Rareș Pop

Rareș Pop, fostul șef al ISCTR Cluj, a obținut astăzi o victorie importantă la Curtea de Apel Alba. Instanța a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Alba. De asemenea, instanța de apel a desființat toate actele procedurale întocmite de Tribunalul Cluj!

”Mă bucură foarte tare decizia Curții de Apel Alba. În 2017, în momentul în care am fost condamnat, am spus că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a demonstra abuzurile și ticăloșia la care am fost supus prin acest proces, lucru care se pare că în 2020 am reușit să-l fac! În primul rând, doresc să-i mulțumesc avocatului care m-a reprezentat, domnului Radu Chiriță! Acest rezultat i se datorează în totalitate!”, a declarat Rareș Pop pentru Gazeta de Cluj.

”Admite apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, partea civilă Statul Român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală reprezentată prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj și inculpaţii Pop Rareș Vasile, Crișan Claudiu Vasile și Dohotar Ioan Radu împotriva sentinţei penale nr.228 din 2.08.2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3975/117/2014, pe care o desființează și dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Alba. Desființează toate actele procedurale întocmite de Tribunalul Cluj. Se vor restitui către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj și Serviciul Român de Informa?ii documentele clasificate înaintate la dosarul cauzei. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. În baza art.275 alin.6 C.proc.pen. onorariul parțial acordat apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Dohotar Ioan Radu, în sumă de 75 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.07.2020”, se arată în soluția pe scurt.

Chiriță & Asociații: Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nulitatea absolută a procesului penal şi a dispus trimiterea cauzei la rejudecare

”Printr-o decizie din 16 iulie 2020, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nulitatea absolută a procesului penal şi a dispus trimiterea cauzei la rejudecare, ca urmare a lipsei completurilor specializate pentru fapte de corupţie în cadrul Tribunalului Cluj.

În fapt, cauza, ce avea ca obiect infracţiuni de corupţie, a fost înregistrată în anul 2014 la Tribunalul Cluj. Deşi pentru anii anteriori Tribunalul Cluj stabilise completuri specializate pentru infracţiunile de corupţie, desemnând în acest sens o parte a completurilor secţiei penale, pentru 2014 nu au fost stabilite astfel de completuri specializate. De altfel, această practică a continuat şi în perioada 2015-2019, fiind stabilite din nou doar după formularea apelului în cauza judecată la Curtea de Apel Alba Iulia.

După ce instanţa a rămas de două ori în pronunţare pe acest motiv de apel şi a repus de fiecare dată cauza pe rol, s-a constituit un complet de divergenţă. Acesta a dispus sesizarea completului de dezlegare a unor probleme de drept din cadrul ICCJ cu două întrebări legate de efectele deciziei 417/2019 a CCR şi de art. 29 din Legea nr. 78/2000. Sesizarea a fost respinsă ca inadmisibilă, cauza a fost a treia oară repusă pe rol şi, după dezbateri şi deliberare, în complet de divergenţă s-a dispus în unanimitate trimiterea cauzei la rejudecare.

Potrivit dispozitivului instanţei, la care cauza a ajuns după strămutarea de la Curtea de Apel Cluj: “Admite apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reprezentată prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj şi inculpaţii … împotriva sentinţei penale nr.228 din 2.08.2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3975/117/2014, pe care o desfiinţează şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Alba. Desfiinţează toate actele procedurale întocmite de Tribunalul Cluj. …. Definitivă.”

Apelul de fost formulat de unul dintre inculpaţi, a cărui apărare a fost asigurată de o echipă de avocaţi formată din Radu Chiriţă, Bianca Pantea şi Mihnea Novac”, a transmis casa de avocatură Chiriță & Asociații.

Citește și: Curtea de Apel Alba Iulia: Niciun complet de la Tribunalul Cluj nu a fost desemnat pentru a judeca cauze de corupție

Rareș Pop și Daniel Don despre decizia CCR și implicarea ilegală a SRI în dosarele penale

Completurile specializate, dezbătute de Curtea Supremă!

Dispozițiile legale care reglementează completurile specializate pe corupție sunt clare pentru toată lumea. Mai puțin pentru DNA Cluj!

Din 2014 Tribunalul Cluj nu are complete specializate pentru fapte de corupție

1 COMENTARIU

  1. Chiar dacă Alba Iulia certifică incompetența unor magistrate, acestea par competente a judeca pe baza Legii, iar nu de fişte-ce completuri ce n’-au fost desemnate pântru lupta ‘mpotriva demascării korupției ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.