Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, prejudiciată cu peste 80.000 de lei și DRPD Cluj au fost înșelate de o grupare infracțională destructurată de DIICOT cu câteva sute de mii de lei. Prejudiciul de la Regia domeniului Public Cluj este de peste 80.000 de lei, iar la DRDP Cluj valoarea țepei este de peste 200.000 lei, arată surse judiciare.

Azi dimineață, procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în urma cărora gruparea infracțională a fost destructurată.

Potrivit surselor, liderul grupării care, la nivel național a produs prejudicii de șapte milioane de euro mai multor zeci de instituții publice, interes public sau private, ar fi Adrian Deaconu. Acestea mai arată că gruparea are 11 membri efectivi, ce vor fi aduși și audiați la sediul central al DIICOT, iar alte zeci/sute de persoane vor fi audiate în țară, fiind vorba de „săgeți„, respectiv persoane puse să scoată banii.

Potrivit informațiilor judiciare, gruparea ajunsese să aibă un renume în lumea subterană și interlopă de la nivel european pentru „tunurile„ date instituțiilor publice românești și pentru modul său de operare.

Modul de operare era următorul: membrii grupării sunau la companii și se dădeau reprezentanții unor companii cu care aceste structuri de stat aveau contracte în derulare.

Detaliile unor contracte derulate între companii private și cele de stat le-ar fi avut din mediul public, în speță de pe SEAP.

Dându-se angajați ai acestor companii membri grupării transmiteau societăților de stat că s-au schimbat conturile de încasare a plăților și că vor transmite e-mail-uri cu noul cont la care companiile de stat pot face viramentul banilor în baza contractelor existente. Oamenii urmăreau când se incasau bani în respectivul cont și imediat în transferau în conturile unor alte societăți fantomă de unde banii erau retrași numerar pe card.

„În această dimineață, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu IGPF și IGPR efectuează 17 percheziții în București și alte 5 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârșirea de fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani.

Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate (în special Spania), instituții publice sau instituții de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plățile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora, iar după încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor “săgeți”.

În cauză se fac cercetări și pentru spălare de bani, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro”, arată comunicatul DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.