Potrivit unor surse judiciare, magistraţii CSM şi ÎCCJ ar putea decide clasarea dosarelor disciplinare sau suspendarea lor până când Kovesi îşi încheie mandatul de 7 ani la şefia Parchetului European. Clasarea este luată în calcul atâta vreme cât ea nu mai are calitatea de magistrat român.

„Nu poţi sancţiona disciplinar, precum un magistrat român, o persoană care nu mai este magistrat român”, au explicat pentru o G4media.ro surse judiciare. O altă variantă este şi suspendarea vreme de 7 ani, însă după această perioadă Kovesi s-ar putea pensiona întrucât ar avea vechimea necesară.

Kovesi a fost eliberată din funcţia de procuror pe 30 octombrie, prin decret, de către preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit articolului 4 al ordonanţei 8/2019 privind Parchetul European, „la data numirii în funcția de procuror european, persoana este eliberată din funcția de procuror sau judecător.

Procurorul european în numele României are dreptul, la încetarea mandatului, să revină la postul de judecător sau procuror deținut anterior, care se rezervă în condițiile legii”.

Pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM mai este un dosar disciplinar care o vizează pe fosta şefă a DNA. Cazul are termen pe 15 ianuarie 2020.

Inspecţia judiciară o acuză pe Kovesi că ar fi comis abateri disciplinare şi ar fi ştirbit prestigiul Justiţiei în cazul înregistrărilor audio din cadrul unei şedinte cu procurorii DNA, apărute în public în iunie 2017. Ea le cerea procurorilor să facă dosare cu miniştri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.