Soţii Steve şi Cheryl Nagel, doi americani care îşi doreau un copil, au ajuns în Valea Jiului în anul 1990 şi, în numai câteva zile, au adoptat-o pe Eva (Lindsey Nagel), o fetiţă de trei săptămâni, aflată într-un centru de îngrijire din Petroşani.
Câteva săptămâni mai târziu, aveau să afle însă o veste cutremurătoare. În urma unor teste medicale efectuate în mod obişnuit copiilor în cazul adopţiilor internaţionale, fetiţa născută în 15 octombrie 1990, care părea sănătoasă, a fost diagnosticată cu HIV.
„Nu ştiu de ce am ales-o pe Lindy. Mă plimbam prin camera în care se aflau copiii şi în timp ce mă gândeam dacă ar trebui să adopt acest copil, s-a creat o chimie între noi. S-a trezit şi parcă mi-a zâmbit”, relata Cheryl, mama adoptivă a fetiţei, într-un documentar din 1993, pentru postul american ABC, potrivit adevarul.ro.
Foarte fericiţi, cei doi tineri americani s-au întors în statul Minnesota (SUA) împreună cu Eva, căreia i-au dat numele de Lindsey Nagel. Câteva săptămâni mai târziu, aveau să afle însă o veste cutremurătoare. În urma unor teste medicale efectuate în mod obişnuit copiilor în cazul adopţiilor internaţionale, fetiţa născută în 15 octombrie 1990, care părea sănătoasă, a fost diagnosticată cu HIV.
„Atunci, în ianuarie 1991, medicul nostru pediatru ne-a spus că Lindsey a fost testată pozitiv HIV şi i s-au dat doar 20 % şanse să trăiască până la vârsta de 2 ani”, relata Cheryl. Familia a fost trimisă la un medic specialist în boli infecţioase pediatrice, care le-a prescris un medicament antiretroviral puternic utilizat pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA. „În ziua în care am luat reţeta menită să-i „salvăm viaţa lui Lindsey”, ne-am aşezat pe podeaua farmaciei şi i-am dat cu nerăbdare prima doză”, îşi amintea Cheryl. Întrucât mama naturală a fetiţei nu avea HIV, cei doi soţi au crezut că Eva primise sânge contaminat la o transfuzie, în timp ce era internată pentru o boală în spital, înainte ca adopţia ei să fie definitivă.
Timp de doi ani, soţii Nagel nu au spus nimănui din afara familiei că fetiţa pe care au înfiat-o din România fusese contaminată cu HIV. În acest timp au respectat cu stricteţe tratamentul prescris de medici, până când, în 1993, au renunţat la el şi şi-au făcut publică povestea.
„Părinţii lui Lindsey, Steve şi Cheryl Nagel, îi creditează sănătatea fetiţei lor sfidării ordinelor medicului, în toamna anului 1992. Au încetat să-i mai ofere medicamentului prescris singurului lor copil, deoarece i-a provocat acestuia dureri la stomac, pierderea poftei de mâncare şi crampe severe la nivelul picioarelor. Fetiţa se trezea noapte de noapte – adesea de mai multe ori pe noapte – apucându-se un picior şi urlând de durere.
„În mintea mea, nu aveam de gând să pun copilul acela printr-o grămadă de nenorociri, astfel încât să poată trăi încă şase luni. Aş prefera să trăiască două luni bune decât să o trăiască şase luni rele ”, relata Steve Nagel, în mai 1994, într-un articol publicat de Associated Press.
Povestea fetiţei ai cărei părinţi adoptivi au refuzat tratamentul medical pentru HIV a făcut la începutul anilor ´90 înconjurul presei din SUA. Familia şi-a continuat apoi viaţa, departe de atenţia lumii, până când, un nou eveniment avea să o aducă pe Lindsey în atenţia lumii.
Un nou capitol tragic din drama fetei
La sfârşitul anului 2012, după o viaţă relativ normală potrivit părinţilor săi, Lindsey a adus pe lume un copil. Rico a fost dignosticat cu aceleaşi probleme de sănătate ca mama lui, în vârstă de 22 de ani la acea vreme. La scurt timp, familia Nagel avea să treacă printr-o nouă dramă.
„În decembrie anul trecut, erau pregătiţi pentru următorul capitol al vieţii: primirea unui nepot în lume. Lindsey relata că după naşterea lui Rico medicii şi asistenţii sociali i-au spus că trebuie să ia acelaşi medicament pe care îl folosise şi ea în copilărie. După o rezistenţă iniţială, părinţii au fost de acord, după ce li s-a spus că Rico va fi luat de la ei dacă nu se conformează. După ce a depăşit câteva eşecuri medicale, Rico a venit acasă o lună mai târziu, unde a stat doar o săptămână”, informau, în martie 2013, jurnaliştii americani, într-un documentar realizat de CBS – Minnesota.
Copilul a fost luat în custodia autorităţilor din comitatul Mower, al statului Minessota, după ce acestea au stabilit că mama sa nu i-ar mai fi administrat tratamentul anti HIV/SIDA. O campanie pentru salvarea lui Rico a fost lansată de părinţii tinerei, iar câteva săptămâni mai târziu acesta a fost înapoiat mamei sale.
În 2013, tânăra s-a îmbolnăvit, însă, din cauza presiunii şi stress-ului, potrivit părinţilor săi adoptivi. A început să ia medicamente împotriva HIV şi a luptat cu pneumonia şi pancreatita. Sistemul ei imunitar însă nu a putut rezista unei infecţii bacteriene, iar în august 2015, la vârsta de 24 de ani, a murit. Fiul său, a cărui stare de sănătate s-a înrăutăţit treptat, a murit în 2019.
Citește mai multe detalii pe Adevărul.
Medicii de acolo te omoară cu zile, iar dacă e vb. de un copil, amenințarea cu serviciile sociale luând copilul, planează asupra familiei. Auzi, cum să decizi tu ce-i mai bine pentru copilul tău?