La alegerile legislative din 9 decembrie, in afara granițelor romanii au preferat candidații Alianței Romania Dreapta (ARD) și pe cei ai Partidului Poporului ”Dan Diaconescu”, potrivit datelor publicate de Romanian Global News (RGN). Din cele șase mandate, ARD a luat trei, USL doar doua, iar PPDD a luat un mandat, surclasand candidați USL și ARD cu greutate in Colegiul 1, din vestul Europei.

Astfel, la Senat, Colegiul 1, pe primul loc s-a clasat Viorel Badea (ARD), care a obtinut 21.727 de voturi din totalul celor exprimate, urmat de Cristian David (USL), cu 14.811 voturi. Pe locul trei s-a clasat candidatul PPDD, Eugen Costinel Mihalache cu 13.423 de voturi. In Colegiul 2, Senat, pe locul intai s-a aflat Adrian Anghel (USL), cu 2.498 de voturi din totalul celor exprimate, urmat de Eugen Ionel Roventa (ARD), 2.361 voturi.
Viorel Badea este cunoscut romanilor din diaspora pentru munca sa intensa de a pastra legatura cu țara de origine și pentru intervențiile pentru a apara drepturile minoritații romane din afara granițelor. Astfel, Badea este inițiatorul refuzului Senatului Romaniei de a aproba aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, pana cand vocea romanilor din Valea Timocului nu se va face auzita și la Belgrad.

Branza ramane fara mandat

La Camera Deputatilor, in colegiul 1 Diaspora, in topul preferintelor electoratului a fost Mihai Aurelian (PPDD), cu 12.682 de voturi din totalul exprimat, fiind urmat de Victor Socaciu (USL) cu 12.347 de voturi si William Branza (ARD) 11.787 voturi. Potrivit RGN, acesta a fost mai convingator pentru romanii din Italia, Spania si Franta decat Branza, actual titular al postului, sau Socaciu. Aceeași sursa reamintește ca ”William Branza s-a remarcat in cadrul campaniei electorale printr-o campanie grețoasa facuta pe un post de televiziune, intr-un cotidian din Romania, precum și in presa romaneasca din afara frontierelor, campanie susținuta probabil cu bani grei, care insa, iata, nu i-au fost de niciun folos. Același personaj s-a remarcat și prin tradarea intereselor romanilor/vlahilor din Timoc, Branza luand apararea statului agresor, adica Serbiei și invitand romanii de acolo sa se lase asimilați”.
Castigatorul alegerilor parlamentare 2012 in colegiul 2 Camera Deputatilor din Diaspora este Eugen Tomac, candidat ARD, cu 11.473 de voturi din totalul celor exprimate. Fost consilier la Cotroceni, Tomac a luat 78% din voturile exprimate de cetatenii romani in colegiul 2 Diaspora. Eugen Tomac a caștigat detașat in Basarabia la alegerile pentru scrutinul parlamentar din Romania. Conform datelor neoficiale, acesta a fost votat de circa 82% din alegatorii romani din Basarabia, transmite Romanian Global News. Singurele capitale unde Tomac nu a caștigat sunt: Moscova, Kiev și Beijing. La secțiile de vot din Basarabia romanii au facut coada de dimineața pana seara pentru a reuși sa voteze.
In alegerile parlamentare din colegiul 3 Camera Deputatilor din Diaspora pe primul loc s-a clasat Mircea Lubanoci (ARD), care a obtinut 1.741 de voturi, in timp ce pe urmatorul loc s-a aflat Ionela Tanase (Ionela Prodan), din partea USL, cu 1.116 voturi. Colegiul 4 pentru Camera Deputatilor a fost castigat de Ovidiu Alexandru Raietchi (USL), cu 1.291 de voturi, fiind urmat, la mare distanta, Cristina Baturi (ARD), cu doar 599 de voturi.

35 de ore de vot

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat 306 de secții de vot in 95 de țari, arata Agerpres. Potrivit sursei, organizarea acestora a presupus un efort uman si logistic semnificativ din partea MAE, pentru ca votul in sectiile de votare din afara tarii sa se desfasoare in stricta conformitate cu legea, astfel incat cetatenii romani care din diverse motive locuiesc in acest moment in strainatate sa isi poata desemna reprezentantii in Parlamentul Romaniei.
Cele 56 de sectii de votare deschise in Italia pentru alegerile parlamentare din Romania s-au inchis duminica la ora locala 21:00 (22:00 ora Romaniei). In intreaga Italie votasera peste 10.000 de romani pana la ora locala 18:00 (19:00 ora Romaniei).
Votul a luat sfarsit pe tot cuprinsul Spaniei, la ora locala 21:00 fara incidente, in cele 40 din cele 41 de sectii de vot organizate in tara iberica, urmand ca urnele din Las Palmas de Gran Canarias sa se inchida cu o ora mai tarziu, ca urmare a diferentei de fus. In total, numarul romanilor din Spania care s-au prezentat duminica la alegerile parlamentare este estimat la peste 15.000, la inchiderea urnelor, potrivit presedintilor sectiilor de vot.
Un numar de 1.496 de romani au votat duminica in cele patru sectii de pe teritoriul Belgiei in alegerile pentru desemnarea reprezentantilor in Senat si Camera Deputatilor ai colegiului uninominal 1 din circumscriptia 43, potrivit unor informatii neoficiale obtinute de Agerpres.
Votul romanilor din strainatate pentru alegerile parlamentare s-a incheiat in 10 decembrie 2012, la ora 7.00, ora Romaniei, odata cu inchiderea ultimelor 5 sectii de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, respectiv Los Angeles, Portland, Seattle, San Francisco si Las Vegas, informeaza MAE. Date fiind diferentele de fus orar, votul s-a derulat in strainatate pe durata a 35 de ore si a decurs in conditii normale.

Prezența copleșitoare in afara granițelor

La alegerile parlamentare de duminica 9 decembrie au participat 41,70% din cetatenii cu drept de vot, potrivit datelor partiale prezentate de BEC in urma centralizarii a 95,83% din sectiile de votare, respectiv 17.980 sectii din cele 18.762 de sectii care au functionat cu ocazia scrutinului.
Astfel, din totalul alegatorilor inscrisi in liste, respectiv 17.745.932, si-au exprimat optiunea prin vot  7.400.814 cetateni cu drept de vot, potrivit centralizarii facute de BEC pana la ora 13.00. In strainatate, s-au prezentat la urne un numar de 60.452 cetateni cu drept de vot, in conditiile in care un numar de 60.588 de alegatori fiind inscrisi in liste, potrivit acelorasi date partiale.
Ministerul de externe Titus Corlatean, a declarat ca prezenta la vot a romanilor din Diaspora a fost una ”rezonabila” si ca isi doreste, in cazul in care va ocupa aceeasi functie in noul Guvern, ca MAE sa ”performeze mai profesionist”, scrie Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Exista romani care nu sunt pe liste

”Tinand cont de faptul ca am organizat votul intr-un numar important, mare, de sectii de votare – 306, as spune ca este o prezenta buna, rezonabila. Este o prezenta care, in orice caz, se incadreaza in limita obisnuita a prezentei la vot in strainatate care constant a variat intre 60.000 – 100.000, 150.000 la momentul alegerile prezidentiale, turul doi, dar acolo a fost o incarcatura cu totul speciala. Deci, a fost o prezenta buna care inca o data spunem ca exista un anumit grad de implicare pe care, insa, dorim sa-l dezvoltam”, a afirmat ministrul de Externe, intrebat cu privire la prezenta la alegerile parlamentare a romanilor din strainatate.
Corlatean a declarat ca exista mult mai multi romani care traiesc in strainatate, opinand ca gradul lor de informare poate ar trebui sa fie sprijinit prin activitatea partidelor politice din Romania, de o maniera mai consistenta.
Cat priveste obiectivele pe care MAE ar trebui sa le aiba in 2013, daca va ramane ministru de Externe, Titus Corlatean a punctat ca ar vrea ca institutia sa performeze ”mai profesionist”.
”Imi doresc ca MAE, o institutie care trebuie sa ramana de elita in administratia romaneasca, sa performeze mai profesionist, sa exista o dinamica mult mai substantiala, pentru ca interesele Romaniei trebuie sustinute intr-o perioada de criza economica mondiala, intr-o perioada de reasezari ale centrelor de putere. Trebuie sustinute printr-o diplomatie profesionista si activa. Cred eu exista o echipa profesionista in MAE care isi va face treaba”, a spus Corlatean.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.