Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA în Dosarul ”Fraudă la referendum” deschis în urma referendumului de anul trecut. Acuzațiile asupra lui Dragnea au venit în urma unui autodenunț făcut de fostul senator PSD, Valer Marian, în prezent reprezentant al formațiunii politice PPDD. Conform informațiilor judiciare, Dragnea ar fi instigat la o fraudă de 3.192.350 de voturi în plus, în ipoteza în care ar fi fost convinşi la fărădelege toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din ţară.
În dosarul ”Fraudă la referendum”, Traian Băsescu nu uită și nu iartă nimic. Direcția Națională Anticorupție a pus toate tunurile pe social democrați, acuzându-l pe unul dintre liderii importanți din PSD, Liviu Dragnea, de participare la fraudarea voturilor, prin care s-a dorit demiterea președintelui. Inculparea lui Dragnea vine în urma unui autodenunț făcut de un ex PSD-ist, senatorul Valer Marian, acum reprezentant al PPDD.
Valer Marian arată în denunţ că duminică 22 iulie 2012, între orele 9.00 şi 10.00, a fost sunat pe telefonul mobil de Liviu Dragnea, care i-a transmis să se prezinte, în calitate de preşedinte al Organizaţiei PSD Satu Mare, la o întâlnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, şi cu primarul municipiului, Costel Dorei Coica. El menţionează în actul pe care spune că l-ar fi depus la DNA că Dragnea a venit atunci la Oradea cu un elicopter şi că la întâlnirea la Hotel Dacia au mai venit preşedinţii organizaţiilor PSD Bihor, Ioan Mang, Arad, Dorel Căprar, şi Timiş, Titu Bojin.
Valer Marian a mai arătat, în documentul citat, că, la un moment dat, Dragnea le-a cerut să lase telefoanele în sala în care erau, apoi au ieşit toţi pe hol, lângă o toaletă, unde Dragnea le-a spus că „pentru a realiza în duminica viitoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus unu, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni băneşti, cât mai mulţi preşedinţi de secţii de votare, ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezenţă cu 25 de alegători în plus faţă de cea reală”.
Senatorul a precizat că Dragnea le-ar fi spus că această decizie a fost luată la cel mai înalt nivel politic în USL, întrucât Uniunea Europeană ar agrea demiterea preşedintelui Traian Băsescu. El a mai arătat că, din ce ştie, Dragnea ar mai fi avut în acea zi astfel de întâlniri şi la Sibiu şi Cluj-Napoca.
În denunţ, Valer Marian arată că a doua zi a aflat de la preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mihai Adrian Ştef, vicepreşedinte judeţean al PNL, că şi liderii PNL din zonă au avut o întâlnire la Cluj-Napoca, la care a participat secretarul general Radu Stroe, care le-a cerut ca, pentru realizarea cvorumului de participare la referendum, „să aranjeze cu preşedinţii secţiilor de votare să raporteze o prezenţă cu 50 de alegători mai mare decât cea reală la orele stabilite”. El a mai menţionat în document că a conştientizat natura penală a acestor directive, motiv pentru care nu s-a implicat în aceste „operaţiuni frauduloase”.
Dragnea despre acuzator: ”nefericit, nervos și furios”
Pe de altă parte, Dragnea respinge total acuzațiile spunând că fostul senator PSD care îl acuză este o persoană „cu grave probleme de sănătate”, „nefericit”, „nervos” şi „furios” pentru că a fost exclus din PSD şi pentru că, la formarea Guvernului, nu a fost desemnat ministru al Justiţiei. „Dacă studiaţi toate declaraţiile lui din ultimii ani, plecând de la faptul că ba e terorizat de SRI, ba că e urmărit de niște motociclişti, ba că e urmărit de nişte americani cu elicopterele şi declaraţia despre referendum face parte din acelaşi registru”, a spus Dragnea.
Atanasiu băgat în dosarul de la Cluj
În dosarul ”Fraudă la referendum”, la DNA Cluj sunt inculpați liderul PNL Alba care a ocupat și postul de ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, și Dumitru Samson, fiul vitreg al actualului ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu. De asemenea, în dosar a fost amintit și numele liderului local liberal, fostul președinte al CJ Cluj, Marius Nicoară, care a candidat pentru primărie. La ieșirea din sediul DNA Cluj, fostul ministru al Apărării a spus că este un dosar politic instrumentat de procurori doar pentru ”satisfacerea” lui Băsescu să aibă dreptate. Cu toate acestea, la nivel național au fost deschise circa 500 de dosare în acest caz.
Cu Kamaz la referendum
În dosarul deschis la DNA Cluj este implicat și Bogdan Măgurean, cunoscut în lumea interlopă sub numele de KAMAZ. Presa locală spune despre KAMAZ că este originar din Sălaj, dar că şi-a „clădit” un nume în lumea interlopă din Oradea. Bogdan Măgurean este prezentat drept membru al clanului Neguş din Oradea. Din acest clan ar face parte şi Alexandru Bundea, fratele fotbalistului Zeno Bundea, mijlocaşul echipei Luceafărul Oradea. Pe 4 iulie, Tribunalul i-a emis o sentinţă de fond într-un dosar în care membrii clanului Neguş erau acuzaţi de tentativă de omor şi vătămări corporale grave. În acest dosar, mai mulţi membri ai clanului au primit amenzi penale, iar faţă de KAMAZ instanţa a dispus disjungerea cauzei pe latura civilă. Potrivit deciziei instanţei, nu există o sentinţă în cazul lui Bogdan Măgurean.
Răzvan Robu