După mai bine de jumătate de an de când rechizitoriul prin care rețeaua infracțională condusă de fostul șef de la Antidrog Cluj, comisarul Liviu Șipoș, s-a aflat sub semnul întrebării, Curtea de Apel București a decis definitiv forma finală  în care dosarul va fi trimis în judecată. Cu toate acestea, neconcordanțele din dosar nu au fost remediate și, cel mai probabil, în scurt timp vor fi ridicate noi semne de întrebare.

Chiar dacă judecărorul din camera preliminară, care a ajuns mai apoi să judece dosarul pe fond a atras atenția anchetatorilor că rechizitoriul trebuie refăcut și că are la bază probleme majore, Curtea de Apel București a decis definitiv forma rechizitoriului prin care fostul șef Antidrog Cluj, Liviu Șipoș, era acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat. Dosarul a fost „ușurat” de o parte din argumentele aduse de procurori, dar și de câteva declarații ale persoanelor implicate în controversatul dosar. Haosul este departe de a lua sfârșit. 

„Încheierea nr. 493/CP – În baza art.425 ind. 1 al. 1 şi al. 7 pct. 1 lit. b C.proc.pen. rap. la art. 347 C.proc.pen. respinge ca nefondate contestațiile formulate de contestatorii – inculpați Şipoş Liviu, Groşan Adrian şi Marc Dragoş Călin împotriva încheierilor din 23.04.2021 şi 14.05.2021, ambele ale judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București – Secția I Penală, (…) admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DIICOT – Structura Centrală. Desființează în parte încheierile penale contestate, și rejudecând: Respinge în totalitate cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Șipoș Liviu, inclusiv cele admise prin încheierea din data de 23.04.2021. Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Marc Dragoş Călin şi Marian Lucian Octavian, numai în ceea ce priveşte constatarea în baza art. 282 C.proc.pen., a nulităţii relative a declarației luate, în calitate de martor, inculpatului Marc Dragoș Călin la data de 19.10.2020 și a declarației luate în calitate de martor, inculpatului Marian Lucian-Octavian la data de 15.08.2020 şi, excluderea, în baza art. 102 alin(3) C.proc.pen., a probelor constând în declarațiile luate în calitate de martor inculpaților Marc Dragoș Călin și Marian Lucian-Octavian şi eliminarea din dosar a mijloacelor de probă excluse, şi respinge celelalte cereri şi excepţii formulate de cei doi inculpaţi, admise de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti, prin încheierea din 23.04.2021. În temeiul art.347 alin.3 rap. la art.346 alin.4 din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanței – Tribunalul Bucureşti – cu rechizitoriul nr. 844/D/P/2020 din data de 02.02.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, a administrării probelor, cu excepţia celor excluse şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii cu privire la inculpaţii Şipoş Liviu, Groşan Adrian, Marc Dragoş Călin, Neagu Nicolae, Zahiu Ionel Cosmin, Lupea Emil Iulian şi Marian Octavian Lucian, pe baza rechizitoriului a cărui legalitate s-a constatat”, se arată în soluția pronunțată de Curtea de Apel București.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, violarea vieții private, acces fără drept la un sistem informatic și transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Dosarul în care Liviu Șipoș este acuzat de șantaj, făcut pe genunchi

Principalul (dar nu singurul) aspect care ar putea da naștere altor probleme în ceea ce privește dosarul este faptul că Dragoș Călin Marc a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, însă în condițiile în care declarația sa a fost eliminată din dosar, este eliminată și acuzația. Instanța a decis că declarațiile martorilor, deveniți ulterior inculpați, au fost luate în mod abuziv și au anulat acele declarații ca fiind probe la dosar. De asemenea, Vladimir Sfârlea Torino nu a depus plângere în calitate de parte vătămată, ci a dat o singură declarație la parchet prin care susține că ar fi fost oprit în trafic.

Clasarea dosarului de trafic de droguri de la Constanța

Dosarul în care fostul șef Antidrog Cluj este acuzat de constituirea unui grup infracțional a fost unit cu dosarul de trafic de droguri de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, însă prin ordonanța de trimitere în judecată, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei, sub aspectul comiterii infracțiunilor de introducerea în țară, fără drept, de droguri de mare risc, pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale în rem, prin ordonanța din data de 07 iulie 2020 constând în aceea că sunt desfășurate activități în vederea comiterii de infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc, mai exact cocaină care era transportată pe ruta Ucraina – România, mun. Constanța și mun. Cluj-Napoca – UK sau alte țări din vestul Europei, folosind în acest sens 4-5 autoturisme pe care erau montate dispozitive de urmărire GPS. Clasarea a fost dispusă întrucât din probele administrate a rezultat că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale în rem nu există.

Cuma ajuns Liviu Șipoș din vânător … vânat? 

Liviu Șipoș a fost acuzat că este liderul unei grupări de detectivi care șantaja mai mulți oameni de afaceri, printre aceștia numărându-se și celebrul Vladimir Sfârlea Torino, cel care ar fi traficat 2 tone de heroină și a făcut istorie în lumea drogurilor din anii 2000. În 2003, reţeaua a fost destructurată chiar cu contribuţia lui Liviu Şipoş, cel care conducea Brigada Antidrog din Cluj la acea vreme.

Potrivit rechizitoriului, fostul șef de la Antidrog Cluj, Liviu Șipoș, l-ar fi urmărit ilegal pe traficantul de droguri, Vladimir Sfîrlea Torino, condamnat pentru traficarea a 2 tone de heroină în urma unui dosar penal la care polițistul a lucrat în 2003. În 2010, traficantul de droguri a fost eliberat din arest. Fostul polițist a susținut că are informații că fostul traficant de droguri s-a apucat din nou de afacerile cu stupefiante și că urma să importe din Ucraina piese de mobilier în care erau ascunse droguri.

În urma unei operațiuni ca în filme, mașina fileurilor ilegali a blocat în trafic autoturismul unuia dintre actualii parteneri de afaceri ai fostului traficant. Interlopul Adrian Groșan s-a urcat în dreapta, având în mână un pistol, și i-a comunicat partenerului lui Torino că are informații că se ocupă în continuare de traficul de droguri. Adrian Groșan este inculpat în dosarul fostului șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca, Liviu Șipoș. Procurorii susțin că Groșan avea un rol important în rețeaua infracțională condusă de Liviu Șipoș, bistrițeanul având misiunea de a șantaja persoanele vizate de Șipoș, după ce un alți membrii ai grupării intrau fără drept în spații private și montau dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, accesau ilegal sistemele informatice și montau dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate. Procurorii susțin că gruparea fostului polițist le-a cerut presupușilor traficanți 200.000 de euro ca să „închidă” dosarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.