Sesizarea Luminiței Kovesi, la CSM, în legătura cu tergiversarea procesului lui Marian Oprișan, judecat la Cluj-Napoca, a declanșat o reacție în lanț a DNA, care a înaintat, una după alta, o cerere de recuzare a judecătorului de caz, urmată la scurt timp de o cerere de strămutare a dosarului. După ce cererea de recuzare a judecătorului Lucian Buta a fost respinsă de către Judecătoria Cluj-Napoca, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de strămutare a dosarului baronului PSD, Marian Oprișan. Aceasta înseamnă că dosarul de corupție rămâne în continuare pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca și se reia de la momentul expertizei admise de instanță.
Prima mutare – recuzarea, eșuată
Reprezentantul DNA a cerut, în ședința de judecată din 21 august 2014 a procesului în care este judecat Marian Oprișan, recuzarea judecătorului de caz, Lucian Buta, ca urmare a adresei trimisă de șefa DNA, Luminița Kovesi, către CSM. Acesta și-a motivat, în fața instanței, solicitarea, arătând că, în opinia sa, judecătorul de caz, Lucian Buta, nu dorește practic să soluționeze dosarul. El a reproșat magistratului că, deși a epuizat probatoriul cu martori, pronunțarea a fost acum amânată de efectuarea unei noi expertize.
”Au fost numeroase termene de judecată. S-au audiat doar câte doi martori la fiecare termen, s-au dat termene lungi. Întreg modul de soluționare demonstrează că judecătorul face tot ce-i stă în putință să amâne pronunțarea”, a argumentat reprezentantul DNA. Totodată reprezentantul DNA a precizat că sesizarea trimisă la Inspecția Judiciară a CSM referitor la judecătorul de caz, Lucian Buta, ar putea să afecteze imparțialitate acestuia, în sensul că indiferent ce soluție va da, vor exista suspiciuni: dacă se va pronunța condamnare, apărătorii inculpaților vor zice că a fost la presiunea DNA, dacă se va pronunța achitare, parchetul va zice că este un răspuns la sesizarea înaintată CSM.
A doua mutare – strămutarea, eșuată
Următorul pas al DNA, după ce s-a văzut cu cererea de recuzare respins,ă a fost înaintarea unei cereri de strămutare a procesului. Dar Curtea de Apel Cluj a respins, la începutul săptămânii trecute, și această solicitare a procurorilor anticorupție, așa încât coordonatele procesului lui Marian Oprișan rămân aceleași: va continua la Judecătoria Cluj-Napoca, președintele completului de judecată fiind Lucian Buta. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, fost vicepreședinte al PSD, este judecat la Cluj pentru abuz în serviciu, folosirea de credite în alt scopuri decât cel pentru care au fost acordate, fals și uz de fals.
Ce a declanșat furtuna
Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat, la începutul lunii iunie, Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, este acuzat de corupție. Kovesi reclamă posibile abateri disciplinare ale magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca, întrucât cauza nu a fost soluționată de mai bine de opt ani. Dosarul se fală pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, cauza fiind judecată de Lucian Buta.
„Sub acest aspect, în cele 24 de termene (în perioada 16.06.2011 – 22.05.2014) s-a amânat cauza numai pentru audiere de martori, deci în total 1.071 de zile. Având în vedere faptul că prin rechizitoriu au fost citați 72 de martori rezultă că în 25 de termene, pe parcursul a 4 ani, s-au audiat 2,8 martori/termen. Subliniem de asemenea faptul că, de la un termen la altul, pe parcursul celor 4 ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile și chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 martori. Așa fiind, pe parcursul celor 1.263 zile , judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deși cunoaște că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanțelor de judecată, iar din cei 8 ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanțe.”, se arată în sesizarea DNA trimisă către CSM.
DNA a solicitat efectuarea unor verificări, arătând că existând indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluționării cauzei. ”Invocăm sub acest aspect al duratei rezonabile jurisprudența Inspecției Judiciare. Se observă așadar că judecătorul instanței de fond de la Judecătoria Cluj-Napoca este exponentul judecării unei cauze fără a avea în vedere cerințele de celeritate, durata rezonabilă a procedurii, considerându-le, probabil, chestiuni facultative în economia dosarului pe care a fost investit să-l judece. Un asemenea mod de aplicarea a dispozițiilor legale referitoare la durata rezonabilă a unei proceduri judiciare sunt profund străine spiritului ce se degaja din scopul, condițiile generale de desfășurare a judecății unei cauze și denotă încălcarea normelor de procedură și încălcarea dreptului la judecarea cauzei într-un termen rezonabil”, se arată în sesizarea DNA trimisă către CSM.”, se preciza în continuare în sesizarea DNA.
Inspecția Judiciară s-a executat
Ca urmare, Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a judecătorului către care șefa DNA și-a îndreptat degetul. ”Din evidenţele Inspecţiei Judiciare rezultă că, la data de 03.07.2014, în lucrarea nr. 2342/IJ/1539/DIJ/2014, s-a început cercetarea disciplinară faţă de domnul judecător Buta Lucian Rareş, din cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constând în întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile şi art. 99 lit. t) constând în exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă…În prezent, se efectuează cercetarea disciplinară pentru a se stabili dacă sunt întrunite sau nu elementele constitutive ale abaterilor disciplinare menţionate”, au răspuns reprezentanții Inspecție Judiciare unei solicitări adresată de Gazeta de Cluj.
Marian Oprișan aruncă pisica în curtea DNA
În replică la adresa Luminiței Kovesi, Marian Oprișan a afirmat că interesul lui este de a-și dovedi nevinovăția în acest dosar, eminamente politic în opinia sa, și nu este nici o secundă interesat de tergiversarea cauzei sau de prescrierea faptelor. În același timp, el a subliniat că subliniez că, dacă acest dosar s-a prelungit timp de opt ani de zile, acest fapt s-a datorat, în exclusivitate, excesului de zel al procurorilor DNA care au solicitat, de mai multe ori, strămutarea dosarului de la o instanță la alta.
Un ardelean
În mijlocul acestei furtuni, Lucian Buta rămâne impasibil și dispune întocmirea unui raport de expertiză contabilă care să vizeze modul în care s-au folosit banii pentru lucrările de pietruire a drumurilor comunale din judeţul Vrancea, precum şi audierea unui martor pe care îl consideră important, acestea fiind singurele probe necesare şi concludente, la acest moment, pentru soluţionarea cauzei. Efectuarea acestei expertize va amâna nedefinit termenul de finalizare al procesului, fapt care a pus pe jar DNA și a declanșat toată tevatura cu recuzarea și strămutarea procesului.