Magistratii Camerei Preliminare a Tribunalului Cluj au dispus in cursul zilei de ieri trimiterea in judecata a lui Don Daniel, fostul sef al AJOFM, care, impreuna cu altii, este acuzat de fapte de coruptie, mai precis luare de mita in forma continuata, arată bzc.ro. Judecatorii clujeni au respins cererile si exceptiile invocate de catre aparatorii inculpatilor si au constatat legalitatea rechizitoriului prin care acestia au fost trimisi in judecata. De asemenea, instanta a mai retinut legalitatea administratii probelor, neexcluzand niciunsa, si legalitatea actelor de urmarire penala efectuate in cauza, motiv pentru care au dispus inceperea judecatii.
Vezi și:
MOL România salvează proiectul Inceptus care l-a distrus Daniel Don și a făcut-o pe Elena Uioreanu deputată
Citește:
Don prins la cifra diavolului: Aproximativ 666 de mii de euro luați mită! Angaja oameni și le încasa salariul
Pe aceeași temă:
Fostul director AJOFM Daniel Don derula proiecte cu o asociaţie a unor angajaţi ai Academiei Române – filiala Cluj
La mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj dispuneau punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Don Daniel, director executiv al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, acesta fiind acuzat de luare de mita in forma continuata si fals in declaratii in forma continuata.
Potrivit anchetatorilor, in perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, inculpatul Don Daniel, in calitate de director executiv al AJOFM, a pretins si a primit, in mod repetat, sume de bani totalizand 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finantate din fonduri europene, prin programele POSDRU si FEAG .
Din actele cauzei rezulta faptul ca, in activitatea de implementare a proiectelor in care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de catre Don Daniel persoane provenind din randul angajatilor AJOFM, subordonati ai acestuia ori din randul fostilor angajati suspendati din functie, acestia fiind desemnati in calitate de experti ai proiectelor.
Conform anchetatorilor, remuneratiile expertilor care compun echipa de management si respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare in bugete drept cheltuieli cu resursa umana si sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Intrucat potrivit prevederilor legale, directorul Don Daniel nu putea fi remunerat in cadrul proiectelor, din probele administrate rezulta ca acesta pretindea o parte din veniturile incasate de subordonatii sai. Don Daniel, in calitate de functionar public, avea obligatia completarii declaratiei de avere in cuprinsul careia, sub sanctiunea atragerii raspunderii penale pentru infractiunea de fals in declaratii, are obligatia declararii activelor financiare.
Urmare a analizarii declaratiilor de avere completate de catre Don Daniel la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obtinute pe parcursul anului 2013 si respectiv la data de 08.04.2015 corespunzator veniturilor obtinute in cursul anului 2014, s-a retinut ca acesta nu a declarat sumele identificate in conturile bancare la categoria activelor financiare.