20 iunie 2006 a fost ziua care a schimbat pentru todeauna destinul locuitorilor si imaginea comunei Târlisua, prin producerea unuia dintre cele mai mari dezastre naturale din România. 20 iunie 2006 a mai înseamnat si ziua solidaritatii pentru cei din Târlisua, imediat dupa aflarea dezastrului care s-a produs, oamenii simpli de pretutindeni si-au dat mâna  si au început sa strânga ajutoare materiale sau sume de bani pentru a-i ajuta pe cei pe care natura dezlantuita i-a lasat fara nimic. La fel ca si alti semeni ai lor, politistii din judetul Bistrita-Nasaud, împreuna cu alti colegii ai lor din celelalte structuri ale MIRA din judet, dar si politisti din alte judete au donat o suma de bani pentru ajutorarea celor loviti de soarta. Dar, surpriza, la un an si jumatate dupa potopul de la Târlisua, s-a descoperit ca o parte din suma donata de catre politistii si lucratorii MIRA din judetul Bistrita-Nasaud, dar si de politistii din alte judete, pentru ajutorarea celor loviti de soarta, a fost deturnata, fiind folosita pentru unele dotari de lux din sediul IPJ Bistrita-Nasaud.</b>

 

La Târlisua, natura dezlantuita a luat vietile a 13 oamenii, iar pagubele înregistrate s-au cifrat la colosala suma de 25 de milioane de dolari. Încet, încet, viata la Târlisua si-a reluat cursul firesc, dar cine ajunge acolo, vede la orice pas urmele dezastrului. Podul din apropierea scolii este în continuare avariat, costituind un pericol la orice ploaie mai serioasa, dispensarul medical si sala de sport sunt în aceiasi stare în care le-a lasat dezastrul. Nu mai vorbim de faptul ca si astazi Liviu Rebreanu asteapta ca placa comemorativa de la baza bustului sa-i fie refacuta. Imediat dupa producerea evenimentului tragic de la Târlisua, generozitatea umana a fost fara margini, oameni de pretutindeni, din putinul pe care îl aveau, au donat bunuri materiale si sume de bani, pentru a repara ceea ce se putea repara în urma dezastrului produs. Politistii din judetul Bistrita-Nasaud, alaturi de personalul MIRA din judet si de politistii din alte judete, nu au ramas insensibili la necazul celor din Târlisua, fiecare dupa posibilitati a donat diferite sume de bani, pentru ca viata celor atât de crunt loviti de soarta sa reintre în cursul firesc.

Deturnare de fonduri

Sumele de bani donate de catre politisti au intrat într-un cont administrat de conducerea IPJ Bistrita-Nasaud din acea perioada, iar alte sume de bani au fost lasate în plicurile cu care au venit, fara sa existe o evidenta clara a acestora. Ar fi interesant de stiut daca se va reusi sa se stabileasca vreodata suma reala care s-a strâns pentru ajutorarea celor din Târlisua. Toti cei care au donat bani erau convinsi ca acestia vor ajunge sau au ajuns la cei carora le-au fost destinati. Se pare ca descoperirea deturnarii a unei parti din suma strânsa pentru ajutorarea celor din Târlisua si folosirea ei într-un mod absolut inadecvat, ilegal, a plecat de la o sesizare a Sindicatului Politistilor din judetul Bistrita-Nasaud, care a constatat ca ceva este în neregula cu sumele de bani donate de politisti. Acum a izbucnit acest scandal în care este aratat cu degetul fostul sef al IPJ Bistrita Nasaud, Alexandru Tanco, desi despre situatia respectiva cei din actuala conducere stiau de anul trecut. Din ordinul conducerii actuale a IPJ Bistrita-Nasaud, printr-un organ intern de ancheta, s-a dispus o verificare a sumelor de bani depuse în contul destinat ajutorarii sinistratilor din Târlisua, dar si a celor care nu au fost depuse în contul respectiv. Toate verificarile efectuate pâna la aceasta data indica faptul ca din contul deschis pentru depunerea unor sume de bani, pentru ajutorarea sinistratilor din Târlisua, circa 90 de milioane de lei au fost deturnate. Aceasta suma de bani provine din banii donati de catre politistii din alte judete ale tarii. Cel care a dispus acest lucru, conform unor surse din rândul membrilor de sindicat din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, este fostul sef al IPJ Bistrita-Nasaud, com. Alexandru Tanco, actualul sef al IPJ Arad. Din dispozitia expresa a acestuia, circa 90 de milioane de lei au fost folositi ilegal pentru achizitionarea unor echipamente de lux, pentru dotarea unor spatii din politie.

Aer conditionat din banii sinistratilor

O parte din suma respectiva a fost folosita pentru cumpararea unei instalati de aer conditionat pentru popota Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud. Tot din suma respectiva, conform surselor noastre, au mai fost folositi bani pentru unele dotari de la arestul IPJ Bistrita-Nasaud. Nu este clara nici situatia sumelor de bani proveniti din donatiile facute de catre politistii din Bistrita-Nasaud si lucratorii din celelalte structuri ale MIRA din judet. Multi bani nu au fost luati în evidenta asa cum prevad cele mai elementare reguli de evidenta, au fost înmânati în plicuri de catre fostul sef al IPJ Bistrita-Nasaud direct unor sinistrati, cu ocazia unei vizite facute la Târlisua. Tot din banii respectivi, circa 20 de milioane de lei vechi au fost folositi pentru a cumpara lac de parchet, pentru biroul sefului IPJ. Vestea despre acesta deturnare de fonduri a ajuns se pare si în rândul celor care au donat sumele respective de bani, în rândul politistilor, agenti si ofiteri de politie din întreg judetul, dar si în rândul personalului din cadrul celorlalte structuri ale  MIRA din judet, iar reactiile sunt pe masura, oamenii sunt consternati de aceasta situatie. Deocamdata nu stim daca cercetarile privind acesta poveste s-au încheiat sau când se vor încheia si daca au fost dispuse masuri, sau daca a fost informata conducerea IGPR si MIRA. Potrivit informatiilor noastre, cercetarile indica o directie clara, banii deturnati nu au fost folositi în scop personal de catre fostul sef al IPJ Bistrita-Nasaud, Alexandru Tanco. Din dispozitia acestuia au fost folositi doar pentru unele dotari de lux din incinta IPJ si a arestului politiei. Deocamdata cercetarile privind aceasta afacere murdara sunt în curs si asteptam cu interes rezultatul acestora, precum si o luare de pozitie a conducerii actuale a IPJ Bistrita-Nasaud.

Informatii confirmate

Adresându-ne în acest sens purtatorului de cuvânt al IPJ Bistrita-Nasaud, subinspector de politie, Maria Raluca Moldovan, aceasta a confirmat în totalitate informatiile detinute de GAZETA. Aceasta a mai precizat ca toata povestea a fost descoperita de cei de la Sindicatul Politistilor din judetul Bistrita-Nasaud, care au sesizat actuala conducere a IPJ Bistrita-Nasaud, care a dispus efectuarea unor verificari de catre un compartiment specializat în acest sens. Din spusele purtatorului de cuvânt am mai retinut ca cercetarile nu sunt finalizate, iar la terminarea acestora va fi întocmit un raport care va fi înaintat IGPR. Purtatorul de cuvânt a evitat sa rosteasca vreun nume, dar a lasat sa se înteleaga ca de vina pentru toata situatia este de vina fosta conducere a IPJ Bistrita-Nasaud.

In urma sesizarii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud a demarat o ancheta interna desfasurata de organele abilitate cu privire la gestionarea fondurilor donate benevol de politisti in anul 2006 in scopul intrajutorarii sinistratilor din Tarlisua.

Rezultatul anchetei a reliefat faptul ca respectivele sume de bani au fost utilizate in scopul umanitar mai sus mentionat si IN INTERESELE LEGITIME ALE INSPECTORATULUI. In acest sens este de precizat ca exista documente justificative pentru fiecare suma folosita, care pot fi puse la dispozitia celor interesati.

 

PURTATOR DE CUVANT AL IPJ B

Subinspector de politie,

Raluca Maria Moldovan

Gazeta de Bistrita

2 COMENTARII

  1. verificati si la tarlisua personalul din primarie si rudele lor si veti fi surprinsi ce veti descoperi.Unii dintre ei se roaga in genunchi sa mai fie o inundatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.