Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a semnat mai multe contracte cu firma OPERATIONAL AUTOLEASING. Firma Operational Autoleasing le aparține soților Liliana și Vasile Ripan. Ei au preluat societatea Autotehnorom, o altă firmă din portofoliul soților Ripan, de persoane din mediul interlop din Moldova. Soții Ripan sunt părinții fetei care a decedat în accidentul mortal care a avut loc la începutul anului în localitatea Florești.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, CNAIR, prin DRDP Cluj, a acordat mai multe contracte pentru transport de persoane. Licitația ”SERVICII DE INCHIRIERE AUTOVEHICULE PENTRU TRANSPORT MIXT – PERSOANE SI MATERIALE PENTRU DRDP CLUJ – ACORD-CADRU 1 AN” a fost câștigată de firmele Operational Autoleasing din Suceava și SC Agropan Victor din localitatea Păniceni, jud Cluj.

Majoritatea loturilor, în valoare de 2.875.500 lei, au fost câștigate de firma din Suceava. Firma clujeană a reușit să încheie contracte în valoare de 232.759,8 de lei, fără TVA. Valoarea estimată a licitației a fost de 2.234.700 lei, fără TVA.

Firma Operational Autoleasing este administrată de Vasile Ripan, care este și acționar majoritar alături de soția lui, Liliana Ripan. Pe anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de peste 28 de milioane de lei, un profit de un milion de lei și 32 de angajați.

Pentru anul trecut, firma Agropan Victor a declarat în bilanțul fiscal că are un singur angajat, o cifră de afaceri de aproximativ 27.000 de lei și o pierdere de 18.000 de lei. Firma le aparține lui Monica și Claudiu Victor, cel din urmă fiind și administrator.

Claudiu Victor a mai încheiat contracte cu RADP Cluj în urmă cu câțiva ani. Regia clujeană a închiriat mașini de la firma Relcom Import Export, patronată și administrată de Victor, pentru suma de 618.314 lei fără TVA. Au­to­vehiculele furnizate de această fir­mă au fost destinate Au­tos­tr­ăzii A 3 pe tronsonul Turda – Gilău care măsoară 42 de kilometri. Pentru această bucată de drum, Relcom va livra nouă maşini, ceea ce înseamnă că fiecare maşină va fi folosită pentru o bucată de au­to­stradă de doar 4,5 km.

Firmă preluată de la interlopi

Soții Liliana și Vasile Ripan sunt și patronii firmei Autotehnorom, societate care activează în domeniul infrastructurii rutiere și câștigă contracte pe bandă rulantă în zona Moldovei.

Potrivit presei locale sucevene, până să ajungă sub conducerea lui Vasile Ion Ripan, firma Autotehnorom a avut mai mulți stăpâni. Considerată inițial drept o moștenitoare a afacerii KAMER, aparținând lui Vasilică Pușcașu (care a fost închis în Austria, unde a ispășit o condamnare pentru jaf armat într-o bancă), firma l-a avut la un moment dat drept patron și pe Gheor­ghe Ignat, alias “Ursul Carpatin”, conform supranumelui său de luptător în arte marțiale. Ziarul “Obiectiv” a relatat despre faptul că acesta a fost extrădat în Anglia, unde are de dat socoteală pentru o urâtă afacere cu răpiri și șantaj. Asta după ce taman fusese liberat din pușcăria de la Botoșani, unde ispășise o parte din pedeapsa de patru ani de închisoare pentru că, împreună cu mai mulți indivizi, a furat 165.000 de dolari australieni din conturilor unor britanici ale căror carduri au fost clonate într-un chioșc din Bazarul sucevean. În 2012-2013, când problemele “Ursului” Ghiță au început să devină cunoscute,  în poziția de administrator al firmei a fost numit tatăl său, Alexandru Ignat, împreună cu un anume Stefan Cantemir Roznovan. Alături de familia Ignat, al doilea asociat la Autotehnorom a fost și Operational Autoleasing SRL Suceava, firma deținută de două persoane fizice – Ripan Ion Vasile (89,865%) și Ripan Liliana (10,135%). Operational Autoleasing SRL este una dintre firmele care au desfășurat de-a lungul anilor importante contracte în domeniul leasingului de automobile, printre clienții săi numărându-se Compania de Drumuri, Poșta Română etc.

În timp, după retragerea forțată a “Ursului” Ghiță din afaceri, conducerea efectivă a SC Autotehnorom a fost preluată de Vasile Ion Rîpan, firma continuând să câștige importante contracte de asfaltare în Suceava și împrejurimi.

Afacerea Kamer

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie-noiembrie 2011, inculpatul Vasilică Puşcaşu, în calitate de director şi administrator al SC Kamer Build Company SRL Suceava, a încheiat cu Vasile Florea, patronul de la SC Florconstruct SRL Suceava, un contractul de prestări servicii, iar ulterior a semnat situaţiile de lucrări, în baza cărora a emis facturile fiscale care includeau, în mod fictiv, cantitatea de 1966,35 tone mixtură asfaltică BAD 25 în valoare de 330.346,80 de lei şi TVA aferent de 79.283,20 de lei, precum şi cheltuieli nereale cu utilaje în valoare de 189.076,36 de lei şi TVA aferent de 45.378,33 lei. Ulterior, Florea a folosit aceste înscrisuri false cu prilejul derulării contractului de lucrări având ca obiect „Reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizare parcuri şi creare staţii modulare de transport în comun în municipiul Suceava” încheiat între Primăria municipiului Suceava şi asocierea de firme din care făcea parte inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, un contract de finanţare cu fonduri comunitare nerambursabile. Afaceristul a întocmit listele cu cantităţile de lucrări pe categorii de lucrări anexate la Borderourile centralizatoare de producţie majorate în mod fictiv cu suma totală de 644.084,68 de lei prin includerea nereală a cantităţii de 1.966,35 tone BAD 25 în valoare de 409.630 de lei şi a cheltuielilor nereale cu utilaje şi transport în valoare de 234.454,68 de lei, pentru care a întocmit facturile fiscale din partea inculpatei SC Florconstruct SRL Suceava, care au fost acceptate şi preluate ca atare de liderul asocierii cu ocazia întocmirii Centralizatoarelor situaţiilor de plată şi în baza cărora, fără vinovăţie, acesta a întocmit facturi fiscale către Primăria municipiul Suceava. Procurorii DNA arată că acesta a creat un prejudiciu total de 644.084,68 de lei, care se compune din 431.121,22 de lei prejudiciul material creat bugetului Uniunii Europene, 135.050,03 de lei pagubă materială creată bugetului Primăriei municipiului Suceava şi 77.913,47 lei prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului.

Soții Ripan sunt părinții Gabrielei, tânăra care a murit într-un accident rutier în luna ianuarie a acestui an. Fata a decedat după ce șoferul mașinii în care se afla a pierdut controlul volanului și s-a lovit de un stâlp de metal. Şoferul a fost grav rănit și în urma complicațiilor i s-a amputat un picior. Fata, în vârstă de 20 de ani, era studentă în Cluj Napoca la Facultatea de Științe Economice si Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca. Accidentul a avut loc pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, în afara localității, dinspre Huedin spre Cluj-Napoca. Potrivit IPJ Cluj, șoferul ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, peste marcajul longitudinal simplu continuu. A pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp al unui panou de informare situat pe spațiul verde, după care s-a oprit în șanțul de colectare a apelor pluviale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.