DRDP Cluj, instituție aflată în subordinea CNAIR, a încheiat mai multe contracte pentru achiziția de lemne de foc cu SC Oct Trans. Firma este administrată de Gigi Crișan, care deține și 50% din pachetul de acțiuni. El apare menționat în dosarul Mafia lemnului, în urma căruia fostul șef al Direcției silvice Cluj, Traian Mariș, a fost condamnat. Din firma OCT Trans a făcut parte și Adrian Itu, fratele deputatului PSD Dej, Cornel Itu.

Pe parcursul acestui an, DRDP Cluj a încheiat mai multe contracte (cadru și subsecvente) cu SC OCT Trans în valoare totală de 1.494.855 lei, fără TVA. Titlul contractului este “Lemne de foc pentru DRDP Cluj inclusiv transport –Acord-cadru 2 ani”.

Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 9,7 milioane lei, un profit de aproape 300.000 lei și 25 de angajați. Se ocupă de exploatare forestieră și administratori sunt Târnovan Gabriel Ioan și Crișan Alexandru Gigi, care dețin și câte 50% din acțiuni. Până în 2017 în cadrul acționariatului figura și Adrian Itu, fratele deputatului PSD din Dej, Cornel Itu.

Cornel Itu

”Se aprobă cesiunea de părți sociale încheiată prin contractul de vanzare-cumpărare părți sociale din data de 15 mai 2017, prin care asociatul ITU ADRIAN cesionează către asociații T RNOVAN GABRIEL IOAN și CRIȘAN ALEXANDRU-GIGI cele 24 de părți sociale, în cote părți egale, libere de orice sarcini, nefăcând obiectul niciunei garanții, cu valoare nominală de 10 lei fiecare, valoare nominală totală de 240 lei, reprezentând 33,33% din capitalul social al Societății OCT-TRANS – S.R.L.”.

În 2013, procurorii au instrumentat mai multe dosare privitoare la mafia lemnului. Într-unul dintre ele, fostul șef al Direcției silvice Cluj, Traian Mariș, a fost condamnat. Potrivit rechizitoriului și interceptărilor telefonice, o parte din banii pe care Mariș îi primea cu titlu de șpagă veneau pe filiera unui șef de district silvic, Valer Prigoană. Printre cei care îi dădeau bani lui Prigoană se numără și Crișan Alexandru Gigi.

„Prigoană Valer le-a facilitat lui Cozonac şi Crişan exploatarea ilegală a unor mari cantităţi de material lemnos, administrat de acesta, situat pe raza judeţului Cluj.

Prigoană Valer, în schimbul oferirii materialului lemnos, a solicitat de la Cozonac, prin intermediul lui Săndel (omul de încredere al afaceristului – n.red) şi de la Crişan, plata unor sume de bani în interes personal care îi sunt furnizate atât în numerar, cât şi prin intermediul contului bancar deţinut de fiul acestuia. Parte din aceste sume de bani au fost oferite de Prigoană Valer lui Mariş Traian”, se arată în rechizitoriul DIICOT Alba.

Întrebat de legăturile pe care le-ar fi avut cu mafia lemnului, Crișan Alexandru Gigi spune că nu este vorba de el.

Cred că mă confundați, dar spuneți mai departe. De ce nu îi întrebați pe ăștia (pe procurori, n.red.) dacă ați văzut că am avut legături ce aceste lucruri. Vă dați seama, e o tâmpenie! Au fost atunci ceva discuții, dar atâta tot. Acolo (în cadrul licitației organizate de DRDP Cluj, n.red.) se cer caziere și dacă erau probleme nu s-ar fi…”, a declarat Crișan.

El a fost lider al Sindicatului Moţilor din zona Clujului și membru în consiliul de administrație în Tetarom, una dintre afacerile CJ Cluj.

Banii din imobiliarele Clujului

Pădurarul Valer Prigoană şi-a început afacerile imobiliare în Floreşti unde a construit şase blocuri pe strada Cetăţii. Apartamentele au fost vândute în 2007, cu preţuri cuprinse între 48.000 de euro şi 60.000 de euro. Din Floreşti, Prigoană s-a extins în Cluj-Napoca, unde a construit un bloc cu două etaje pe strada Eugen Ionescu, însă Prigoană a încălcat autorizaţia de construire, iar podul a fost transformat în apartamente. Din acest motiv, cei care au cumpărat apartamentele de pe str. Eugen Ionesco nr. 75A au avut probleme în a-și întabula apartamentele.

Valer Prigoană nu a plătit TVA pe tranzacţiile făcute, astfel că în timp ce pădurile erau deja de negăsit prin Apuseni, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj l-a dat în judecată pentru plata a 1,44 milioane de lei TVA. Conform Fiscului clujean, Prigoană a obţinut din vânzarea apartamentelor şase milioane de lei. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorul a stabilit că familia Prigoană nu trebuie să plătească TVA-ul pentru tranzacţiile făcute între anii 2008 – 2009.

În primăvara anului 2013, Valer Prigoană a murit în urma unui atac de cord, în pădure, în timp ce făcea un inventar privind lemnul furat în ultimii ani. În ziua în care a fost îngropat, procurorii DNA l-au prins în flagrant pe Traian Mariş, directorul Direcţiei Silvice Cluj.

Prostituție și imobiliare

În martie 2016, procurorii DIICOT Alba au destructurat un grup infracţional organizat, care se ocupa de proxenetism şi spălare de bani. Percheziţii au avut loc în Cluj, Alba şi simultan în Germania. Potrivit procurorilor începând cu anul 2001 membrii grupului infracţional au racolat peste 32 persoane sex feminin, prin constrângere fizică şi morală, pe care le-au obligat la practicarea prostituţiei pe teritoriul Italiei, Germaniei, Austriei, Belgiei şi Luxembourgului. Liderul grupului a efectuat din banii proveniţi din trafic de persoane şi proxenetism internaţional, investiţii în afaceri imobiliare, banii fiind introduşi într-o afacere aparent legală. Capul reţelei era Cristian Boitor, persoană care a investit în imobiliarele din Cluj Napoca, construind blocuri în zona Borhanci. Pe româneşte spus, banii din prostituţia forţată din Germania ajungeau pe malurile Someşului, unde erau spălaţi în afaceri imobiliare.

Cristian Boitor

Boitor era asociat în afacerile sale imobiliare cu un Adrian Ionuţ Prigoană, nimeni altul decât fiul pădurarului Valer Prigoană. Dovadă stau autorizaţiile de construire emise de Primăria Cluj Napoca: AC 1655 / 30.12.2013, modificare AC 226/2013 – Corp C1 SP5E Er sau AC 261, 262 / 02.03.2015, Branşament gaze naturale, Romul Ladea 27, Corp C1.

Șpaga pentru defrișări mergea în afaceri imobiliare

Valer Prigoană, şeful Districtului 2 Blăjoaia, din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece, negocia cum să primească şpaga chiar pe telefon. Prigoană a construit în perioada 2007-2008, 135 de apartamente. De altfel, procurorii DIICOT Alba susţin că o parte din banii primiţi ca mită mergeau spre afacerile imobiliare ale pădurarului. „Prigoană Valer folosea aceste sume de bani pentru finalizarea construcţiei unui bloc de locuinţe”, se arată în dosarul DIICOT.

Cine sunt membrii comisiei de licitație

Membrii comisiei de licitații care au analizat oferta firmei Oct Trans sunt: DRDP CLUJ prin reprezentant legal Șef Departament Juridic cj. Crina Lăpușan • Director Economic ec.Aneta Visan • Director Adjunct Exploatare ing. Ioan Crișan • Șef Departament Mentenanta ing. Vasile Sabău • Șef Departament Achiziții cj. Adrian Marcel Longodor • Departament Juridic: Șef Serviciu Contecios cj. Luminița Negru • Șef Compartiment CFP ec.Nicoleta Gherman • Șef Birou Contracte cj. Carmen Ioana Mone • Șef Serviciu Mentenanță și Plan ing.Dan Narcis Iakob • Serviciu Mentenanță sș Plan ing. Vasile Marian • Șef SDN Cluj ing. Mircea Bun • Șef SDN Alba ing. Liviu Hondola • Șef SDN Oradea ing. Silviu Petrița • Sef SDN Baia Mare ing. Mateaș Loghin • Șef SDN Bistrița ing. Alexandru Slavița • Șef SDN Satu-Mare ing. Petru Ardelean • Sef SDN Zalău ing.Chiș Ioan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.