Două firme de apartament din Ilfov, Diagio Group Activ SRL și Diagio Group Invest SRL, au reușit să pună mâna pe sute de contracte cu bani publici. Printre instituțiile care au apelat la serviciile celor doua societati se numără Primăria Sic și Primăria Vultureni, care au plătit zeci de mii de lei pentru niște pachete cu dulciuri pentru copii pe care le-ar fi putut cumpăra la jumătate de preț din orice supermarket.
Potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerțului, Diagio Group Activ SRL a fost înființată în aprilie 2021 și este deținută de Georgiana Daniela Herman și Diana Daniela Cocos. Societatea se ocupă cu activități de comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun, dar organizează și cursuri în diferite domenii. După nici o lună de la înființare, firma a încheiat nu mai puțin de 27 de contracte cu instituțiile publice, iar la acest moment Diagio Group Activ SRL figurează cu un număr de 226 de contracte cu bani publici în valoare de 668.649 de lei (aproximativ 137.866 de euro). Societatea a organizat cursuri de management pentru taxe și impozite, cursuri de formare profesională pe contabilitatea instituțiilor publice și cursuri de instruire a asistenților personali a persoanelor cu handicap grav până în noiembrie 2021, când s-a gândit să schimbe foaia și să treacă la vânzarea unor pachete cu dulciuri care urmau să fie oferite cadou funcționarilor publici sau copiilor acestora.
Primăria Vultureni a cumpărat 425 de pachete cu dulciuri pentru copii
Printre instituțiile publice care s-au lăsat îndulcite de oferta celor de la Diagio Group Activ SRL se numără și Primăria Vultureni, care a încheiat, la data de 6 decembrie 2021, un contract în vederea cumpărării a 425 de pachete pentru copii. Potrivit contractului au fost achiziționate 60 de pachete „start”, care conțineau pufuleți, brioșe, croasante, napolitane, suc și alte 365 de pachete „medium”, care aveau în plus față de celelalte o ciocolată și niște biscuiți. Prețul unui pachet “start” a fost de 20 de lei, iar un pachet “medium” a costat 30 de lei. În total, Primăria Vultureni a plătit la acea vreme suma de 13.975 de lei pentru cele 425 de pachete cu dulciuri.
În anul 2021, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 727.600 de lei și un profit net în valoare de 402.554 de lei, având un singur angajat.
Diagio Group Invest SRL a fost înființată în noiembrie 2021, iar Diana Daniela Cocos este asociat unic și administrator în cadrul societății. După modelul „surorii” mai mari, firma a început să vândă pachete cu dulciuri pentru copii și să organizeze cursuri de urbanism și amenajarea teritoriului, cursuri pentru managerii de proiect, dar a implementat și cursurile pe care le dezvoltase inițial. Până la acest moment, Diagio Group Invest SRL a încheiat un număr de 38 de contracte cu bani publici în valoare totală de 214.732 de lei (aproximativ 44.275 de euro).
La Sic s-a plătit suma de 59 de lei pentru un singur pachet cu câteva dulciuri
Primăria Comunei Sic a apelat și ea la serviciile societății, la data de 23 noiembrie 2022, când a cumpărat un număr de 200 de pachete cu dulciuri pentru copii în schimbul sumei de 11.800 de lei. Prețul stabilit pentru fiecare pachet a fost de 59 de lei, cu toate că aceleași produse puteau fi cumpărate direct din magazine la jumătate de preț.
Diagio Group Invest SRL a declarat pentru anul 2022 o cifră de afaceri în valoare de 993.599 de lei și un profit net de 418.673 de lei, având o singură persoană angajată.
Este extrem de interesant cum două societăți cu un singur angajat au reușit să pună mâna pe aproape 300 de contracte cu bani publici în ultimii doi ani, cu atât mai mult că societățile sunt aproape inexistente în mediul online. Ambele firme dețin un singur site, deloc interactiv, care seamănă mai degrabă cu o carte de viză tipărită în urmă cu câteva decenii. Nici nu mai vorbim despre o secțiune specială care ar fi putut să cuprindă un portofoliu al activităților pe care societățile le desfășoară sau o secțiune în care să fie scrise câteva cuvinte despre afacere. Comparativ cu alte firme cu obiecte de activitate similare, Diagio Group Activ SRL și Diagio Group Invest SRL nu au nici măcar conturi pe rețelele de socializare unde să-și prezinte activitățile pe care le întreprind. Un lucru este cert, cele două societăți au reușit să organizeze cursuri și să livreze dulciuri în instituțiile publice din toată țara, chiar dacă nu au folosit tehnologia pentru a se promova. Cel mai probabil, firmele dispun de alte instrumente de promovare mult mai eficiente.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să ia legătura cu reprezentanții celor două societăți pentru a solicita un punct de vedere, însă nimeni nu a binevoit să răspundă la telefon.