Regionalizarea si programarea 2014-2020, printre temele discutate de Liviu Dragnea cu Dacian Ciolos

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a avut astazi, 16 mai a.c., la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), o intrevedere cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura.
Discutiile s-au referit la procesul regionalizare-descentralizare coordonat de MDRAP, la pregatirea programelor europene pentru perioada 2014-2020 si la posibilitatea de infiintare a camerelor agricole in Romania.
Cu privire la regionalizare-descentralizare, comisarul european Dacian Ciolos s-a aratat interesat sa afle cele mai recente evolutii ale procesului, pentru a putea prezenta in cunostinta de cauza, in discutiile cu alti reprezentanti ai Comisiei Europene, elementele care tin de necesitatea si utilitatea procesului pentru Romania.
„Specialistii au prezentat deja primele studii cu privire la regionalizare. Ce avem acum de facut este o analiza atenta a avantajelor si dezavantajelor pentru diverse variante de regionalizare si, desigur, dezbaterile programate. Telul nostru este sa ajungem la coeziune, prin cooperare, si nu la faramitare, prin competitie, asa cum s-a intamplat in unele regiuni in ultimii ani.”,a declarat Liviu Dragnea.
„Bazele procesului de regionalizare se pun in acest an si de felul in care sunt proiectate acum structurile sale si atributiile regionale depinde in buna masura succesul viitoarelor programe europene in Romania. Chiar daca atributiile de la centru ar putea fi transferate la regiuni treptat, cred ca ar fi in avantajul Romaniei sa poata prezenta cat mai rapid o planificare clara a modului in care se va face acest transfer.”, a afirmat Dacian Ciolos.
Referitor la posibilitatea de infiintare, in Romania, a camerelor agricole, cei doi au convenit ca prioritatea o reprezinta functionarea lor ca organisme care sa acorde sprijin agricultorilor si fermierilor romani, inclusiv indrumare cu privire la accesarea banilor europeni.
In ceea ce priveste viitoarea perioada de programare europeana, 2014-2020, discutiile au vizat modul in care pregatirile Romaniei in acest domeniu trebuie corelate cu infiintarea viitoarelor regiuni administrative. Astfel, este necesara existenta unei definiri clare a atributiilor atat a actualelor organisme implicate in procesul de gestionare a programelor europene (autoritati de management, organisme intermediare, etc), cat si a viitoarelor structuri regionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.