Agentul Alexandru Mecea din Dej a fost considerat erou al oraşului său după ce, în noaptea de anul nou dintre 2011 şi 2012, a sărit în apele reci ale Someşului pentru a salva o tânără de la înec. Reprezentanţii Primăriei Dej i-au oferit atunci  o diplomă de onoare şi 2.000 de lei drept recompensă. La cel moment însă Mecea era deja anchetat de procurorii DNA, care aveau informaţii că, în calitate de instructor auto, poliţistul-erou le cerea cursanţilor 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul practic înainte de data pe care le-o permitea legea.

În 2008, DNA – serviciul Teritorial Cluj s-a sesizat din oficiu în legătură cu faptul că Mecea Alexandru Marius, poliţist în cadrul Poliţiei Municipiului Dej, care lucra ca instructor la SC Ghiran Auto Moto Dej şi SC Moto Ghiran SRL Gherla, pretindea de la anumiţi cursanţi sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul pentru obţinerea permisului de conducător auto, fără ca solicitanţii să aibă cunoştinţele teoretice şi practice necesare. În opinia procurorilor DNA, un factor agravant pentru cauză este că în felul acesta s-a creat un real pericol social pentru siguranţa publică prin atestarea ca şoferi auto a unor persoane nepregătite corespunzător.

În timpul anchetei penale s-a constatat că unii dintre elevii înscrişi la una dintre şcolile lui Ghiran, fie nu îndeplineau condiţiile de înscriere, fie doreau să obţină permisul de conducere mai repede, aşa încât perioada de cinci săptămâni instituită de normative cu un anumit scop, era serios redusă. Reducerea timpului de şcolarizare nu putea fi făcut fără ajutorul patronului şcolilor de şoferi, Ghiran Marius Claudiu.

 

Nume de cod: Lazăr

Pentru a-l prinde pe Mecea şi pe complicele său, Marius Ghiran, procurorii DNA au organizat o acţiune sub acoperire a unui investigator, care a folosit numele de cod Lazăr Paul. Acesta s-a înscris la una dintre şcolile lui Ghiran şi a aranjat ca în schimbul unei sute de euro ”pentru comandant” să obţină programarea la examenul practic în condiţiile în care înscrierea la şcoală se făcuse cu numai câteva zile înainte. De asemenea, a obţinut promisiunea că va promova proba practică contra  unei sume de bani , prin intervenţia lui Mecea la colegii săi.

”Lazăr s-a înscris la şcoala teoretică pe 27 ianuarie 2012, iar pe 31 ianuarie era deja înscris la cursurile de pilotaj. Pe 9 februarie a susţinut examenul practic, fiind declarat admis, iar pe Certificatul de absolvire, perioada certificată de pregătire teoretică şi practică este 12.12.2011-06.02.2012. Pentru ca acest lucru să fie posibil, tot ceea ce a avut de făcut a fost să achite ”bonusul de urgenţă” lui Ghiran şi ”să pună 100 de euro pentru comandant” ca să fie devansat termenul probei pentru examenul practic”, arată procurorii DNA.

 

Neconcordanţa dintre perioada reală de şcolarizare, între data înscrisă în Registrul unic de evidenţă a cursurilor al ARR, Agenţia Cluj, şi cea de pe certificatul de absolvire, precum şi neîndeplinirea condiţiilor de înscriere a putut fi dovedită pentru aproximativ douăzeci de dosare.

Faptul că Mecea era conştient că ceea ce făcea pentru a urgenta obţinerea permiselor de conducere şi chiar pentru a asigura promovarea examenului practic este atestat de una dintre replicile surprinse într-una dintre înregistrările telefonice a unei convorbiri cu Lazăr Pop, în care poliţistul spunea următoarele: ”Deci îmi anulează atestatele şi iau amendă de 40 de milioane, dacă m-ar prinde că am făcut chestia asta, ce am făcut-o cu tine. Nu-i legal!”

 

Un elev deosebit de talentat

În faţa instanţei însă, Mecea a declarat că Lazăr Paul l-a rugat să facă o pregătire intensă deoarece trebuia să plece din ţară, având biletul de avion cumpărat. Faptul că perioada de pregătire s-a redus la doar 9 zile se datorează faptului ca Lazăr era deosebit de talentat, iar programul de pregătire a fost intens – două şedinţe de două ore, zilnic. Referitor la convorbirea dintre el şi Lazăr, introdusă în rechizitoriu, Mecea pretinde că la acel moment era prost informat şi nu ştia că în ordinul 1019/2009 permitea condensarea orelor de practică. În ceea ce priveşte reprogramarea examenului practic la o dată convenabilă pentru Lazăr, Mecea susţine că singurul ajutor dat a fost acela de a face programarea examenului dimineaţa, în ziua stabilită de examinatori, deoarece ”dimineaţa examinatorii sunt mai odihniţi şi au mai multă răbdare”. Cât despre suta de euro pe care a primit-o de la Lazăr, Mecea consideră banii ca fiind ”o recompensă pentru cursurile intense de conducere”.

La rândul său, Ghiran, patronul celor două şcoli auto şi coinculpat cu Mecea în dosar, motivează timpul redus al orelor la cursurile de teorie prin condensarea acestora în şedinţe intense, mai lungi de două ore zilnic. El neagă orice intervenţie la poliţie pentru obţinerea privilegiată a unei date convenabile de examinare şi susţine că banii primiţi de la acesta reprezintă plata unor ore suplimentare de şofat. Pe de altă parte, procuratura susţine că nici măcar în ipoteza organizării cursurilor în fiecare zi, lucrătoare sau nu, având la dispoziţie personal dispus să susţină acest ritm de predare, nu se pot finaliza cursurile în perioade atât de scurte de timp.

 

Etapele obligatorii pentru înscrierea în examen

În 2008 România a fost declarată cea mai nesigură ţară europeană din punct de vedere al traficului auto, la noi fiind înregistrate cele mai multe accidente rutiere soldate cu victime, în raport cu populaţia şi suprafaţa ţării. Una dintre reacţiile autorităţilor la acel moment a fost de a implementa un nou sistem de testare a viitorilor şoferi. Acesta impunea ca orice persoana care candida pentru examenul de obţinere a carnetului de şofer să fi urmat înainte cursuri de durata minimă a cinci săptămâni, acestea însemnând 24 de ore de pregătire teoretică şi 30 de ore de pregătire practică. Pregătirea practică presupune parcurgerea unui număr minim de 400 de kilometri, sub îndrumarea şi supravegherea unui instructor auto atestat. O persoană care dorea să urmeze pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere, putea să se înscrie la modulul practic numai după absolvirea celui teoretic, şi amândouă nu puteau dura mai puţin de cinci săptămâni. La absolvirea acestor cursuri se eliberează fişa de şcolarizare care se ataşează dosarului personal.

1 COMENTARIU

  1. La Dej toata lumea vorbeste ca Mecea e pestele cel mic, ca acel „comandant” ar fi Dan Florian, cu care Ghiran este in relatii mai mult decat apropiate…cred ca ar merita sapat un pic in directia asta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.