Înalta Curte de Casație și Justiție a emis condamnările în Dosarul Microsoft. Cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari cazuri de corupție, judecătorii au dat condamnări de maxim doi ani, astfel că cei incriminați vor intra la pușcărie doar pentru a ieși. Sunt cunoscute cazurile în care dacă un profesor ia șpagă de la un student/elev pentru o notă de trecere la un examen, judecătorii să dea pedepse de trei ani cu executare. În Dosarul Microsoft este vorba de un prejudiciu de zeci de milioane de euro, o parte din bani ajungând și pe meleaguri clujene în diverse conturi politice.

 

Primul complet de magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție a administrat pedepsele în Dosarul Microsoft. Afaceristul Dorin Cocoş a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, și la confiscarea a peste trei milioane de euro, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (decembrie 2008 – septembrie 2010), a fost condamnat la doi ani de pușcărie pentru de luare de mită şi spălare de bani și la confiscarea a peste două milioane de euro. Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, a primit trei de ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar instanța a dispus confiscarea a peste trei milioane de euro. Dumitru Nicolae a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă, instanța i-a confiscat un milion de euro şi l-a obligat să presteze muncă în folosul comunităţii la Administraţia Domeniului Public Sector 2.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.

Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar fostul ministru Gabriel Sandu, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Cocoş a pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

 

Boc spune că doar a remaniat

Potrivit declarațiilor de la dosar, o parte din bani ar fi ajuns și în conturile PDL, prin intermediul lui Emil Boc, dar edilul a negat acuzațiile respective. „Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3. Emil Boc a negat aceste acuzații și a susținut că „resping categoric asemenea afirmaţii, dacă au fost făcute, nu am nicio legătură cu ele şi fac precizarea că, în calitate de prim-ministru, cu ocazia remanierii guvernamentale, l-am remaniat pe Gabriel Sandu din funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Din acest punct de vedere, dacă ai fi primit bani de la cineva pentru partid, cum l-ai fi remaniat? Nu înţeleg în ce context şi de ce a fost făcută o astfel de afirmaţie. Ce pot să certific este că nu are niciun fel de suport real”, a spus Boc, pentru Mediafax.

 

Afacerea Microsoft

Potrivit procurorilor DNA, în 2009, în baza înţelegerii cu fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, şi Gabriel Sandu, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu 9 milioane de dolari. În schimbul banilor, fostul soţ al Elenei Udrea ar fi urmat să îi influenţeze pe ministrul Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi pe alte persoane din Guvern să se asigure că o anumită firmă va câştiga contractul de licenţe Microsoft. Compania care ar fi trebuit să primească afacerea – Dim Soft Net – fusese cumpărată de Claudiu Florică. Omul de afaceri urma să asigure distribuţia de licenţe Microsoft, începând din 2009, pentru majoritatea instituţiilor de stat.

Claudiu Florică obţinuse un discount de 65% de la Microsoft, reducere care nu s-ar fi revăzut în costurile plătite de stat. Diferenţa, spun anchetatorii, urma să ajungă în conturile unor oficiali români şi in cele ale unor intermediari. Ca să-i dea cele 9 milioane de dolari lui Dorin Cocoş, intermediarul Dinu Pescariu ar fi luat o parte din sumă cu împrumut de la Dumitru Nicolae, zis Niro, și de la Gheorghe Stelian, se spune în documentele procurorilor anti corupţie. Ulterior, fostul jucător de tenis ar fi recuperat banii de la un off-shore controlat de Claudiu Florică.

Astfel: D-Con net a transferat în jur de 14 milioane de euro către Barringwood Investment LTD, care îi aparţinea lui Dinu Pescariu. Din contul acestui off-shore ar fi plecat aproape 4 milioane de euro către un alt off shore , DDLAND OIL Corporation. Banii ar fi urmat să ajungă la Gheorghe Ştefan, pentru influenţa traficată de el. 2,7 milioane de euro au ajuns în conturile ESSIM PARTNERS CORPORATION. Banii ar fi fost destinaţi contribuţiei pe care ministrul Gabriel Sandu a avut-o la încheierea contractului. Ulterior, Gabriel Sandu a făcut un denunţ la DNA, în care a spus că o parte din bani ar fi fost folosiţi în campanii electorale ale PDL.

„La un moment dat (aproximativ un an de la obţinerea mandatului meu de ministru), în plin avânt al campaniilor electorale, europarlamentare şi prezidenţiale, din 2009, mi-a fost comunicat, cred că de Claudiu Florică, dar şi confirmat de şefii mei politici, că în compania Essim Partners, cu scop exclusiv de finanţare a campaniilor electorale sau de recuperarea cheltuielilor de campanie realizate anterior (…), au fost transferaţi aproximativ 2,7 milioane de euro şi că se aşteaptă de la mine, în calitate de lider politic şi ministru, dar şi în baza obligaţiilor ce-mi fuseseră impuse, de a participa activ la derularea acestor campanii, să gestionez aceste fonduri cât mai util şi eficient posibil. Deoarece rămăseseră de onorat obligaţii financiare încă din anul 2009, doresc să precizez că suma respectivă s-a distribuit după cum urmează: – obligaţii restant, inclusiv compensări ale unor împrumuturi şi cheltuieli aferente campaniei din anul 2008 şi a celor parlamentare; – obligaţii pentru europarlamentarele din mai – iunie 2009 – obligaţii pentru campania prezidenţială din 2009, poate cea mai scumpă dintre toate, deoarece sumele de bani sau distribuit atât pentru campania proprie a preşedintelui Traian Băsescu, cât şi pe cea a PDL-ului pentru Preşedinte”, se arăta în denunţul lui Gabriel Sandu la DNA.

udrea rade

 

Justiția zace cu botul pe labe

Astfel, într-un dosar de corupție în care s-au traficat asemenea sume de bani, instanța a dat pedepse de cel mult trei ani de închisoare. Există cazuri în care, spre exemplu, pentru un medic acuzat de primirea unei șpăgi de 16.000 lei, procurorii să ceară o condamnare de 10 ani de închisoare. La fel, o profesoară acuzată că a primit șpagă de 300 de lei de la un student a fost condamnată la trei ani cu executare.

Mai mult, toți cei condamnați în Dosarul Microsoft au efectuat deja arest la domiciliu aproape jumătate din pedeapsă, iar acest interval li sa va scade din condamnare. La acest ”stimulent” se vor adăuga și prerogativele eliberării condiționate, astfel că cei care au ”pișcat” câteva zeci de milioane de euro, doar vor mirosi condițiile de la bulău.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.