Dosarul “Motanul” se apropie de final, ultimul martor audiat declarând in favoarea partilor vatamate

Ultimul terrmen al dosarului supranumit “Motanul”, in care cei doi ofiteri de la BCCO , Podea Otniel si Mora Daniel, sunt acuzati de purtare abuziva a continuat saptamâna aceasta la Curtea de Apel Cluj. In fata instantei si-a facut aparitia martora Laura Stoica, despre care se spune ca ar fi fost cea care a sunat la 112 in seara evenimentelor si a carei marturie este considerata deosebit de importanta pentru aflarea adevarului.

Pâna la acest moment procesual, in fata instantei clujene au dat declaratii majoritatea martorilor relevanti, de la prostituate pâna la politisti, ultimul martor important care mai avea de dat declaratii ramânând Laura Stoica, cea care a apelat serviciul de urgenta 112 in seara evenimentelor, La termenul anterior, judecatorul Curtii de Apel a dispus aducerea sa cu mandat, ea neprezentându-se pâna acum datorita faptului ca isi schimbase domiciliul.  
Aceasta a marturisit la ultimul termen ca sunase la serviciul 112 din cu totul alt motiv fata de cel crezut initial. Conform spuselor acesteia, ea ar fi telefonat la 112 pentru ca primise un telefon de la o prietena, care ii ceruse ajutor pentru ca a fost fortata de catre doi barbati sa intre intr-o masina si acestia nu ar fi lasat-o sa plece.. Din cate se pare, declaratiile femeii par a fi favorabile apararii, intrucât duc la concluzia ca, intradevar, cei doi politisti Mora si Podea au confundat partea vatamata Vaida Alexa cu un proxenet, motiv pentru care a si fost batut. „Declaratia ei ne ajuta pe noi sa aratam cp barbatul meu a fost confundat”, a explicat la iesirea din sala sotia lui Alexa Vaida, si ea parte vatamata la dosar. Contactat telefonic, Tiberiu Ban, avocatul sotilor Vaida, ne-a precizat ca toate declaratiile de pâna acum le sunt favorabile, inculusiv cea a Laurei Stoica, si procesul nu va mai dura mult. “Ultima declaratiei a martorei Stoica Laura ne este favorabila, astfel incat procesul nu va mai dura mult si vom avea o decizie din partea instantei” a declarat Tibi Ban pentru Gazeta de Cluj. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru data de 12 martie, data la care va sosi si noua expertiza medico-legala cu privire la leziunile suferite de partea vatamata Vaida Alexa, expertiza care va stabili daca acestea au fost provocate de catre cei doi inculpati sau au fost anterioare incidentului.

Firul evenimentelor conform rechizitoriului

Cei doi agenti BCCO Cluj sunt acuzati ca ar fi batut cu bestialitate  victima pentru ca au confundat-o cu un proxenet. Cnform rechizitoriului, totul s-a intâmplat pe data de 13 martie anul trecut. In planul de actiune cu nr.S/953456/ din 13.04.2010, ofiterii Podea Otniel si Mora Daniel se gaseau in exercitarea atributiilor de serviciu pe raza orasului Dej, având ca scop identificarea prostituatelor si a proxenetilor care operau in zona autogarii.  In acest sens, in seara zilei de 13 aprilie 2010, cei doi au depistat-o pe Jiga Raluca Ramona, care se afla intr-o masina impreuna cu un barbat  care ii propusese sa intretina relatii sexuale. Ofiterii BCCO au depistat-o si au condus-o la sediul politiei Dej, pentru a-i intocmi un act de constatare a infractiunii de prostitutie. Numai ca la sectie, presupusei prostituate ii suna telefonul in mod continuu si, raspunzând la apel, Podea Otniel i-a spus interlocutorului necunoscut ca este un client si ca Jiga Raluca i-ar fi furat o suma de bani. Dându-se drept client, ofiterul a stabilit o intâlnire pe strada Bistritei, amenintându-l pe proxenet ca va dezvalui furtul politiei.
 
Si din acest moment incepe ghinionul pentru Vaida Alexa Radu, parte vatamata, alaturi de sotia sa, Vaida Viorica. Domiciliat pe strada Bistritei nr. 11, Vaida Radu a iesit din bloc pentru a cauta un motan. Acesta sustine ca s-a indepartat maxim 25 de metri de trotuar. La un moment dat, lânga el a oprit o duba fara vreun insemn distinctiv. Conform spuselor acestuia, de lânga sofer a coborat atunci un tânar blond, imbracat in civil, care l-a intrebat „Ce faci, ma, aici?”

Nestiind cine este acea persoana si ce doreste, partea vatamata i-a raspuns ca “ isi cauta motanul”. Conform sustinerilor lor, invinuitii l-au observat pe Vaida Radu si au considerat ca acesta ar fi suspect “având in vedere ora târzie si faptul ca acel barbat nu facea nici o activitate precisa, statea pur si simplu”. Intrebat de catre “tânarul blond” de cartea de identitate, Vaida i-a raspuns ca nu are buletinul la el, putând in schimb sa-si cheme nevasta sa il aduca. In  acel moment, Podea Otniel l-a apucat de incheietura mâinii si i-a spus sa urce in masina, tragându-l de mâna pentru a-l sili sa urce in masina. Cum Vaida nu s-a lasat tras, tânarul respectiv l-a lovit cu piciorul in fluierul piciorului. Nici soferul masinii nu a stat degeaba.  Conform victimei, soferul a iesit din masina si, dupa ce l-a injurat, l-a lovit cu brutalitate in zona cefei cu pumnul.  “Karatistul” a fost identificat drept  Podea Otniel iar “pugilistul” ca fiind Mora Daniel.
 
Partea vatamata arata ca a cazut in genunchi, intre cei doi, iar acestia au continuat sa-i aplice lovituri repretate cu picioarele, iar Podea Otniel l-a calcat pe ceafa. Martorul ocular Jiga Raluca Ramona confirma afirmatiile partii vatamate si declara ca Vaida Radu nu a incercat nici un moment sa fuga, nici nu a incercat vreun moment sa-i loveasca sau sa-i agreseze fizic pe politisti. Conform spuselor martorei, Vaida Radu “a fost lovit de cei doi politisti, cu pumni si picioare, unde nimereau, asa cum lovesti un câine, fara mila”.
Un alt martor, Buturuza Sabina, confirma spusele partii vatamate, aratând ca, desi acesta nu i-a provocat pe invinuiti, dar cei doi i-au aplicat numeroase lovituri”.
 
Cu toate loviturile repetate care i-au fost aplicate, Vaida Radu a putut sa strige dupa ajutor, fiind auzit de sotie.  Femeia reclama si ea bruscari si violente, având urme si vânatai pe mâini, obtinute in incercarea de a interveni. Abia dupa ce a fost dus cu duba la sediul politiei din Dej si dupa ce a lesinat in unul dintre birouri, politistii au chemat ambulanta, care l-a gasit intr-o stare foarte grava.

Art. 250
Purtarea abuziva

Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
Amenintarea savârsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
Lovirea sau alte acte de violenta savârsite de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Vatamarea corporala savârsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vatamarea corporala grava savârsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Cod penal actualizat prin:
Lege nr. 278/2006 – pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi din 4 iulie 2006, Monitorul Oficial 601/2006;

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here