Al doilea dosar Colectiv, care a vizat cercetarea condițiilor în care responsabilii statului român au acționat după incendiul din octombrie 2015, a fost clasat de către procurori. 

În urma incendiului izbucnit în clubul  Colectiv,  pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri au decedat, iar peste 180 de persoane au fost rănite. 27 de tineri au murit în noaptea incendiului, iar restul victimelor au încetat din viață în următoarele câteva luni, în spitale din România și din străinătate.

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ponta 3, dar și managerii de spital care n-au transferat răniții în străinătate au scăpat de condamnare penală, se arată în Ordonanța de Clasare, consultată de Hotnews. Acest caz a fost distinct de primul dosar al responsabilităților din incendiu, care a fost judecat separat, au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat dosarul pe 4 iunie. În acesta s-au cercetat condițiile în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra lor.

Potrivit procurorilor, responsabilii din sistemul medical au declarat că „Mecanismul de Protecție Civilă European nu putea oferi ceva în plus față de ce fusese rezolvat pe plan bilateral, deoarece nu exista la acea vreme o procedură privind asistența medicală a marelui ars”. Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu spune că nu avea nicio atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului – aceasta ar fi aparținut medicilor de la terapie intensivă sau de la chirurgie plastică.

Asociatia victimelor incendiului ce a avut loc la concertul trupei Goodbye to Gravity din Clubul Colectiv, Asociatia Colectiv GTG 3010 și-a exprimat deasemenea dezamăgirea față de decizia de clasare a dosarului. 

Sursa: Ziua de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.