În toamna anului 2016, Curtea de Apel Cluj a decis ca dosarul MISA de la Cluj, în care este inculpat Gregorian Bivolaru și alți discipoli de-ai lui să fie rejudecat la prima instanță. Astfel, că după mai bine de 30 de termene de judecată, ”guru” scapă și de acest dosar prin prescriere.

Dosarul lui Bivolaru, prescris

Gregorian Bivolaru și alte 19 persoane urmau să fie judecate la Curtea de Apel Cluj pentru trafic de persoane, după ce, în aceeași cauză, Tribunalul Cluj l-a achitat, în 2015, intr-un dosar instrumentat de DIICOT și trimis în judecată în anul 2007. Procesul de la Curtea de Apel Cluj a avut mai multe termene anterioare, dar de fiecare dată au fost amânări, din cauză că nu era prezent Bivolaru. Ulterior, în toamna anului 2016, Curtea de Apel Cluj a decis ca procesul în care este Bivolaru este acuzat de trafic de persoane să fie rejudecat la Tribunalul Cluj, instanță care l-a achitat pe cel din cauză.

În procesul de rejudecare, procurorul DIICOT a cerut încă de mai bine de jumătate de an schimbarea încadrării juridice din trafic de persoane în trafic de minori, însă la ultimul termen de judecată, ,judecătorul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a respins solicitarea DIICOT, astfel încât toate infracțiunile de care era acuzat Bivolaru au fost prescrise, potrivit presei locale.

Prescripția răspunderii penale are ca efect înlăturarea răspunderii penale pentru fapta săvârșită. De aceea, se consideră că, în dreptul penal, prescripția reprezintă o sancțiune la adresa pasivității organelor judecătorești care au avut dreptul să-l tragă la răspundere pe infractor. Prescripția operează indiferent de gradul de gravitate a infracțiunii, cu excepția infracțiunilor contra păcii și omenirii.

Condamnat la 6 ani de închisoare

Gregorian Bivolaru a fost prins în Franța, pe 26 februarie 2016, în urma colaborării dintre Poliția Română și autoritățile franceze. Asta, după ce autoritățile de aplicare a legii din Europa și EUROPOL au lansat, la începutul anului 2016, site-ul www.eumostwanted.eu, care ajută la depistarea celor mai căutați infractori ai Europei. România apărea pe acest portal cu doi urmăriți, printre care era și Gregorian Bivolaru, pe numele căruia exista un mandat de executare a șase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor.

Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a fost condamnat definitiv, în iunie 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare, pentru trafic de persoane și acte sexuale cu minori.

Bivolaru fusese achitat în aprilie 2012 de Tribunalul Sibiu, însă instanța supremă a casat sentința și a dispus rejudecarea dosarului.

După condamnare, mandatul european de arestare pe numele lui Bivolaru a fost implementat în Sistemul Informatic Schengen, ca urmare a emiterii acestuia de către Tribunalul București, în urma sentinței definitive date de ÎCCJ.


Pe numele lui a fost emis și un mandat de urmărire internațională, specific țărilor care nu sunt conectate la SIS.

Cum s-a “evaporat” guru Gregorian Bivolaru din închisoare

Ulterior, liderul MISA a fost prin în Franța în vara anului 2016, iar după ce a fost extrădat a început să execute pedeapsa de șase ani de închisoare în dosarul în care a fost condamnat pentru act sexual cu un minor. Însă, după un an și jumătate a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Bistrița un an și jumătate mai târziu, respectiv în septembrie 2017. La scurt timp, bărbatul a părăsit România și s-a refugiat în Suedia. Ulterior, procurorii DIICOT au solicitat arestarea preventivă a boss-ului yoghinilor, pe motiv că acesta s-ar sustrage de la procesul privind acuzaţia de trafic de persoane.

“Ulterior liberării condiționate din pedeapsa la care a fost condamnat, inculpatul a dispărut sau se ascunde în prezent, sustrăgându-se, din punctul său de vedere, în mod evident de la judecarea cauzei. Apreciază că inculpatul se sustrage întrucât nu a comunicat adresa la care se află, nu a comunicat instanței vreun motiv care l-ar împiedica să se prezinte la judecarea cauzei de care, fără îndoială, are cunoștință.

Dacă aceasta nu înseamnă sustragere de la judecarea cauzei, nu știe atunci când ar mai putea solicita și instanța să dispună chiar și teoretic arestarea preventivă a unei persoane pe motiv că se sustrage de la judecarea cauzei. Este o persoană despre nu se știe absolut nimic, unde se află, de ce nu vine la judecată, care nu oferă niciun fel de relații cu privire la aceste aspecte”, au notat procurorii

Magistrații clujeni au respins, însă, solicitarea. Pe durata procesului, apărătorul lui Gregorian Bivolaru a precizat că liderul MISA este la domiciliul său din Suedia şi că va oferi o declaraţie instanţei de judecată, aşa cum a promis înainte de a părăsi ţara.

“Lăsând la o parte că este legal reprezentat, lăsând la o parte că și-a manifestat voința și în fața instanței de control judiciar și în fața primei instanțe în sensul de a da o declarație la momentul pe care îl va considera oportun în a-și exercita acest drept, acesta a părăsit legal teritoriul României, acesta a comunicat încă din cursul primului ciclu procesual o adresă legală la care poate fi citat în Suedia, unde oricând poate fi citat în scopul arătat de instanță când aceasta va considera necesar”, a arătat avocatul liderului MISA, conform motivării.

Apărătorul a mai arătat că Gregorian Bivolaru este rezident în Suedia, el având statut de refugiat, “ce nu a fost revocat, aspect ce rezultă din dosarul de arestare, i s-a dat dreptul de rezidență și de muncă, deci nu este o adresă fictivă, există și poate fi folosită oricând”.

După deliberări, magistrații clujeni au ajuns la concluzia că nu există motive ca Gregorian Bivolaru să fie arestat, precizând, totodată, că liderul yoghinilor a părăsit legal România, după ce a fost eliberat condiționat.

“Măsura arestării poate fi luată numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune și dacă inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte.

În cauză, inculpatul, după liberarea condiționată din Penitenciarul Bistrița a părăsit în mod legal teritoriul României, depunând însă anterior la dosar un înscris prin care a solicitat judecarea în lipsă, reprezentat fiind de către apărătorul ales”, au stabilit magistrații, care au respins propunerea formulată de procurori.

Aceștia din urmă au făcut, ulterior, contestație. Degeaba! Magistrații au dat cu flit procurorilor DIICOT și au refuzat, încă o dată, arestarea lui Gregorian Bivolaru motivând, printre altele, că “nu în ultimul rând, în consens și cu cele reținute de instanța de fond, este discutabil și caracterul necesar al măsurii arestării preventive în condițiile în care inculpatul este judecat pentru infracțiuni comise în perioada anilor 2001 – 2004”.

Judecătoarea Ariana Ilieș a fost cercetată pentru dosarul lui Bivolaru

Magistratul Ariana Lăcrămioara Ilieș de la Tribunalul Cluj a fost cercetată de Inspecția Judiciară a Consiliului Suprem al Magistraturii. Aparent Ariana Ilieș i-ar fi înfuriat pe procurorii DIICOT când pe 11 februarie a decis să îl achite pe inculpatul Gregorian Bivolaru de toate acuzațiile prezentate în rechizitoriu, respectiv trecerea frontierei de stat, constituirea unui grup infracțional, trafic de persoane, dispunând anularea probelor si ridicarea sechestrului asupra bunurilor.

Ulterior, în februarie 2018, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis acțiunea judecătoarei Ariana Ilieș împotriva deciziei de sancționare a Inspecției Judiciare.

1 COMENTARIU

  1. Mi s-a părut absolut că integrarea proceselor spirituale de mișcare juridică, după ani de studii, au condus la certitudinea că magistrate posibile adepte, a prescripției, reprezintă non combatul organului ce are obligația de tragere la răspundere. Nu, nu reprezinta non combatul. Reprezintă complicitatea. Imaginația mișcă spirale energetice, dárămite gânduri, față de persoane despre care „nu se știe absolut nimic, unde se află, de ce nu vin la judecată, care nu oferă niciun fel de relații cu privire la aceste aspecte”. Procurori agenti constatatori cu inducere a erorii în instanță și cu prăduire de ban public, e autogol ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.