece li s-a urcat magistratura în cap!
    Ruşine lui Băsescu că vreme de 10 ani le-a dat atâta nas procurorilor, iar acum tot aşa face şi Johanis!
    Cum au apărat procurorii interesul naţional în ultimii 30 de ani, dacă România arată aşa cum arată economic şi moral?
    SRI-ul trebuie să-şi reevalueze competenţele la nivel naţional, iar sereiştii care vor să facă magistratură n-au decât să se facă JUDECĂTORI!…prin concurs, fireşte!

  2. Unitatea pare specială. A scos din pălărie (clop) un subiect, apoi se autoazmute în rem ea „pă” ea. Dă neoprit libarca. Autoconsumă banii publici după lozinca „tu centrezi, tu dai cu capul”. Înregistrează, şi se anchetează. Ea pă ea. Nu mai e nevoie de cetățean. „A ajuns” şi domniile lor promovate pă youtube. Sezon BINSHLEAKS. Justiția o face Judecatorul-desigur… dacă are ce judeca. Dacă nu e clasat dosarul, dacă nu e rezoluție de scoatere de sub urmărire penală, dacă nu e pusă batista pe țambal ! În continuare discuțiile trebui’ să ramînă în sfera demascării teatrului numit „Lupta anticoruptie”. Prea multă regie în această falsă bătălie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.