Răzvan Florin Cârstea ar fi împlinit în vara asta 21 de ani. Era student în anul întâi la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești. Reușise să intre la facultate în ciuda problemelor de sănătate mintală. Suferea de ADHD și de tulburări bipolare, dar își ținea suferința sub control printr-un tratament controlat cu antipsihotice și antidepresive. Povestea lui Răzvan este la trecut deoarece în primăvara asta, mai exact pe 2 martie, a murit, scrie evz.ro.

De fapt a fost omorât. Omorât de o țigară otrăvită pe care i-a dat-o un alt tânăr cu care Răzvan a copilărit. I-a dat intenționat țigara și l-a privit cum îi explodează plămânii în el. Mai încercase o dată, în urmă cu o lună, să-i facă felul în același mod, doar că atunci doza de otravă a fost mică, iar Grasu – asta era porecla lui Răzvan – a scăpat. Așa că traficanții de droguri din cartierul ploieștean Malul Roșu l-au prins, l-au bătut până la internare și i-au mai dat un joint otrăvit. Pentru că îl condamnaseră la moarte. În realitate, Răzvan Cârstea, zis și Grasu, fusese condamnat la moarte încă din urmă cu vreo doi ani și jumătate, dar nu de către traficanții de droguri, ci de către ofițerii și procurorii DIICOT Ploiești, atunci când aceștia l-au racolat pe băiat ca să le fie „acoperit” printre traficanții de cartier, fără a-i oferi însă vreo protecție și fără a ține cont de problemele lui psihice. Dar iată povestea.

Vecin cu traficanții

Cum spuneam, Răzvan a copilărit în cartierul Malu Roșu, pe strada Intrarea Gorniștilor. Din nefericire pentru el și pentru alți copii și tineri din cartier, printre vecini au existat și există și traficanți de droguri și etnobotanice.Cuiburi cunoscute de polițiști și de cei de la DIICOT. Din când în când mai au loc și razii.

Pe fondul problemelor lui psihice, Răzvan a fost o victimă sigură a vecinilor lui, traficanții de droguri. Când l-au bătut, când l-au ademenit cu vorba bună, cert este că până la urmă l-au transformat pe Răzvan în consumator și client al lor. Iar în acest context, Grasu a ajuns să fie arestat de DIICOT, iar mai apoi transformat în „agent sub acoperire”.

Acordul cu DIICOT

Se întâmpla în urmă cu doi ani jumătate, cu câteva săptămâni înainte ca Răzvan să împlinească 18 ani, adică să devină major. A avut loc o razie a DIICOT-ului Ploiești, un flagrant și așa a picat și Răzvan. Mama sa i-a angajat avocat, iar avocatul l-a sfătuit pe Răzvan să accepte propunerea anchetatorilor de a deveni informator împotriva traficanților de droguri din Malul Roșu. Așa că, la sfârșitul lunii iulie, după ce a împlinit vârsta majoratului, Răzvan a semnat acordul cu DIICOT-ul Ploiești. Ofițerul îndrumător avea să-i fie comisarul Sergiu Vieru, iar procurorul coordonator a fost Alexandru Soltan. Și da, aceștia știau la momentul recrutării că Răzvan suferă de tulburări psihice, însă nu au ținut cont de acest lucru.

Bani de cheltuialăși prime de sărbători

Răzvan Grasu și-a intrat în rol din dorința de a-și face cât mai bine treaba. Doar că ajunsese să-și testeze pe propria piele produsele traficanților. Așa îi cerea fișa postului, să fumeze marfa ca să nu dea de bănuit și să poată să penetreze rețelele de traficanți din cartier. Tot ce făcea, făcea sub îndrumarea comisarului Vieru. Răzvan îi spune „Boss Sergiu” și ajunsese să-l iubească ca pe un tată. poate și din cauză că a copilărit fără un tată și în subconștient își dorea protecția unui bărbat. Răzvan primea bani pentru ceea ce făcea în slujba DIICOT-ului. Primea bani de cheltuială, bani cu care să cumpere marfa și prime de sărbători. Iar când avea nevoie de ceva în plus îl suna pe Vieru și-l ruga frumos „boss Sergiu, mai dă și mie vreo 50 de lei…” sau cât avea nevoie. Și comisarul Vieru îi dădea. Din păcate, însă, Răzvan a devenit dependent de substanțe interzise. Dar a și ajutat la arestarea și destructurarea unor rețele de „etnobotaniști”. Până când, însă, cineva din sistem l-a „prăduit” la traficanți.

Otrava

Problemele au început în luna ianuarie a acestui an, atunci când în Ploiești a apărut un traficant din Brăila, poreclit Ramtsy, pe numele real Bazîru Cătălin. Acesta a adus pe piața drogurilor din Ploiești o marfă pe care Răzvan a catalogat-o drept „otravă”. I-a anunțat pe ofițerii DIICOT despre situație și a fost plecat la Brăila împreună cu traficanții pentru a afla sursa. Din rețea mai făceau parte Zaroschi Alexandru Florin, Diaconu Marian George zis și Geo, Berechet Remus Gabriel și alții.Aceste nume apar în calitate de inculpați în rechizitoriile procurorilor. Unii în stare de arest, alții în arest la domiciliu, toți pentru trafic de droguri.

„Nenea Geo vinde droguri!”

Geo este un traficant „bătrân” în cartier chiar dacă are doar 37 de ani. Răzvan îl știa de ceva ani pe Geo că se ocupă cu vânzarea de droguri. Pe când avea vreo 13 ani, între cei doi a exista și un incident. Răzvan, pe fondul problemelor sale psihice, a făcut o glumă de copil. A strigat pe stradă „Nenea Geo vinde droguri, nenea Geo vinde droguri!”. Doar că nenea Geo n-a gustat gluma și l-a băgat pe copil în portbagajul mașinii, l-a dus la Păulești și l-a terorizat. I-a spus că-l strânge de gât și-l îngroapă în pădure dacă mai strigă după el pe stradă. Bineînțeles că lui Geo nu i s-a întâmplat nimic. Anii au trecut iar cei doi au deveit „parteneri de afaceri”.

„Cine morții mă-sii e sifonarul?

Răzvan „l-a lucrat operativ” pe Geo, iar cel din urmă a ajuns în arest la domiciliu pentru trafic de droguri. În timpul anchetei, în fața ofițerilor DIICOT, Geo ar fi spus „cine morții măsii e sifonarul? Lasă că-l aflu eu și-l omor!” Judecătorii i-au dat arest la domiciliu.

Între timp cineva, nici acum nu se știe cine, a dat duma în cartier cum că Răzvan Grasu e sifonul DIICOT-ului. Bănuiala martorilor ar fi că sunt polițiștii de la Secția 2. La baza bănuielii stă o întâmplare. Un polițist de la secția amintită i-ar fi spus comisarului Vieru ceva de genul „vezi că omul vostru umblă fumat prin carier” sau „o fi Răzvan omul vostru, dar dacă mai umblă fumat noi îl săltăm”.

Ceea ce duce la concluzia fie că-l dibuiseră, fie că-l căutau din aproape în aproape. Dacă polițiștii de la circă aflaseră sau nu că Razvan este colaboratorul DIICOT-ului asta nu se știe, dar este cert că Geo și Zaroschi știau acest lucru.

 

Fiu de judecător

Răzvan s-a născut și a copilărit în cartierul Malul Roșu din Ploiești. Și tot aici și-a găsit sfârșitul. Un cartier „amestecat” cu bune și rele, ca toate cartierele din marile orașe. Tatăl lui Răzvan a fost judecător la Tribunalul Prahova. A murit pe când Răzvan avea vreo 6 ani. Un infarct la o partidă de vânătoare. Mama lui, „doamna Roxana”, și ea cu studii juridice, l-a crescut singură cum a știut mai bine. Pentru că Răzvan fusese diagnosticat cu ADHD și alte tulburări psihice, i-a pus inclusiv însoțitor, care l-a dus și l-a adus de la școală chiar și în timpul liceului. Liceul l-a făcut la Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” din Ploiești. Nu a fost un copil de zece, dar nici ultimul din clasă. Mama lui era fericită cu el așa, de șase-șapte. Visa să-l vadă la facultate chiar și pe un loc cu plată. Ceea ce s-a și întâmplat. Dar până să intre la facultate, pe vremea când era încă elev și minor, o întâmplare nefericită avea să-i schimbe viața, lui și familiei sale.

Citește continuarea pe evz.ro

1 COMENTARIU

  1. Statul de drept. Ce nu scrie în articol este că și banii din droguri tot la cineva din milite/parchet ajungeau. Sunt grupări mafiote pliate pe structurile statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here