Rezolvarea cazului Palocsay nu mai tine de Prefectura Cluj, ci de Ministerul Agriculturii. Acesta este acum în putere sa decida daca va retroceda terenurile pe amplasamentul de pe Dealul Feleacului sau pe alt amplasament diferit.

Reprezentantii Prefecturii au declarat saptamâna trecuta ca au validat anexa cu proprietarii care au dreptul de a primi parcele la Palocsay din 166 de hectare administrate de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Policultura Cluj. Actele au fost trimise la Bucuresti, iar proprietarii asteapta acum un raspuns de la Ministerul Agriculturii care va decide unde se vor face retrocedarile . “Saptamâna trecuta, Comisia Locala de Fond Funciar a validat anexa cu proprietarii îndreptatiti sa primeasca terenuri acolo. Acum este datoria altora sa stabileasca amplasamentele unde vor fi retrocedate pamânturile. Daca le dau teren pe vechiul amplasament, cel de la statiune sau daca îi pun pe oameni în posesie pe un alt teren”, a declarat prefectul Clujului, Calin Platon.

Reamintim ca terenul din livada Palocsay de pe dealurile Feleacului masoara 366 de hectare. Dintre acestea 200 revin felecanilor si hostezenilor, iar dintre cele 166 de hectare care ramâneau, municipalitatea a propus ca 88 sa se întoarca la fostii proprietari, 10 hectare sa le primeasca Primaria pentru amplasarea inelului de ocolire Manastur-Someseni, iar pe restul de 58 de hectare sa se reînfiinteze SCDP Cluj.

În perioada comunista statul a nationalizat o buna parte din terenurile României. Dupa Revolutia din decembrie 1989 s-a început retrocedearea terenurilor nationalizate catre fostii proprietari. Totusi, sunt cazuri în care nici pâna în momentul de fata terenurile nationalizate nu au reintrat în administrarea vechilor proprietari. Un asemenea caz se înregistreaza în comuna Floresti din judetul Cluj. În urma actelor normative elaborate în perioada de dupa revolutie, mai toti proprietarii terenurilor din statiunea pomicola Palocsay si-au revendicat terenurile. Totusi, de la aproape 18 ani de la Revolutie, doar anumiti felecani au intrat în posesia terenurilor. Chiar daca de-a lungul acestor 18 ani s-au elaborat mai multre acte normative care aveau ca obiect legea funciara, fie din cauza lacunelor din respectivele acte fie din cauza aplicarii proaste a legilor o buna parte din terenurile nationalizate nu au intrat nici pâna acum în posesia vechilor proprietari.

Adina Fartusnic

3 COMENTARII

    • Buna ziua am vazut rezumatul tezei dvs. si sant interesat sa pun in practica inmultirea in vitro a plantelor de goji. Am urmatoarele posibilitati: hota cu flux laminar, lupa stereoscopica, microscop optic bun, posibilitati de sterilizare mediu si instrumentar, balanta analitica, lampa 1,2 x 0,6 m cu tuburi speciale pentru cresterea plantelor Phillips, mese de lucru, dulap metalic termostatat fost dulap de uscat filme frigider, masina de spalat vase, generator de ultrasunete 100 w, sticlarie de laborator, lavoar cu apa calde si rece, cuva de plastic 180 x 0,8 x 0,6 m teren de plantare 150 mp conductometru, ph-metru, refrigerent distilator inclinat, instalatie de extractie sohslet cu un loc etc am posibilitatea de a amenaja un solar 50 mp Un punct slab spatiul de lucru este destul de mic deci operatiile se vor face strict etapizat pentru inceput
      Ce cred ca ca am nevoie de la dvs. asistente tehnica pentru preparare medii metode de lucru si recomandari practice sugestii Personal am ani buni de lucru in laborator si ori ce alte lucruri pe care le considerati necesare
      Va rog sa-mi comunicati daca santeti disponibil si daca doriti sa si puteti sa facem o colaborare si care sant conditiile si propunerile dvs. In speranta ca vom putea colabora va urez numai bine
      Locatia noastra este in Bucuresti sec 1 Baneasa si daca va functiona se va muta in com Mogosoaia

  1. Metoda de aclimatizare ex-vitro pusa la punct la SCDP Cluj (Palocsay):
    http://sites.google.com/site/alexfirasplaceontheweb/new-ex-vitro-acclimation-method

    Aplicarea cu succes a metodei flotatiei pentru inradacinarea directa ex-vitro a minibutasilor de mur. Doresc finantare/sponsorizare pentru a aplica metoda aceasta la scara mare si pentru a face mai multe variante experimentale. Am nevoie de mai multe lighene si de bazine adevaratebazine adevarate:
    http://www.youtube.com/watch?v=cXQDgWsTg7w

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.