Acuzațiile din dosarul Hexipharma s-au prescris, iar vinovații nu mai pot fi trași la răspundere, pentru că judecătorii au tergiversat până acum pronunțarea.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri încetarea procesului penal împotriva celor doi directori de la compania Hexi Pharma, Flori Dinu şi Mihai Leva, condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare, după ce judecătorii au constatat că faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris, a transmis cotidianul.ro

Deputatul Emanuel Ungureanu spune că această decizie este ”o mare crimă”. ”Procurorii și judecătorii din România au o imensă responsabilitate pentru dezastrul din sistemul sanitar. Astăzi (vineri 3 martie – n.red.), după 6 ani, dosarul dezinfectanților diluați, A FOST ÎNCHIS! În ciuda faptului că în 300 de spitale au ajuns dezinfectanți diluați, asta înseamnă zeci de mii de victime…

Decizia mizerabilă înseamnă un dispreț total la adresa miilor de români uciși de infecții nosocomiale, după ce biocidele de la Hexipharma au ajuns în spitale, îndoite cu apă. Acest dosar omorât în instanță reprezintă un cui imens în sicriul încrederii în ideea de justiție în România.

Sunt dezamăgit și scârbit pentru că eu lupt de peste 20 de ani ca asistent social de spital împotriva mizeriei generale din sistemul sanitar și a lipsei de organizare, a gravelor neglijențe care ne-au adus pe locul 1 în Europa la numărul de morți evitabile în spitale! Am dus această luptă, fără pauză și ca deputat și membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, dar totul pare în zadar. Suntem prea puțini oameni de bună credință, într-o imensă cloacă.

Andrei, un tânăr din Asociatia pentru Solidaritate si Empatie Delia Gradinaru a murit acum câteva zile ucis de o bacterie ucigașă. Era în grija mea și nu l-am putut salva de mizeria și dezordinea din spitalele românești.

Colegul meu Tudor Pop și medicul Adrian Wiener au construit o lege de combatere a infecțiilor nosocomiale, m-am alăturat și eu eforturilor lor, a ieșit o lege bună care zace fără norme în Ministerul Sănătății, cotropit de leneșul Rafila și funcționarii lui nesimțiți la suferința oamenilor. Am reclamat la DNA lenea penală a lui Rafila. Credeți că s-a întâmplat ceva?

Dormiți bine voi, procurorii și judecătorii care ați permis să se prescrie faptele în dosarul Hexipharma? Credeți că nu înțelegem legătura dintre trântirea acestui dosar și faptul că Hexipharma funcționa într-o clădire care era sediul SRI? RUȘINE!”, transmite Emanuel Ungureanu pe Facebook

Amintim că patronul Hexipharma, Dan Condrea, s-a sinucis în mai 2016, când a aflat că procurorii au deschis o anchetă penală în legătură cu dezinfectanţii diluaţi livraţi de companie către sute de spitale.

În martie 2017, compania Hexipharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, a mai transmis cotodianul.ro. 

Pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Hexipharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020. Procesul a fost apoi tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.